Βιβλιο

Πέθανε η μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος Εμανουέλ Μπερνχάιμ

Eίχε τιμηθεί με το βραβείο Médicis το 1993 - Καίτοι ολιγογράφος, άφησε το αποτύπωμά της στο γαλλικό λογοτεχνικό τοπίο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
353725-733661.jpg

Πέθανε χθες το βράδυ, σε ηλικία 61 ετών, η μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος Εμανουέλ Μπερνχάιμ, που είχε τιμηθεί με το βραβείο Médicis το 1993.

Όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο σύντροφός της Σερζ Τουμπιανά, πρώην διευθυντής της Ταινιοθήκης της Γαλλίας, η Μπερνχάιμ πέθανε από καρκίνο των πνευμόνων, τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου της, μιας συνταρακτικής αφήγησης για τον θάνατο του πατέρα της, που υποβλήθηκε σε ευθανασία στην Ελβετία.

Συγγραφέας μιας χούφτας βιβλίων, η Εμανουέλ Μπερνχάιμ συνεργάστηκε επίσης σε πολλά σενάρια του Φρανσουά Οζόν («Κάτω απ' την άμμο», «Πισίνα» και «5 φορές το 2») και της Κλερ Ντενί (για τη διασκευή του τέταρτου βιβλίου της «Παρασκευή βράδυ»).

Με έξι μυθιστορήματα μέσα σε τριάντα χρόνια, η Εμανουέλ Μπερνχάιμ ήταν ολιγογράφος αλλά άφησε το αποτύπωμά της στο γαλλικό λογοτεχνικό τοπίο.

Το έργο της χαρακτηρίζεται από λακωνικότητα (Τα «Ένα ζευγάρι», «Παρασκευή βράδυ» και «Η γυναίκα του» που έλαβε το βραβείο Médecis το 1993 είναι κάτω από εκατό σελίδες) και μια γραφή που αφήνει χώρο στις σιωπές και σε όσα δεν λέγονται.

Το τελευταίο βιβλίο της «Όλα τελείωσαν καλά», που κυκλοφόρησε το 2013, αφηγείται την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του πατέρα της, του συλλέκτη έργων τέχνης Αντρέ Μπερνχάιμ, ο οποίος διάλεξε τον θάνατο έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που τον είχε αφήσει ανήμπορο.

Αυτό το σύντομο μυθιστόρημα, τεντωμένο σαν μια χορδή, θα κερδίσει τα εγκώμια του Τύπου.

Γεννημένη τον Δεκέμβριο του 1955 η Εμανουέλ Μπερνχάιμ, μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Médicis και ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών, ήταν κόρη του Αντρέ Μπερνχάιμ και της γλύπτριας Κλοντ ντε Σοριά.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της «Σταλόνε», «Παρασκευή βράδυ», «Ένα ζευγάρι», «Η γυναίκα του».

Η ίδια αφήνει πίσω της ένα έργο γεμάτο ευαισθησία που χαρακτηρίζεται από συνεχή περάσματα ανάμεσα στη λογοτεχνία και στον κινηματογράφο.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.