Βιβλιο

Η «πυξίδα» του Mathias Enard

Η γοητεία της διαφορετικότητας σε ένα ταξίδι απ’ τη Βιέννη στις ακτές της Κινεζικής Θάλασσας 

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333815-692331.jpg

« Το μακρύ ετούτο ταξίδι ξεκινά απ’ τη Βιέννη και μας φέρνει ως τις ακτές της Κινεζικής Θάλασσας∙ μέσα απ’ τα ονειροπολήματα του Φραντς και τις περιπλανήσεις της Σάρας, θέλησα να τιμήσω εκείνους που, από τη Δύση ίσαμε την Ανατολή, γοητεύτηκαν σε τέτοιο βαθμό από τη διαφορετικότητα ώστε βυθίστηκαν στις γλώσσες, τους πολιτισμούς ή τις μουσικές που ανακάλυπταν, κάποιες φορές μέχρι να χάσουν το κορμί και την ψυχή τους».

                                                                                                               Μ.Ε.

Η «Πυξίδα» του Γάλλου συγγραφέα Ματιάς Ενάρ (Mathias Énard) είναι ένα μυθιστόρημα νυχτερινό, μαυλιστικό και μελωδικό, που σφύζει από πολυμάθεια και γλυκόπικρο χιούμορ, το οποίο μάλιστα έχει κερδίσει και το Βραβείο Goncourt 2015. Πρόκειται για μια αναζήτηση του άλλου μέσα στον ίδιο μας τον εαυτό, μια γέφυρα ριγμένη ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, στο χθες και στο σήμερα, στερεωμένη πάνω στα ερωτικά κατάστιχα αιώνων ολόκληρων έκστασης. 

Ο  Ματιάς Ενάρ γεννήθηκε στη Νιόρ το 1972. Σπούδασε αραβικά και περσικά στο Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών. Το 1992 αναχωρεί για να σπουδάσει περσικά στο πανεπιστήμιο Chadid-Behechti της Τεχεράνης, εξερευνώντας περαιτέρω την κλίση του για την Ανατολή. Tο 2010 το Parle-leur de batailles, de rois et d’éléphants (Actes Sud) παίρνει το Βραβείο Goncourt des lycéens. Μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Inculte, συμμετέχει ενεργά σε εκδοτικά προγράμματα στη Βαρκελώνη.

Ο Ματιάς Ενάρ εκδίδεται στα ελληνικά πρώτη φορά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ