Βιβλιο

17+1 πρόσφατα βιβλία που μ' αρέσανε πολύ

Μια αυθαίρετη, προσωπική, ακαριαία καταγραφή

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 580
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
323101-658816.jpg

Τάξε μου, Δήμητρα Μακρυνιώτη, Αλεξάνδρεια.

Εκκωφαντικό ντεμπούτο διηγημάτων από μια πανεπιστημιακό που άργησε να μπει στη λογοτεχνία – και μπήκε στα γεμάτα.

Σταθμός 11, Έμιλι Σεν Τζον Μαντέλ, μτφ. Βάσια Τζανακάρη, Ίκαρος.

Λαμπρή και πρωτότυπη δυστοπία από μια νεαρή Καναδέζα, το καλύτερο καινούργιο μυθιστόρημα Επιστημονικής Φαντασίας που διάβασα εδώ και χρόνια.

Το καθεστώς Ιωάννη Μεταξά (1936-1941), Σπύρος Πλουμίδης & Παρατάξεις και κόμματα στη μεταπολεμική Ελλάδα, Σωτήρης Ριζάς, Εστία. Ευσύνοπτα, μικρόσχημα, πυκνογραμμένα βιβλία, που εγκαινίασαν με πολλή επιτυχία μια νέα σειρά της έτσι κι αλλιώς θετικά ιστορικομανούς Εστίας.

image

Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως, Εντουάρντο Γκαλεάνο, μτφ. Ισμήνη Κανσή, Πάπυρος.

Απροσδόκητα, αυτοτελή και θετικά ετερόκλητα κείμενα του μεγάλου Ουρουγουανού με επίκεντρο το ποδόσφαιρο, γραμμένα έτσι που να διαβάζονται κι από μη γνώστες.

18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή, επιμέλεια Κώστας Καλφόπουλος, Πατάκης.

Αυτό που λέει: κείμενα συγγραφέων για το σημαντικό αστυνομικό συγγραφέα, δημοσιογράφο και –έμμεσα– αθηναιολόγο από συναδέλφους του και πανεπιστημιακούς. Μερικές απρόσμενες οπτικές.

Η λευκή κουρτίνα, Δημήτρης Γράψας, Καστανιώτης.

Σύντομο μυθιστόρημα, στο οποίο ένας άντρας ξυπνάει κρατούμενος σε άγνωστό του δωμάτιο. Το μοτίβο γνωστό, αλλά η συνέχεια και το πρωτότυπο τέλος του, όπου εμπλέκεται η ίδια η συγγραφή, σούπερ «φευγάτα».

Λυκούργος, ο βασιλιάς του Παγγαίου, Ζήσης Βαπορίδης, Κάπα Eκδοτική.

Έμμετρο θεατρικό έργο με επίκεντρο αρχαίους μύθους της Ανατολικής Μακεδονίας, εξαντλητικό πλούτο επισημειώσεων (ουσιαστικά ένα δεύτερο βιβλίο) και αφειδώλευτο εικαστικό υλικό. Απίστευτος σχεδιασμός βιβλίου από τον Γιάνη Τσίγκα, εξαίρετη ποιότητα έκδοσης.

Τι πραγματικά κοιτάζει ο ποιητής, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Πόλις.

Ποίηση που δεν φωνάζει «διαβάστε με, είμαι ποίηση», γιατί δεν έχει καμιά ανάγκη. Στιχουργία πρώτης γραμμής για όποιον/α καταλαβαίνει το δύσκολο πεδίο.

imageΥπουργός νύχτας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Πατάκης.

Χορταστικό και σαρκαστικό, το φετινό μυθιστόρημα του Σαλονικιού μάστορα (με κεντρικό ήρωα έναν κηδειά που γίνεται μαφιόζος και υπουργός Ανάπτυξης) δεν αφήνει τίποτα όρθιο – και ιδίως τη μακάρια βεβαιότητα της κοινωνίας μας λίγα χρόνια πριν, ότι όλα πηγαίνανε ρολόι.

Η Πηνελόπη των τρένων, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Μεταίχμιο.

Τι βιβλίο. Θα έπρεπε να διδάσκεται σαν εγχειρίδιο τού πώς συντίθεται ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, ιδίως για τις κοινωνικές αναφορές, τα χρονικά του επίπεδα και το πώς –παρά τον όγκο του– αποβαίνει τελικά λιπόσαρκο.

Μελανθώ, Χρίστος Δάλκος, Μελάνι.

Σύντομο, πυκνό, γοητευτικό, δυσταξινόμητο – συνδυάζει στις λίγες σελίδες του μέινστριμ λογοτεχνία, ομηρισμό, γλωσσική έρευνα, σάτιρα των πανεπιστημιακών-επιστημονικών πραγμάτων, εθνικό καημό, φάνταζι και δεν ξέρω και γω τι άλλο.

Από τη γη μου στη Γη, Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, συνεργασία Ιζαμπελ Φρανκό, μτφρ. Κατερίνα Σχινά, Στερέωμα.

Μαρτυρίες του μεγάλου Βραζιλιάνου φωτογράφου για τα οδοιπορικά και τη δουλειά του, τον κόσμο και τη φύση. Αξιοπρόσεκτο κι «αλλιώτικο» βιβλίο – μ’ ένα βαρύ νταλγκά για τη βιαζόμενη φύση και την ανθρώπινη αναλγησία.

imageΟ κατάδεσμος, Θωμάς Κοροβίνης, Άγρα.

Πόσα μπορεί να χώσει στον άντρα της μια γυναίκα μετά από δεκαετίες καταπίεσης και πόσο χοντρά μπορεί να είναι; Απ’ όσα φαντάζεστε, προσθέστε κι άλλα τόσα: νάτος ο στιβαρός μονόλογος έτερου Σαλονικού μάστορα, έτοιμος για τα θέατρο, αρκεί να βρεθεί η κατάλληλη ηθοποιός.

Block 25, Καρολίνα Ναχμούλη - Γαβριηλίδου, επιμέλεια Λευτέρης Ξανθόπουλος, Γαβριηλίδης.

Αν νομίζετε ότι δεν έχετε να μάθετε τίποτ’ άλλο για τα ναζιστικά στρατόπεδα, διαβάστε αυτό το εξαιρετικό βιβλίο. Και ναι, η συνωνυμία δεν είναι τυχαία: πρόκειται για τη μάνα του εκδότη, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος.

Κύκλωψ, Ευριπίδης, μτφ. Βάιος Λιαπής, Κίχλη.

Το μοναδικό άρτια σωζόμενο αρχαίο σατυρικό δράμα, σε μια πληρέστατη έκδοση με σπουδαία εισαγωγή και σημειώσεις. Μπόνους: το αρχαίο κείμενο σε μάρσιπο του εσωτερικού οπισθόφυλλου.

Αυθάδεια λαγνεύουσα - Ερωτικές ιστορίες και φαντασίες, Κώστας Βούλγαρης, Κέδρος.

Πολλά ανεξάρτητα κείμενα, γλώσσα και ύφος που βυζαντινίζουν προκλητικά κι ένα κλείσιμο κατευθείαν από το δημοτικό τραγούδι. Ένα πεζογραφικό πουλέν μου για αυτή τη χρονιά.

imageΑτραπός, Σταμάτης Βασίλαρος, Νότιος Άνεμος.

Το τέταρτο βιβλίο του γνωστού γιατρού είναι μια συλλογή διηγημάτων (έχουν προηγηθεί ακόμα μία έκδοση διηγημάτων καθώς και δυο  ποιητικές συλλογές). Ιστορίες από το παρελθόν, επινοημένες ή πραγματικές, γεγονότα που έχουν συμβεί στη ζωή του, τυχαίες συναντήσεις που τον εμπνέουν, ιστορίες που τον συνδέουν με το νησί του, την Ικαρία. Στο εξώφυλλο ένα έργο του αρχιτέκτονα και γλύπτη Αλέξανδρου Πατσούρη.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ