- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ζωή τους γυρίστηκε ταινία στο Χόλυγουντ, το 1986, με πρωταγωνίστρια τη Φάραχ Φώσετ. Πρόκειται για τη συναρπαστική -ιδιωτική και δημόσια- ζωή του ζεύγους Κλάρσφελντ, όπως τη διηγούνται στο βιβλίο και θα μας τη διηγηθούν ζωντανά στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου στις 18/1 στις 19.00.
Ένας κεραυνοβόλος έρωτας ανάμεσα στην κόρη ενός στρατιώτη της Βέρμαχτ και στο γιο ενός Ρουμάνου Εβραίου που πέθανε στο Άουσβιτς, εξελίχτηκε σε μια σχέση ζωής, χτισμένη πάνω σε έναν κοινό σκοπό. Βλέποντας πρώην ναζί εγκληματίες να αποκτούν πρόσβαση σε θέσεις ευθύνης στη μεταπολεμική Ευρώπη, ο Σερζ και η Μπεάτε θέτουν ως στόχο την απόδοση δικαιοσύνης. Το χαστούκι της Μπεάτε στον Γερμανό Καγκελάριο Κίζινγκερ και η σκληρή μάχη που θα δώσει για να αποτρέψει την επανεκλογή του, δεν θα είναι παρά η αρχή. Θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο για να εντοπίσουν φυγόδικους εγκληματίες, όπως ο Αλόις Μπρούνερ ή ο Γιόζεφ Μένγκελε, κινητοποιώντας παράλληλα την κοινή γνώμη και τις αρχές. Θα επιχειρήσουν να απαγάγουν τον πρώην αρχηγό της Γκεστάπο στο Παρίσι, Κουρτ Λίσκα, θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις δίκες Μπουσκέ, Τουβιέ, Λεγκέ και Παπόν, θα σύρουν τον «χασάπη της Λυών», Κλάους Μπάρμπι, στα γαλλικά δικαστήρια. Στον πολύχρονο αγώνα τους δεν θα τους σταματήσουν οι απειλές ούτε και η φυλακή. Παράλληλα, θα κάνουν ένα τιτάνιο έργο για τη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος με αποτέλεσμα να τιμηθούν από το κράτος του Ισραήλ, από Γάλλους προέδρους (Μιτεράν, Σιράκ, Ολάντ) και το 2015 από τον Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ. Το 2012 η Μπεάτε ήταν υποψήφια του κόμματος Die Linke για την προεδρία της Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Μπεάτε και Σερζ Κλάρσφελντ
Κυνηγώντας τους Ναζί - Απομνημονεύματα, Μετάφραση από τα γαλλικά Καρίνα Λάμψα, εκδ. Καπόν, σελ.: 508, Εικόνες: 22, €24,50. Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31. Συντονιστής ο Νίκος Μπακουνάκης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η δύναμη της Ιστορίας και το λεπτό νήμα που χωρίζει τον μύθο από την πραγματικότητα
Μιλήσαμε με την ποιήτρια και μεταφράστρια Λένα Σαμαρά για το νέο της εγχείρημα στον χώρο των εκδόσεων
Όταν διαβάζεις το βιβλίο της μαραθωνοδρόμου Μαρίας Πολύζου καταλαβαίνεις ότι έχει δίκιο, ξέρει για τι πράγμα μιλάει: δεν πρέπει να τα παρατάς, ποτέ των ποτών.
Ένα ημερολόγιο έντονων σκηνών, περιγραφή παθών και σκέψεων που φλερτάρουν με την αρχέγονη θρησκειολογική αναζήτηση και φιλοσοφία
Το βιβλίο κυκλοφόρησε αρχικά στις ΗΠΑ, ενώ στη Σοβιετική Ένωση διαδιδόταν μυστικά, από χέρι σε χέρι
Μια προσωπική μαρτυρία για την ιστορία, το πολιτικό σύστημα και τις προκλήσεις του Λιβάνου από τον πρώην Πρέσβη της Ε.Ε.
55 αριστουργηµατικά σονέτα που ο Ρίλκε απηύθυνε στον µυθικό γενάρχη της ποίησης, τον Ορφέα.
Το μυθιστόρημα «Οι φόνοι του Μαρμπλ Χολ» του Anthony Horowitz (μετάφραση Χριστιάννα Σακελλαροπούλου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 4 Μαρτίου
Μιλήσαμε μαζί του με αφορμή το «Φονικό στους Κορφούς», την αστυνομική νουβέλα σε 69 σκαλοπάτια
Μια συνέντευξη με τον Ιταλό συγγραφέα με αφορμή το βιβλίο του «Τασμανία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Η Γερμαναρμένισσα συγγραφέας, στο λογοτεχνικό ντεμπούτο της δίνει φωνή σε μια ολόκληρη γενιά από παιδιά και εγγόνια μεταναστών εργατών.
Ένα βιβλίο που προσφέρει μια ριζοσπαστική αλλά και πρακτική επανεκτίμηση της σχέσης των γυναικών με το χρήμα
Ο Διευθύνων σύμβουλος της Lamda Developmet και συγγραφέας μιλάει με αφορμή το βιβλίο «Γιατί αυτοί πέτυχαν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Ο βραβευμένος Σουηδός μεταφραστής γράφει στην Athens Voice για το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Μπέργκεν της Νορβηγίας αλλά και για τη λογοτεχνία εν καιρώ πολέμου στην πολύπαθη Ουκρανία
Η εκπληκτική ιστορία τού πιο παραγωγικού κλέφτη βιβλίων στην ιστορία
Η «τέλεια» απόδοση ενός κειμένου σε μια άλλη γλώσσα υπάρχει και είναι εφικτή
Είχε τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 1963
Ένα βιβλίο για τη μνήμη, τον χρόνο, την αγάπη και τη σημασία να φεύγεις την κατάλληλη στιγμή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.