Βιβλιο

Κυνηγώντας τους Ναζί

Οι Μπεάτε και Σερζ Κλάρσφελντ στο Γαλλικό Ινστιτούτο

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 552
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317128-625283.jpg

Η ζωή τους γυρίστηκε ταινία στο Χόλυγουντ, το 1986, με πρωταγωνίστρια τη Φάραχ Φώσετ. Πρόκειται για τη συναρπαστική -ιδιωτική και δημόσια- ζωή του ζεύγους Κλάρσφελντ, όπως τη διηγούνται στο βιβλίο και θα μας τη διηγηθούν ζωντανά στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου στις 18/1 στις 19.00.

Ένας κεραυνοβόλος έρωτας ανάμεσα στην κόρη ενός στρατιώτη της Βέρμαχτ και στο γιο ενός Ρουμάνου Εβραίου που πέθανε στο Άουσβιτς, εξελίχτηκε σε μια σχέση ζωής, χτισμένη πάνω σε έναν κοινό σκοπό. Βλέποντας πρώην ναζί εγκληματίες να αποκτούν πρόσβαση σε θέσεις ευθύνης στη μεταπολεμική Ευρώπη, ο Σερζ και η Μπεάτε θέτουν ως στόχο την απόδοση δικαιοσύνης. Το χαστούκι της Μπεάτε στον Γερμανό Καγκελάριο Κίζινγκερ και η σκληρή μάχη που θα δώσει για να αποτρέψει την επανεκλογή του, δεν θα είναι παρά η αρχή. Θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο για να εντοπίσουν φυγόδικους εγκληματίες, όπως ο Αλόις Μπρούνερ ή ο Γιόζεφ Μένγκελε, κινητοποιώντας παράλληλα την κοινή γνώμη και τις αρχές. Θα επιχειρήσουν να απαγάγουν τον πρώην αρχηγό της Γκεστάπο στο Παρίσι, Κουρτ Λίσκα, θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις δίκες Μπουσκέ, Τουβιέ, Λεγκέ και Παπόν, θα σύρουν τον «χασάπη της Λυών», Κλάους Μπάρμπι, στα γαλλικά δικαστήρια. Στον πολύχρονο αγώνα τους δεν θα τους σταματήσουν οι απειλές ούτε και η φυλακή. Παράλληλα, θα κάνουν ένα τιτάνιο έργο για τη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος με αποτέλεσμα να τιμηθούν από το κράτος του Ισραήλ, από Γάλλους προέδρους (Μιτεράν, Σιράκ, Ολάντ) και το 2015 από τον Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ. Το 2012 η Μπεάτε ήταν υποψήφια του κόμματος Die Linke για την προεδρία της Δημοκρατίας της Γερμανίας.

image

Μπεάτε και Σερζ Κλάρσφελντ

Κυνηγώντας τους Ναζί - Απομνημονεύματα, Μετάφραση από τα γαλλικά Καρίνα Λάμψα, εκδ. Καπόν, σελ.: 508, Εικόνες: 22, €24,50. Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31. Συντονιστής ο Νίκος Μπακουνάκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ