Βιβλιο

Κατέβασε δωρεάν τον «Άνθρωπο με την πουά γραβάτα» και 371 tweets διηγήματα

Το OpenBook προσφέρει δωρεάν και «επικοινωνεί» ανοιχτή λογοτεχνία σε διάφορες σύγχρονες μορφές της

112377-222532.jpg
Μαρίζα Μάντζιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
25497-59321.jpg

Το OpenBook προσφέρει δωρεάν και «επικοινωνεί» ανοιχτή λογοτεχνία σε διάφορες σύγχρονες μορφές της.

Μία από αυτές τις προσφορές είναι το δωρεάν κατέβασμα του θεατρικού έργου «Ο Άνθρωπος με την πουά γραβάτα», μίας μαύρης κωμωδίας των Ελ Ρόι + ΑΒΓ, ανοικτής έκδοσης του OpenBook σε ελεύθερη διανομή.

Λίγα λόγια για το έργο: «Ο Ιάκωβος Λέδερμαν είναι 33 ετών, εργένης, απόφοιτος μιας φημισμένης σχολής διοίκησης επιχειρήσεων, με μεταπτυχιακό στην τραπεζική και δουλεύει τα τελευταία 9 χρόνια για την τράπεζα Fabulous Life & Co. Η ανέλιξή του στην ιεραρχία της εταιρείας ήταν ιδιαίτερα γρήγορη και εδώ και σχεδόν 4 χρόνια απασχολείται στο Business Center στα κεντρικά της γραφεία, στον ουρανοξύστη Vanity Capitalism. Τα γραφεία της Fabulous Life & Co στεγάζονται στους πρώτους 30 ορόφους (από τους συνολικά 110) του κτιρίου και το γραφείο του Iάκωβου Λέδερμαν είναι στον 24ο. Έξι όροφοι τον χωρίζουν από την κορυφή της ιεραρχίας και την απόλυτη επαγγελματική καταξίωση, ενώ εικοσιτέσσερις από το πεζοδρόμιο.

Ένα πρωινό, λίγο πριν αρχίσει το ωράριο εργασίας, αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του πηδώντας από τον 24ο όροφο του, ομολογουμένως, εντυπωσιακού ουρανοξύστη. Πεζοί και σταματημένοι στα φανάρια οδηγοί, βλέπουν έναν κοστουμαρισμένο άνδρα με μια περίεργη πουά γραβάτα να αιωρείται 75 μέτρα πάνω από το έδαφος. Ο Ιάκωβος Λέδερμαν - απελπισμένος λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου πιο πριν, όταν πατούσε το κούφωμα του ανοικτού παραθύρου του γραφείου του- αισθάνεται τώρα για πρώτη φορά τόσο ελεύθερος και φαίνεται να απολαμβάνει τη θέα. Βρίσκεται 75 μέτρα πάνω από το έδαφος και αρχίζει η πτώση του: t=0 sec, s=75 m, και m (Jacob Lederman)=78 kg. Και ο όροφος: 24ος.

Τι συμβαίνει, άραγε, στο μυαλό του Ιάκωβου Λέδερμαν;»

Μία άλλη πολύ ενδιαφέρουσα προσφορά είναι το «# Tweet_Stories | Λογοτεχνία σε 140 χαρακτήρες», ένα πρότζεκτ του OpenBook που βασίστηκε στο ερώτημα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, εάν μπορεί η λογοτεχνία να λειτουργήσει στο ασφυκτικό πλαίσιο της πολύ μικρής φόρμας – ενός tweet 140 χαρακτήρων.

image

Η φόρμα αυτή βέβαια έγινε πράξη πολύ πριν το Facebook και το Twitter, όταν ο μεγάλος Ernest Hemingway έγραψε την περιβόητη «μικρότερη δραματική ιστορία του κόσμου», το διήγημα των έξη λέξεων: «Πωλείται: Ζευγάρι παιδικά παπουτσάκια, εντελώς αχρησιμοποίητα». ("For sale: baby shoes, never worn". )

Από τις εκατοντάδες συμμετοχές που υποβλήθηκαν, επελέγησαν 371 μικροδιηγήματα για να δώσουν την απάντηση. Καταξιωμένοι συγγραφείς, πολυπράγμονες bloggers, εθισμένοι των status updates & των tweets, αλλά και πρωτόπειροι γραφείς τόλμησαν να στριμώξουν την έμπνευση, την πλοκή και τις ιδέες τους σε 140 χαρακτήρες.

Ένα δείγμα:

#038: - Η πλατεία Ελευθερίας προς τα πού είναι; - Δεν είσαι από τα μέρη μας ε; Κάηκε πριν 15 χρόνια. – Δεν την ξαναφτιάξατε; - Είχαμε Ασφάλεια.

_Δρ.Γ.Μ.

Κατέβασέ το εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία
Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία

Όταν έχεις παιδιά στην εφηβεία, διαβάζεις άρθρα και βιβλία σχετικά με τον πόνο σου με την ελπίδα ότι θα σε βοηθήσουν… και όταν βρίσκεις κάτι πραγματικά βοηθητικό, το συστήνεις

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.