- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι Έλληνες ποιητές υποδέχονται την εαρινή ισημερία και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης σε μια «άλλη» πορεία διαμαρτυρίας με όπλο την ποίηση ενάντια στην κρίση.
«Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά». Ο στίχος-προτροπή του Οδυσσέα Ελύτη φαντάζει ο μοναδικός μας μπούσουλας αυτή τη χρονική στιγμή, σε αυτή την πόλη, σε αυτή τη χώρα. Όμως η πρόκληση να μη μας ρουφήξει ο βάλτος που βαθαίνει στο κέντρο της Αθήνας χρειάζεται υπερβάσεις κι η ποίηση μπορεί να είναι ένα εργαλείο απέναντι στην κρίση. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία του Κύκλου Ποιητών, των περιοδικών Poetix και Ποιητικά, των εκδόσεων Μικρή Άρκτος και τις αλυσίδας πολιτισμού IANOS καλούν ποιητές, συγγραφείς, ηθοποιούς, καλλιτέχνες αλλά και όλους τους πολίτες της Αθήνας σε συνοδοιπορία/δια-μαρτυρία στις 21/3, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Ακούγεται λυρικό κι αισιόδοξο: Έλληνες ποιητές να δίνουν το σήμα για μια «άλλη» πορεία διαμαρτυρίας με ποιήματα για συνθήματα και πλακάτ γεμάτα στίχους. Το ραντεβού είναι στις 12.00 μπροστά από τον Ιανό για το δρομολόγιο: Κοραή, Πανεπιστήμιο, Βιβλιοθήκη, Ακαδημία, Ομήρου και κατάληξη στο Σύνταγμα. Η τοποθεσία του βιβλιοπωλείου (μόνιμος στόχος των βίαιων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας) γίνεται ακόμα πιο συμβολική σε αυτή την κίνηση υπεράσπισης του πολιτισμού, αντίστασης στην κρίση και σε όσους πληγώνουν τα μάρμαρα και λεηλατούν την πόλη. Όσο η Αθήνα θα μεταμορφώνεται σε μια πόλη με διάθεση ποιητική, σπουδαστές της Α.Σ.Κ.Τ. θα δημιουργούν έργα, φοιτητές της Κρατικής Σχολής Χορού θα μας χαρίζουν σύντομες παραστάσεις, ποιητές θα διαβάζουν σε κάθε στάση ποιήματά τους και χάπενινγκ θα γεμίζουν την πλατεία Συντάγματος. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων μεγαλώνει κάθε μέρα και περιλαμβάνει τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους της Αθήνας, περιοδικά και συλλόγους γύρω από το βιβλίο. Συντονίσου στο www.21martiou.blogspot.com.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς γίνεται ένα πραγματικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ;
«Woman, Life, Freedom»: 17 Ιρανοί και διεθνείς κομίστες περιγράφουν τον αγώνα για ελευθερία στο Ιράν
Τα «Διηγήματα (1995-2025)» κυκλοφορούν σε επετειακή έκδοση για τα 30 χρόνια του στην ελληνική λογοτεχνία (εκδ. Ανοιχτή Τέχνη)
Ένα βιβλίο για την εμμονή των γυναικών της Κορέας με την ομορφιά τους
Ισορροπώντας ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία, ο συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE για το πρώτο του βιβλίο «Επτά μέρες στην κόλαση»
Λαμπερή τελετή στο Μουσείο Μπενάκη για τη γιορτή του βιβλίου - Όλοι οι νικητές της βραδιάς
Η παρουσίασή του θα γίνει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026, στις 19:00, στην Αίγλη Ζαππείου
Ένα ιστορικό διήγημα γεμάτο ένταση, μυστήριο και πάθος, από τις εκδόσεις Πηγή
Το μόνο podcast χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές με τις ερωτήσεις τους!
Συζήτηση με τον δρα Δημιουργικής Γραφής Αλέξανδρο Μυροφορίδη για την αστυνομική λογοτεχνία, με αφορμή το νέο περιοδικό για το Crime Fiction
Θλίψη στον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων - Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Έφυγε από τη ζωή ο «παγκόσμιος στοχαστής» και εμβληματικός κοινωνιολόγος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη
Το μυθιστόρημα «Μεταξύ φίλων» του Hal Ebbott (μετάφραση Κάλλια Παπαδάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου
Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Πεθαίνω για Εσένα» η δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλά για την έμφυλη βία
Στο βιβλίο «Κάφκα και κινηματογράφος. Ο κινηματογραφικός Κάφκα» του Νικόλαου-Ιωάννη Κοσκινά ξεδιπλώνεται μια αρκετά διαφορετική εικόνα του συγγραφέα
Το μυθιστόρημα «Η σύγκρουση» της Freida McFadden (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 4 Ιουνίου
Ο Παναγιώτης Γούτας, η Λένα Χ. Δημητριάδου και ο Ντίνος Γιώτης μιλούν για τη συγγραφική τους εμπειρία και τα νέα τους βιβλία.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.