- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Νόμιμη δολοφονία
Το τελευταίο βιβλίο του John Grisham «Η ομολογία» (εκδ. Bell) είναι ένα εξαιρετικό νομικό θρίλερ, καταπέλτης για την αμερικανική δικαιοσύνη
Με το ζόρι κρατιόμουν να μη διαβάσω στη μέση του βιβλίου τις τελευταίες σελίδες – δεν άντεχα την αγωνία, και επιπλέον ήθελα να ξέρω πως δεν θα πήγαινε τσάμπα ο ενθουσιασμός μου για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα του με ένα αλά χόλιγουντ «χάπι εντ». Ο Γκρίσαμ, χρησιμοποιώντας παράλληλο μοντάζ, παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες ενός θανατοποινίτη ταυτόχρονα με τις προσπάθειες ενός κληρικού να σταματήσει την εκτέλεση, μετά την εξομολόγηση σ’ αυτόν του πραγματικού δολοφόνου. Κι αν αναρωτηθείτε «και πού είναι το σασπένς;», πρέπει να δώσω κάποιες διευκρινίσεις: η εκτέλεση της θανατικής ποινής θα λάβει χώρα στο Τέξας του 2007. Ο μελλοθάνατος είναι ένας νεαρός μαύρου χρώματος, ιδανική περίπτωση για να ικανοποιηθούν τα ρατσιστικά αισθήματα των λευκών, όταν μάλιστα το θύμα είναι μια λευκή συμμαθήτριά του. Επιπλέον στην εκτέλεσή του έχουν επενδύσει την πολιτική τους καριέρα από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα μέχρι το γερουσιαστή, και την επαγγελματική επιτυχία τους αστυνομικοί και δημοσιογράφοι με καταγγελτικές εκπομπές. Τέλος, είναι σύνηθες φαινόμενο στην Αμερική λίγες ημέρες πριν την εκτέλεση μιας θανατικής ποινής να εμφανίζονται άσχετοι και να διεκδικούν για λογαριασμό τους τη δολοφονία – γι’ αυτό και είναι μεγάλη η καχυποψία.

Η «Ομολογία» μοιάζει με αγωνιστικό αυτοκίνητο σε αγώνες ταχύτητας. Δεν πάει να έχεις δέσει ζώνη, το στομάχι σου έχει φτάσει στο στόμα, καθότι ο Γκρίσαμ είναι μάστορας του σασπένς και εξαιρετικός γνώστης του δικονομικού αμερικάνικου συστήματος. Χωρίς να κριτικάρει, αφήνει τα γεγονότα μόνα τους να αποκαλύψουν τη διαφθορά της αμερικανικής δικαιοσύνης και του πολιτικού συστήματος, αλλά και να εκθέσουν από τον οπισθοδρομικό Νότο μέχρι την εκκλησία. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπαρουξή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Η συλλογή διηγημάτων «Οι Αόρατοι της Γης» είναι το αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου των συγγραφέων με ένα έργο της ομότιτλης έκθεσης της Σμαρώς Τζενανίδου
Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για το νέο του μεταφραστικό έργο, τη συλλογή του Γεωργιανού συγγραφέα Έρλομ Αχβλεντιάνι «Ο άντρας που έχασε τα λογικά του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Το «Last Rites» είναι το βιβλίο που έγραψε ο Όζι λίγο πριν φύγει από τη ζωή
Από ένα δάνειο 70.000 λιρών σε πέντε Νόμπελ Λογοτεχνίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.