- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: 10 +1 SOS
Ξεκινάει 31 Μαΐου με πρόγραμμα που υπόσχεται να κάνει πιο ευτυχισμένο το καλοκαίρι μας στην πόλη. H προπώληση ξεκίνησε, οι προνοητικοί ήδη κλείνουν θέσεις.
Η προπώληση άρχισε
Μας κάνει να νιώθουμε πολίτες του κόσμου. Μετατρέπει μικρούς και μεγάλους σε συνομηλίκους. Είναι δυναμικό, έχει πολιτικό στίγμα, δίνει βήμα σε νέους δημιουργούς και υποδέχεται παλιούς, σπουδαίους φίλους. Ξεκινάει 1/6 με τη συνέχεια της μεγάλης περσινής επιτυχίας «Πάπισσα Ιωάννα» του Δημήτρη Μαυρίκιου και με ένα πρόγραμμα που υπόσχεται να κάνει πιο ενδιαφέρον (γιατί όχι και πιο ευτυχισμένο) το καλοκαίρι μας στην πόλη. Προσοχή: Η προπώληση ξεκίνησε και οι προνοητικοί ήδη κλείνουν εισιτήρια!
1 Σιλβί Γκιλέμ. Είναι η τελευταία ευκαιρία να τη θαυμάσουμε στην αποχαιρετιστήρια παράστασή της «Life in Progress», που ανοίγει τις παραστάσεις του Ηρωδείου. Ναι, είναι αλήθεια, το... ρολόι της φοβερής χορεύτριας από «6» θα δείξει οριστικά «12». (3&4/6)

2 Ρομέο Καστελούτσι (28-30/6), Scaubuhne - Τόμας Οστερμάιερ (19-21/6), Μαγκί Μαρέν (2-4/6). Όσο οι σπουδαίοι φίλοι του Φεστιβάλ ανανεώνουν το ραντεβού τους μαζί μας, δεν ανησυχούμε.

3 Νέες σημαντικές αφίξεις από το εξωτερικό: Baxter TheatreCenter, Νότια Αφρική («Δεσποινίς Τζούλια», 11-13/6)/ Young Jean Lee’s Theater, Αμερική («Straight White Men», 22-24/6)/ Τάνια Καρβάλιο, Πορτογαλία («Weaving Chaos», 27&28/6)/ She She Pop, Γερμανία («Schublaben», 11&12/7)/ Theatre du Radeau - Φρανσουά Τανγκί, Γαλλία («Passim», 16-18/7). Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τους καινούργιους που θα παθιαστούμε μαζί τους.

Baxter TheatreCenter, Νότια Αφρική («Δεσποινίς Τζούλια»)

Theatre du Radeau - Φρανσουά Τανγκί, Γαλλία («Passim»)
4 Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί το γιαπωνέζικο θέατρο Νο στη ραψωδία λ της «Οδύσσειας», «Νέκυια». Μια συνάντηση του ελληνικού κοινού με το μεγάλο master Gensho Umewaka. Άραγε το αποτέλεσμα θα είναι μια συνομιλία με το μεταφυσικό; (24&25/7)

5 Τρεις επαναλήψεις έρχονται από πέρυσι και δικαίως, αφού υπήρξε πολύς κόσμος που ήθελε αλλά δεν πρόλαβε να δει τις παραστάσεις: «Μετατόπιση προς το ερυθρό» σε σκην. Θανάση Παπακωνσταντίνου (10&11/6), «Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας» σε σκην. Γιάννη Μόσχου (14-16/6) και «Το ατλαζένιο γοβάκι» σε σκην. Έφης Θεοδώρου (26&27/6).
6 Η ΕΛΣ δίνει το σύνθημα με «Τόσκα» (14, 16, 17, 18/6) και το Φεστιβάλ τρέχει λυρικές παραστάσεις που μόνο αν είσαι σε κώμα δεν θα δείξεις ενδιαφέρον: «Σαλώμη», Νίκος Καραθάνος - Μάρκελλος Χρυσικόπουλος/ «Πυλάδης & Ιοκάστη», Γιώργος Κουρουπός - Καμεράτα (7&8/7)/ «Λεόντιος και Λένα», Κορνήλιος Σελαμσής - Γιάννης Αστερής - Αργύρης Ξάφης (27&29/7).
7 Σταύρος Ξαρχάκος, Μαρινέλλα, «Σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου. Ε, δεν ρωτάμε γιατί θεωρείται από τα hit. (15-17/7)
8 Ο Πρόδρομος Τσινικόρης μάς βάζει στα ακουστικά mp3 ιστορίες αστέγων μέσα από τις προσωπικές τους διηγήσεις «Στη μέση του δρόμου», στην πλατεία Κλαυθμώνος (2-8/7). Η Γιολάντα Μαρκοπούλου σκηνοθετεί πρόσφυγες («Είμαστε οι Πέρσες!», 3&4/6). Στη θεατρική παράσταση «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα» η ομάδα Εν Δυνάμει κοινοποιεί ιστορίες γύρω από την αναπηρία (11&12/7).

9 Ο Άνταμ Κοέν είναι ο γιος του Λέοναρντ και το σπίτι στο τελευταίο του άλμπουμ «We go home» είναι αυτό της Ύδρας. (29/6)
10 Στο εικαστικό θέμα του Φεστιβάλ «κυκλοφορεί» ο Δούρειος Ίππος φτιαγμένος από τις αφαιρετικές κατόψεις των χώρων του σε Αθήνα και Επίδαυρο. Ωραίο και έξυπνο, το υπογράφει η Χαρά Μαραντίδου.
11 Προνομιακές προσφορές υπό το τίτλο «Φτιάξε το δικό σου Πακέτο»: Για πακέτο 3 παραστάσεων: έκπτωση 5% συνολικά / Για πακέτο 4 παραστάσεων: έκπτωση 7% συνολικά / Για πακέτο 5 παραστάσεων: έκπτωση 10% συνολικά (ισχύουν για ατομικά ή εισ. 2 ατόμων ανά παράσταση).
Ιnfo: Εισιτήρια: Online με χρέωση πιστωτικής κάρτας στην ιστοσελίδα www.greekfestival.gr Τηλεφωνικά με χρέωση πιστωτικής κάρτας στο 210 3272000 καθημερινά (και Κυριακές) 9.00-21.00 • Στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ, Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, Public, Βιβλιοπωλεία Ianos, Reload Stores • Κεντρικά εκδοτήρια: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου), Δευτ.-Παρ. 9.00-17.00, Σάβ. 9.00-15.00. Για περισσότερες πληροφορίες www.greekfestival.gr
Κεντρική Φωτό: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ + ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΡΕΤΤΟΣ
Ο Νίκος Καραθάνος μπροστά στο φωτογραφικό φακό του Βασίλη Βρεττού. Το πορτρέτο συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση του τελευταίου με τίτλο «mise en abyme» («Ο εαυτός μέσα στον εαυτό»), όπου γνωστοί και άγνωστοι σκηνοθετούν οι ίδιοι τον τρόπο και τον τόπο του εαυτού τους για το φακό.
Ακόμα Ο Καραθάνος, έχοντας στο πλευρό του τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο, σκηνοθετεί τη «Σαλώμη» του Αλεσάντρο Στραντέλα, με τη σύμπραξη μπαρόκ και ανατολίτικων οργάνων από τους Latina Nostra. (29&30/6, 1&2/7)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αύγουστος στην Αθήνα με θέατρο- Δείτε τις επιλογές σας
Ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Άλκης Μπακογιάννης, ο Γιάννης Σαμψαλάκης, Κωνσταντίνος Κοντογεωργόπουλος, ο Γιλμάζ Χουσμέν, ο Αντώνης Χρήστου και ο Σπύρος Μπόσγας μάς εκφράζουν τι είναι για εκείνους η Ειρήνη
Το ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο με μια εκρηκτική Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και μια «dream team» δημιουργών, αναζητώντας την έξοδο από την κοινωνική εντροπία μέσα από το γέλιο και τη συλλογική διεκδίκηση
Η πρώτη παράσταση προσβάσιμη σε θεατές με αισθητηριακές αναπηρίες στην ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου
«Κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κοινού και στην ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία», αναφέρει η ανακοίνωση
Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή της ΕΛΣ, η σοπράνο και ο τενόρος μιλούν στην ATHENS VOICE
Ο Αριστοφάνης, ο Σεφερλής και οι κωμωδίες που συνεχίζουν να γεμίζουν τα ελληνικά θέατρα
Οι παραγωγές παρουσιάζονται σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παραστατικών τεχνών της Βαλτικής
Το έργο ζωντανεύει με έναν εξαιρετικό θίασο και την ηχηρή παρουσία του κειμένου του συγγραφέα Γιώργου Διαλεγμένου
Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας επιστρέφουν με το νέο τους σατιρικό έργο
Η παράσταση έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα
Η αριστοφανική ηρωίδα με την ιδιοφυή αυθάδεια ζωντανεύει ξανά
Η νέα μεγάλη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια
Μιλήσαμε με τους συντελεστές της παράστασης «Ανα-τίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θέατρου Τέχνης «Καρόλου Κουν» μας μίλησε για την παράσταση «Πηνελόπες και Πηνελοπιάδες - The Loom» που ανεβάζει στη ΣΤΟΑ Culture του Μεγάρου Αρσάκη
Με Λυδία Κονιόρδου και Ευαγγελία Μουμούρη οι πρώτες παραστάσεις
Το αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας - Ελεύθερη η είσοδος για το κοινό
Το έργο είναι βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα του Θωμά Κοροβίνη
Ο Χρήστος Θεοδωρίδης σκηνοθετεί την πιο παλιά σωζόμενη τραγωδία, τους Πέρσες του Αισχύλου
Η παράσταση που ήταν προγραμματισμένη για τις 20-22 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 ματαιώνεται για λόγους υγείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.