- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σκότος, εμόν φάος: Μεγάλο αφιέρωμα στον Θεόδωρο Τερζόπουλο από το Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων
«Με τη Γιοχάνα ξαναδουλέψαμε μαζί, δημιουργώντας ένα νέο "εικαστικό σενάριο" πάνω στις φωτογραφίες της»
Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στο Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων: Τι περιλαμβάνει το τρίπτυχο αφιέρωμα, τι μας είπε για τη φωτογραφική εγκατάσταση της Γιοχάνα Βέμπερ
Το Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων ετοιμάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα σε μία από τις πιο επιδραστικές μορφές του παγκόσμιου θεάτρου, τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του Θεάτρου Άττις και την πρεμιέρα της Ορέστειας στο Θέατρο Βράχων, την Τρίτη 10 Ιουνίου 2025.
Το αφιέρωμα, με τον τίτλο «Σκότος, εμόν φάος» (Αίας, στ. 394) στο Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων, αναδεικνύει τη βαθιά και πολυετή ενασχόληση του Τερζόπουλου με την αρχαία ελληνική τραγωδία, την οποία έχει υπηρετήσει με συνέπεια και πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο και λειτουργεί ως πολιτιστικό και επιστημονικό ντοκουμέντο, τιμώντας το έργο ενός καλλιτέχνη που έχει φέρει το ελληνικό θέατρο στο διεθνές προσκήνιο.
Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος για τη φωτογραφική εγκατάσταση της Γιοχάνα Βέμπερ:
«Ποτέ δεν έχει επιχειρηθεί, σε διεθνές επίπεδο, η ανασύνθεση μιας ολόκληρης σειράς εικόνων από μια συγκεκριμένη παράσταση – και μάλιστα επιτυχημένη. Η αρχική πρόθεση για την έκθεση ήρθε από τη Γιοχάνα, με αφορμή τα σαράντα χρόνια του Άττις. Όμως δεν θέλαμε να επαναλάβουμε μια ακόμα έκθεση με υλικό που έχει ήδη παρουσιαστεί σε βιβλία και σε παλιότερες εκθέσεις.
Ξαναδουλέψαμε μαζί, δημιουργώντας ένα νέο "εικαστικό σενάριο" πάνω στις φωτογραφίες της. Εδώ θα δείτε κάτι τελείως διαφορετικό – εικόνες και πρόσωπα που δεν υπάρχουν στην ίδια την "Ορέστεια". Αναποδογυρίζω το χρόνο, τον κάνω πιο αργό, μπαίνω πια στις λεπτομέρειες και φτιάχνω μια άλλη παράσταση, μια «φωτοσκηνοθεσία» καινούργια. Είχα μια ανάγκη να γυρίσω πίσω – βαθιά – στον χρόνο και στον μύθο. Τα πρόσωπα θυμίζουν κάτι από την Αναγέννηση. Μετά τις επτάμισι, που αλλάζει το φως, αλλάζουν και τα χρώματα. Κάποιες στιγμές θυμίζουν Καραβάτζο, το φως γίνεται επιθετικό, ύστερα γλυκαίνει. Καθώς πέφτει η νύχτα γίνονται γκρίζα. Είναι ένα μεταφυσικό τοπίο, ένα πολύ ενδιαφέρον πράγμα».
Το τρίπτυχο του αφιερώματος στην Θεόδωρο Τερζόπουλο περιλαμβάνει:
Φωτογραφική εγκατάσταση
Μία εντυπωσιακή εικαστική σύνθεση με φωτογραφικό υλικό από την παράσταση «Ορέστεια», όπως αποτυπώθηκε από τη διεθνούς φήμης φωτογράφο Γιοχάνα Βέμπερ (Johanna Weber), μακροχρόνια συνεργάτιδα του Τερζόπουλου. Η επιμέλεια της σύνθεσης έγινε από τον ίδιο τον σκηνοθέτη και τη Weber, δημιουργώντας έναν διάλογο ανάμεσα στην εικαστική και θεατρική πράξη.
Πολυτελής έκδοση
Μια επιστημονικά επιμελημένη έκδοση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πρωτότυπα κείμενα σημαντικών μελετητών του θεάτρου. Η επιμέλεια ανήκει στη Μιχαέλα Αντωνίου (ΕΔΙΠ, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ), ενώ συμμετέχουν με πρωτότυπα κείμενα οι Ελένη Βαροπούλου, Σάββας Πατσαλίδης, Γιώργος Σαμπατακάκης, Μαρίας Σικιτάνο και Πηνελόπη Χατζηδημητρίου καθώς και κείμενα των κορυφαίων θεωρητικών Freddy Decreus και Erika Fischer-Lichte, τα οποία μεταφράζονται και εκδίδονται για πρώτη φορά στα ελληνικά.
Εκδήλωση - Συζήτηση σε δυο μέρη
Στο πρώτο μέρος, οι Ελένη Βαροπούλου, Σάββας Πατσαλίδης, Γιώργος Σαμπατακάκης, Μαρία Σικιτάνο και Πηνελόπη Χατζηδημητρίου συζητούν για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη. Συντονίζει η Μιχαέλα Αντωνίου.
Στο δεύτερο μέρος ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συνομιλεί με τους συντελεστές της Ορέστειας, Τάσο Δήμα, Σοφία Χιλλ, Αγλαΐα Παππά και Σάββα Στρούμπο, Παναγιώτη Βελιανίτη καθώς και με ηθοποιούς από τον Χορό της παράστασης.
Ορέστεια σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στο Θέατρο Βράχων
Η εμβληματική Ορέστεια του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, στην πρώτη συνεργασία του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη και δασκάλου με το Εθνικό Θέατρο, αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην πρόσφατη ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Μετά τη θριαμβευτική της πορεία, η ιστορική παράσταση του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη και δασκάλου, επιστρέφει σε επιλεγμένους σταθμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ στις 22 & 23 Αυγούστου ολοκληρώνει τον φετινό επιδαύριο κύκλο του Φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
Η Ορέστεια του Τερζόπουλου συνιστά ένα έργο διανοητικού και φιλοσοφικού βάθους, που κατορθώνει με τη συνταρακτική του ενέργεια να διευρύνει τα όρια της τέχνης, και να αφηγηθεί, εντέλει, την ιστορία της ίδιας της ανθρωπότητας. Ως πράξη αδιαμφισβήτητα πολιτική και εμπειρία πολυδιάστατα πνευματική, η παράσταση έτυχε διθυραμβικής υποδοχής τόσο από τους χιλιάδες θεατές που την παρακολούθησαν όσο και από τα εγχώρια και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Μετά την πρεμιέρα της στην Επίδαυρο το 2024, την περιοδεία που ακολούθησε στην Ελλάδα και την Κύπρο, και την παρουσίασή της στη Βιτσέντσα της Ιταλίας, όπου άνοιξε τον 77ο Κύκλο Κλασικών παραστάσεων στο ιστορικό θέατρο Olimpico, η μοναδική αυτή παράσταση επιστρέφει στον τόπο από όπου ξεκίνησε το συναρπαστικό της ταξίδι, για να προσφέρει σε όλους μας τη δυνατότητα να τη ζήσουμε για ακόμα μια φορά.
Info
Η εκδήλωση-αφιέρωμα στον Θεόδωρο Τερζόπουλο θα γίνει στο Θέατρο Άννα Συνοδινού, την Τρίτη 10 Ιουνίου 2025, ώρα 20:00
Ορέστεια του Αισχύλου στο Θέατρο Βράχων. Τετάρτη 11, Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025
Εθνικό Θέατρο, Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Το αφιέρωμα στον Θεόδωρο Τερζόπουλο πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρεις μπατζανάκηδες σε οδοιπορικό ελευθερίας
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης «Κέικ» στο Θέατρο Εμπορικόν
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια της παράστασης «Ταξίδι γύρω από τη χύτρα μου» στο θέατρο Αλκμήνη
Ο ηθοποιός πίσω από τον ρόλο του Αργύρη στο «Τρίτο Στεφάνι» μιλάει για τη ζωή και την πορεία του
Παρακολουθήσαμε μία από τις πρόβες της «πειραγμένης» κωμικής όπερας και μιλήσαμε με τη Σοφία Πάσχου
Μια βραδιά στο H.ug για την Z’ επιστολή του Πλάτωνα και την παράδοξη ιστορία της
Τι θα δούμε στο Θέατρο 104, στο Ροές, το ΜΕΤΣ, το ΦΙΑΤ και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τι αλλάζει στις πολιτιστικές μας συνήθειες και γιατί όλο και περισσότεροι Αθηναίοι επιλέγουν το θέατρο
Η Μιχαέλα Αντωνίου και η Βάσια Σκιαδά σκηνοθετούν μια ιστορία για την αλήθεια πίσω από την εικόνα
Μια ιστορία όπου τίποτα δεν είναι τυχαίο και κανείς δεν είναι αθώος
Ο γνωστός τραγουδιστής παρουσιάζει για πρώτη φορά δικό του θεατρικό έργο στο ευρύ κοινό
Η Άννα Σωτρίνη σκηνοθετεί το διαχρονικό έργο του Ευγενίου Λαμπίς
Από τις μπουάτ της Πλάκας στα τηλεοπτικά πλατό, υπήρξε πάντα κάτι παραπάνω από καλλιτέχνης
Το νέο έργο της Ελένης Παργινού ανεβαίνει στο Bios
Είδαμε το θεατρικό έργο του συγγραφέα, σε σκηνοθεσία της Χρύσας Καψούλη, στο θέατρο Φούρνος
Η Νάντια Κοντογεώργη μεταμορφώνεται και ενσαρκώνει 26 ρόλους στο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ
Σκηνοθετεί και συναντά πρώτη φορά επί σκηνής τη Λένα Κιτσοπούλου
«Η απώλεια του Έγιολφ συμβολίζει τα όνειρα που χάσαμε. Τις χαμένες προσδοκίες της γενιάς μας» αναφέρει ο σκηνοθέτης
Ο σκηνοθέτης Θοδωρής Αμπαζής και η νεοσύστατη ομάδα Φάος τιμούν τον μεγάλο ποιητή της πεζογραφίας και αναδεικνύουν τον γλωσσικό πλούτο της ελληνικής γλώσσας
«Στον “Ημιυπαίθριο” υπάρχουν όλοι οι χαρακτήρες που μπορεί κανείς να συναντήσει στην Ελλάδα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.