- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Το Καπλάνι της βιτρίνας της Άλκης Ζέη έρχεται στο Ίδρυμα Κακογιάννης
Μέσα από το θρυλικό μυθιστόρημα της Ζέη, ταξιδεύουμε στον μαγικό κόσμο των παιδιών, όπου όλα είναι δυνατά
Το «Καπλάνι της Βιτρίνας» της Άλκης Ζέη ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Λαρεντζάκη
Το θρυλικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη «Το καπλάνι της βιτρίνας» έρχεται στην παιδική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από τον Οκτώβριο. Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα έργα της Ζέη, μεταφρασμένο σε 22 γλώσσες, κλείνει φέτος τα 60 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία.
Η υπόθεση του μυθιστορήματος «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Σάμο, στο Λαγαμάρι, την πατρίδα της συγγραφέως, στην έναρξη της δικτατορίας του Μεταξά. Μια παρέα παιδιών από εκεί που έπαιζε ανέμελα και δεν είχε προβλήματα, καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα σοβαρά που φέρνει η αλλαγή του πολιτεύματος. Οργανώνουν μυστικές αποστολές για να βοηθήσουν τον Νίκο, έναν φοιτητή, ξάδερφο δυο κοριτσιών της παρέας, που κινδυνεύει να πάει φυλακή. Παρηγοριά τους σε αυτή τη δύσκολη περιόδο είναι το καπλάνι της βιτρίνας, μια βαλσαμωμένη τίγρη που βρίσκεται στο σαλόνι του σπιτιού της Μέλιας και της Μυρτώς. Το Καπλάνι-όπως λένε τον τίγρη στη Σάμο- έχει την ικανότητα να ζωντανεύει μέσα από τις ιστορίες που τους διηγείται ο Νίκος και όταν χρειαστεί, με το δικό του μαγικό τρόπο να παίρνει μέρος στις δύσκολες αποστολές των παιδιών να τα βοηθάει και να τα προστατεύει.
Τη διασκευή, δραματουργική επεξεργασία αλλά και τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει επιμεληθεί η Δήμητρα Λαρεντζάκη, η οποία έχει γράψει και τους στίχους των τραγουδιών. Όπως αναφέρει η ίδια για την Αλκη Ζέη: «Η φαντασία στις ιστορίες που μας διηγείται η Άλκη Ζέη δεν είναι ένα μέρος μόνο για να δραπετεύει κανείς αλλά και ένας τρόπος για να φτιάχνει την πραγματικότητα». Άλλωστε, εκείνη ήξερε ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα, ιδανικά και χαρούμενα. Ωστόσο, όλοι έχουμε δικαίωμα να προσπαθούμε και να ονειρευόμαστε για το καλύτερο. «Και αυτό είναι νομίζω που μπορεί να κάνει τα έργα της να έχουν αυτήν την διαχρονική δυναμική δημιουργώντας έναν ανοιχτό διάλογο μέχρι σήμερα με τα παιδιά. Αυτός ο απέραντος μαγικός κόσμος που όλοι όταν υπήρξαμε παιδιά γνωρίζαμε ότι εκεί είναι όλα δυνατά. Αυτός ο κόσμος ο μέγας. Η παιδική μας ηλικία. Και η μόνη πατρίδα μας».
Όπως σημειώνει ο γιος της Αλκης Ζέη, Πέτρος Σεβαστίκογλου, με αφορμή την παράσταση: «Η Άλκη δεν ζούσε νοσταλγώντας το παρελθόν, και οι ιστορίες που διηγούνταν ακόμα και για χρόνια περασμένα, ήταν για να μιλήσει με μικρούς και μεγάλους στο σήμερα. Στην παράσταση μας προσπαθήσαμε και εμείς όπως η Άλκη, να διηγηθούμε με πολλή αγάπη στα παιδιά σήμερα αυτή την ιστορία από το παρελθόν, με όλα όσα η Άλκη ακόμα έχει αφήσει ανοιχτά για να τα διηγείται η ίδια μέσα από το Καπλάνι με τους θεατές».
info
Το «Kαπλάνι της βιτρίνας» θα παίζεται στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από τις 13 Οκτωβρίου και, κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί για το κοινό και τις καθημερινές για τα σχολεία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς ο Γιάννης Οικονομίδης επηρέασε τους νεότερους θεατρικούς συγγραφείς για ένα γνήσια ελληνικό In-yer-face θεάτρο
Η πρωταγωνίστρια της παράστασης «Ευτυχισμένες μέρες» μιλάει στην ATHENS VOICE
Το μυθιστόρημα της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς διασκευάζεται και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Ο Αμερικανός συνθέτης μιλά για την ενορχήστρωση του «Ορφέα» με σύγχρονα όργανα και για τη δύναμη της μουσικής ενός έργου που 419 χρόνια μετά εξακολουθεί να ακούγεται τολμηρό
Μια τίμια, καλοκουρδισμένη κωμωδία με γρήγορο ρυθμό, σαρκασμό και απρόβλεπτες ανατροπές
Η Αρετή Μακρολειβαδίτη μιλά για την παράσταση που σκηνοθετεί, μια θεατρική αναζήτηση για όλα όσα μας κάνουν αληθινούς
Μέσα από τις έννοιες του σεξ, της βίας, της εξουσίας, της πίστης και της αγάπης, η παράσταση ξετυλίγει ένα πολυφωνικό μωσαϊκό σύγχρονων ιστοριών
Ο αγαπημένος ηθοποιός μιλά για τον Αντόνιο, τον Σαίξπηρ και τη σκοτεινή γοητεία του «Εμπόρου της Βενετίας»
Δύο μονόπρακτα, δύο ρόλοι με το ίδιο όνομα
Ένα έργο για τη μνήμη που καλπάζει ερήμην. Τη μνήμη που ξεδιπλώνει αναμνήσεις, που όμως δεν είναι αληθινές, αλλά επινοημένες ιστορίες.
Κλασικά κείμενα, σύγχρονη ελληνική δραματουργία και διεθνείς συμπράξεις
Mια ιστορία ενηλικίωσης, μνήμης και εσωτερικής αναζήτησης
Ο Μιχάλης Σαράντης πρωταγωνιστεί ξανά στην παράσταση του Γιώργου Κουτλή
Η παράσταση των Θέμη Πάνου και Βίλιας Χατζοπούλου επιστρέφει στη σκηνή στο πλαίσιο της φθινοπωρινής δέσμης δράσεων «Απόηχοι» του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
30 και πλέον χρόνια που γράφω για θέατρο προβάλλω καλλιτέχνες του θεάτρου και παραστάσεις κυρίως μικρών χώρων
Η κορυφαία τραγωδός Λυδία Κονιόρδου επιστρέφει σε έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους της καριέρας της
Το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα της Κόρας Καρβούνη, με τους Μιχάλη Συριοπούλο, Βάσω Καβαλλιεράτου, Στάθη Κόικα επί σκηνής
Ο Γιώργος Καπουτζίδης στήνει έναν καθρέφτη απέναντι στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα
Ο σταρ του «Μπόρατ» συνεργάζεται με τον Αμερικανό σκηνοθέτη στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.