- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Το μιούζικαλ «Mamma Mia!» γιορτάζει τα 25 χρόνια του στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου
Πώς κέρδισε τη θέση του στην πολιτιστική ιστορία του θεάτρου
«Mamma Mia!»: Το διάσημο μιούζικαλ γιορτάζει τα 25 χρόνια του στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου - Παρουσιάστηκε σε πάνω από 450 πόλεις - Γυρίστηκε σε ταινίες.
Πίσω στο 1999, η ομάδα των γυναικών που δημιούργησε το μιούζικαλ «Mamma Mia!», το οποίο βασίστηκε στα τραγούδια του σουηδικού συγκροτήματος ABBA, δεν είχε καμιά ιδέα πόση μεγάλη επιτυχία θα είχε.
25 χρόνια «Mamma Mia!»: Σταθμός για το διάσημο μιούζικαλ
«Όταν είσαι παραγωγός, απλά ελπίζεις να λειτουργήσουν τα πάντα. Επομένως, το να συνεχίζουμε να βρισκόμαστε εδώ 25 χρόνια μετά είναι ένας σημαντικός σταθμός», δήλωσε η παραγωγός Τζούντι Κρέιμερ, λίγες ημέρες προτού το μιούζικαλ γιορτάσει την πρεμιέρα-ορόσημο στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου.
Η ιστορία μιας μητέρας και μιας κόρης με τρεις πιθανούς μπαμπάδες έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 450 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει ήδη οδηγήσει σε δύο επιτυχημένες ταινίες.
«Τα τραγούδια των ABBA είναι το κερασάκι στην τούρτα, όμως αυτό που κάναμε ήταν να εντάξουμε τα τραγούδια των ABBA στο γενικότερο πλαίσιο», είπε η Κρέιμερ σχετικά με το σόου, το οποίο έγραψε η Κάθριν Τζόνσον και σκηνοθέτησε η Φιλίντα Λόιντ.
«Απεικονίζουμε πραγματικούς ανθρώπους. Δεν είναι ένα παραμύθι. Αποτυπώνει τις πτυχές της σύγχρονης ζωής», δήλωσε η ηθοποιός Μαζ Μάρεϊ, που υποδύεται τη μαμά Ντόνα στην παραγωγή στο Θέατρο Novello του Λονδίνου. Η ίδια πρόσθεσε πως ακούει τους θεατές τόσο να κλαίνε όσο και να γελάνε κατά τη διάρκεια της παράστασης.
«Το “Mamma Mia!” κέρδισε τη θέση του στην πολιτιστική ιστορία του μιούζικαλ θεάτρου»
«Πιστεύω ότι το “Mamma Mia!” πραγματικά άλλαξε μια δυναμική. Πιστεύω ότι κέρδισε τη θέση του στην πολιτιστική ιστορία του μιούζικαλ θεάτρου», επισήμανε η Κρέιμερ, σημειώνοντας πως προσέφερε κάτι διαφορετικό και πιο ελαφρύ σε ορισμένα από τα άλλα επιτυχημένα μιούζικαλ εκείνης της εποχής όπως τους «Άθλιους» του Κάμερον Μάκιντος και το «Φάντασμα της Όπερας» του Άντριου Λόιντ Βέμπερ.
Σχετικά με το πώς εξασφάλισε τη μουσική, η Κρέιμερ είπε ότι όταν άρχισε να προτείνει στους αστέρες των ABBA Μπένι Άντερσον και Μπιορν Ουλβίους το 1980 ότι ένα μιούζικαλ θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τα τραγούδια τους «εκείνοι το πιθανότερο προχώρησαν παρακάτω».
«Αργότερα, στη δεκαετία του 1990 άρχισαν να ανθίζουν τα πράγματα, αρχίσαμε να καταγράφουμε πρόοδο», πρόσθεσε.
«Αυτό που λατρεύω είναι ότι τα τελευταία 25 χρόνια καταφέραμε να φέρουμε το σόου σε νέες γενιές, να φέρουμε το θέατρο σε νέες γενιές, αλλά επίσης και τους ABBA σε νέες γενιές».
Συμπτωματικά, ενώ το «Mamma Mia!» γιορτάζει τα 25 χρόνια του την 6η Απριλίου, οι ABBA γιορτάζουν επίσης τα 50 χρόνια τους από την κυκλοφορία το 1974 του τραγουδιού τους «Waterloo».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός συνθέτης μιλά για την ενορχήστρωση του «Ορφέα» με σύγχρονα όργανα και για τη δύναμη της μουσικής ενός έργου που 419 χρόνια μετά εξακολουθεί να ακούγεται τολμηρό
Μια τίμια, καλοκουρδισμένη κωμωδία με γρήγορο ρυθμό, σαρκασμό και απρόβλεπτες ανατροπές
Η Αρετή Μακρολειβαδίτη μιλά για την παράσταση που σκηνοθετεί, μια θεατρική αναζήτηση για όλα όσα μας κάνουν αληθινούς
Μέσα από τις έννοιες του σεξ, της βίας, της εξουσίας, της πίστης και της αγάπης, η παράσταση ξετυλίγει ένα πολυφωνικό μωσαϊκό σύγχρονων ιστοριών
Ο αγαπημένος ηθοποιός μιλά για τον Αντόνιο, τον Σαίξπηρ και τη σκοτεινή γοητεία του «Εμπόρου της Βενετίας»
Δύο μονόπρακτα, δύο ρόλοι με το ίδιο όνομα
Ένα έργο για τη μνήμη που καλπάζει ερήμην. Τη μνήμη που ξεδιπλώνει αναμνήσεις, που όμως δεν είναι αληθινές, αλλά επινοημένες ιστορίες.
Κλασικά κείμενα, σύγχρονη ελληνική δραματουργία και διεθνείς συμπράξεις
Mια ιστορία ενηλικίωσης, μνήμης και εσωτερικής αναζήτησης
Ο Μιχάλης Σαράντης πρωταγωνιστεί ξανά στην παράσταση του Γιώργου Κουτλή
Η παράσταση των Θέμη Πάνου και Βίλιας Χατζοπούλου επιστρέφει στη σκηνή στο πλαίσιο της φθινοπωρινής δέσμης δράσεων «Απόηχοι» του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
30 και πλέον χρόνια που γράφω για θέατρο προβάλλω καλλιτέχνες του θεάτρου και παραστάσεις κυρίως μικρών χώρων
Η κορυφαία τραγωδός Λυδία Κονιόρδου επιστρέφει σε έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους της καριέρας της
Το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα της Κόρας Καρβούνη, με τους Μιχάλη Συριοπούλο, Βάσω Καβαλλιεράτου, Στάθη Κόικα επί σκηνής
Ο Γιώργος Καπουτζίδης στήνει έναν καθρέφτη απέναντι στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα
Ο σταρ του «Μπόρατ» συνεργάζεται με τον Αμερικανό σκηνοθέτη στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου
Ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο Στέφανος Παπατρέχας ανεβάζουν ένα από τα πιο ποιητικά έργα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ
Η κριτικός θεάτρου απαντά στην ανάρτηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για το άρθρο της στην Athens Voice
Μια διαδραστική, αλλοπρόσαλλη κωμωδία όπου το κοινό αποφασίζει ποιος είναι ο δολοφόνος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.