Θεατρο - Οπερα

Θέατρο: 11 πρεμιέρες για τις 29 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου

«Περλιμπλίν και Μπελίσα» στο Πορεία, «Αγρυπνία» στο νέο θέατρο του Αντώνη Καλογρίδη, «Τα μαγικά βουνά» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, «ΤΑΝΚ / Όλη νύχτα εδώ» στο Τέχνης κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 906
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΤΑΝΚ / Όλη νύχτα εδώ
"ΤΑΝΚ / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης από την ομάδα RMS MATAROA © Φώτης Σκουρλέτης

Θέατρο: νέες παραστάσεις για την εβδομάδα 29 Φεβρουαρίου-6 Μαρτίου

Θέατρο: Τι θα δούμε στα Θέατρο Συγγρού 33, Νέου Κόσμου, Τέχνης, Πορεία, Μεταξουργείο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Bios, Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Λόφος art project, Τόπος ΑΛΛΟΥ, Arroyo

Αγρυπνία
Στην καινούργια του καλλιτεχνική στέγη μάς προσκαλεί ο Αντώνης Καλογρίδης συστήνοντάς μας στην πρεμιέρα το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη με πρωτότυπο τίτλο «Τα δώρα της νύχτας». Ένα παιχνίδι σχέσεων, αντιθέσεων και εξουσίας, η πλοκή εστιάζει στον ανεκπλήρωτο έρωτα του Λίνου για έναν νεαρό άνδρα και στις αντιδράσεις της οικογένειάς του. Στη σκηνή οι Τάκης Σακελλαρίου, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Σταύρος Τσουμάνης, Ντένης Μακρής.
Θέατρο Συγγρού 33, πρεμιέρα 29 Φεβρουαρίου

"Αγρυπνία", σκηνοθεσία Αντώνης Καλογρίδης
"Αγρυπνία" σε σκηνοθεσία Αντώνης Καλογρίδη στο νέο θέατρο Συγγρού 33 © Πάνος Γιαννακόπουλος

Τα μαγικά βουνά
Έφερε το θέατρο σε περιοχές που ήταν γνωστό μόνο ως λέξη και μάλιστα φορτισμένη υποτιμητικά. Τώρα, οι Εlephas tiliensis (Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου) παρουσιάζουν για πρώτη φορά στη σύγχρονη σκηνή το Θέατρο του Βουνού και το έργο του Γιώργου Κοτζιούλα, ο οποίος ίδρυσε στην Ήπειρο τη Λαϊκή Σκηνή. Μια παράσταση για την ιστορία του αντάρτικου θεάτρου κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, που συνδυάζει το θέατρο της τεκμηρίωσης με τη μυθοπλασία, τα παραδοσιακά ηπειρώτικα και τα τραγούδια της εποχής με το λαϊκό θέατρο.
Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 1 Μαρτίου 

"Τα μαγικά βουνά" από τους Elephas tiliensis
© Πάτροκλος Σκαφίδας

ΤΑΝΚ / Όλη νύχτα εδώ
Πενήντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η ομάδα RMS MATAROA επιστρέφει σ’ αυτό το ιστορικό ορόσημο. Η παράστασή τους αποτελεί μια απόπειρα γραμμικής αφήγησης εκείνων των τεσσάρων ημερών, με όχημα τις μαρτυρίες πρωταγωνιστών των γεγονότων που κατέγραψε ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός και αρχειακό υλικό. Στόχος τους, όπως δηλώνουν: να «ξετυλίξουμε τον μίτο της αφήγησης στον λαβύρινθο της μνήμης, αντιμετωπίζοντας τον αδιάφορο ελληνικό εαυτό μας». Σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης και συμπρωταγωνιστεί με τις Κατερίνα Παπανδρέου και Κατερίνα Πατσιάνη.
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, από 4 Μαρτίου 

Περλιμπλίν και Μπελίσα
Ερωτικό αλληλούια χαρακτηρίζει ο Λόρκα αυτή την τρυφερή και οδυνηρή ιστορία του για τον ανεκπλήρωτο έρωτα, που σκηνοθετεί φέτος ο Δημήτρης Τάρλοου. Ο μεσόκοπος Περλιμπλίν (Χρήστος Σαπουντζής) πείθεται να παντρευτεί τη νεαρή γειτόνισσά του (Μαριάννα Πουρέγκα) για να μη μείνει αβοήθητος στα γεράματα κι εκείνη ώστε να γίνει πιο ποθητή χάρη στην ομορφιά που θα της χαρίσουν τα πλούτη του. Όταν γοητεύεται από έναν μυστηριώδη ξένο που της γράφει φλογερές επιστολές, ο Περλιμπλίν σκοτώνει τον ανώνυμο εραστή και η Μπελίσα χάνει διαμιάς σύζυγο και ερωμένο…
Θέατρο Πορεία, από 5 Μαρτίου 

«Περλιμπλίν και Μπελίσα» στο θέατρο Πορεία
© Μαρίζα Καψαμπέλη

Το βεραμάν φόρεμα
Πώς μπορεί να νιώθει μια μάνα όταν τη βάζουν σε οίκο ευγηρίας, αλλά και τι μπορεί να συμβαίνει στην ψυχή των παιδιών της όταν καταφεύγουν σε μια τέτοια λύση; Το πρώτο διήγημα της Άννας Βαγενά, που θα εκδοθεί σύντομα, ανεβαίνει ως θεατρικός μονόλογος με την ίδια να ξετυλίγει μια τρυφερή ερωτική ιστορία, με χιούμορ και συγκίνηση, για έναν έρωτα που ήρθε αργά.
Θέατρο «Μεταξουργείο», από 2 Μαρτίου

Η Άννα Βαγενά στο "Βεραμάν φόρεμα"
© Γιώργος Σκιτζάκος

Κατάματα
Ένα έργο για τη ζωή ως δικαίωμα, η 35λεπτη σύνθεση του Γιώργου Καλογερόπουλου μιλά για την καθημερινή πάλη του ανθρώπου απέναντι στο άγνωστο, τα θηρία της ύπαρξης, αλλά και την κατασκευασμένη από τον ίδιο εξουσία που υπονομεύει κάθε διαφορετικότητα. Στην παράσταση ακούγεται, μεταξύ άλλων και κείμενο που έχει γραφτεί από τον Ζακ Κωστόπουλο. Παίζουν: Νατάσα Λυμπεροπούλου, Βάσω Μανδύλη, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Αιμιλία Ράπτη, Μαρίνα Σωκράτη, Εύη Τσακλάνου και ο σκηνοθέτης.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Φουαγέ, από 2 Μαρτίου 

Το “καταραμένο” ζήτημα
«Πραγματικά είναι φανερό πως όσες μορφές ερωτικής ένωσης και να δοκιμάσει η σημερινή ανθρωπότητα, η σεξουαλική κρίση δεν χάνει την οξύτητα της. Η σεξουαλική κρίση επιδεινώνεται. Συνεχίζουμε ακόμα να υποκλινόμαστε δημόσια μπροστά στην αστική ηθική, αυτό το γέρικο είδωλο» υποστήριζε η Αλεξάνδρα Κολλοντάι στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι ιδέες της για τη γυναικεία χειραφέτηση ξετυλίγονται σε μια performance-αναπαράσταση πολιτικής ομιλίας που, αντλώντας από την μπρεχτική φόρμα και το θέατρο ντοκουμέντο, παρακολουθεί την πορεία των γυναικών σε κομβικές στιγμές μέσα στους αιώνες. Ερμηνεία και σκηνοθεσία: Ιωάννα Μπιλίρη.
Λόφος art project, από 3 Μαρτίου 

"Το καταραμένο ζήτημα" με την Ιωάννα Μπιλίρη
© Ξένια Λουκοπούλου

Μαζί ποτέ
Ένα υπαρξιακό ψυχογράφημα για την απελπισία, την αυτοκαταστροφή αλλά και την αέναη προσπάθεια των ανθρώπων να συνυπάρξουν, το έργο του Τσιμάρα Τζανάτου είναι εμπνευσμένο από την ομότιτλη ταινία του Φατίχ Ακίν. Ο Λευτέρης Παπακώστας ανεβάζει αυτή την ιστορία για την αναζήτηση του έρωτα, του ερωτισμού και της σεξουαλικότητας ως μια dance-club παράσταση, που οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν πίνοντας το ποτό τους, κινούμενοι και αυτοί μαζί με τους ηθοποιούς.
Bios-Κάτω Χώρος, από 29 Φεβρουαρίου

"Μαζί ποτέ"
"Μαζί ποτέ" © Άρης Αθάνατος

Όρθιε Σκοπέ!
Συνεχίζοντας την πολυετή του έρευνα πάνω στον ποιητικό λόγο και την κίνηση που εδράζει μέσα του, ο Γιώργος Φριντζήλας στήνει ένα υπαρξιακό σκηνικό ταξίδι για έναν ερμηνευτή. Με αφετηρία το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Ταξιδεύω με το Διόνυσο» και ένα απόσπασμα από την Παλαιά Διαθήκη, ξετυλίγει την αγωνία του ανθρώπου απέναντι στη φύση, την κοινωνία και το θείο. Άλλωστε, η έμπνευση για το συγκεκριμένο εγχείρημα προέκυψε όταν το κείμενο του μεγάλου ποιητή βρέθηκε στα χέρια του τις ημέρες των πυρκαγιών του 2023.
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, από 6 Μαρτίου

"Όρθιε Σκοπέ!" με τον Γιώργο Φριντζήλα
© Μυρτώ Αποστολίδου

Στη μοναξιά της τσιμεντένιας ζούγκλας
Το φάντασμα μιας ξεχασμένης πόρνης, Πέρσες λουλουδάδες, θρυλικοί τζαζίστες, πίθηκοι νομπελίστες, φιλόδοξοι ποιητές, μέντιουμ, καλικάντζαροι, Μαύροι Πάνθηρες διηγούνται τις ιστορίες τους και μας ξεναγούν στη μοναξιά τους. Ώσπου αποφασίζουν να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς ιδανικά, αφήνοντας το σύστημα να τους υποτάξει. Η ομάδα Μικρή Βιομηχανική μάς συστήνει το έργο του Αλέξανδρου Τσίτσου για την αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου να συντονιστεί με την εποχή, το περιβάλλον, τον περίγυρο και τον εαυτό του.
Θέατρο Τόπος Αλλού, από 4 Μαρτίου

Πίσσα και Πούπουλα
Μια νεανική κωμωδία καταστάσεων του Δημήτρη Καρά με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις. Τρεις φίλες, απογοητευμένες από την αισθηματική τους ζωή, βρίσκονται αντιμέτωπες με ερωτικές αντιζηλίες, ροζ χειροπέδες, αποτυχημένες ψυχοθεραπείες, μεθύσια, διαλογισμούς. Σκηνοθετεί η Σοφία Φυτιάνου.
Θέατρο Arroyo, από 2 Μαρτίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ