Θεατρο - Οπερα

Θέατρο: 8 πρεμιέρες για την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου

Τομ Στόπαρντ από τον Στάθη Λιβαθινό, "Παγώνια" σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη, "Εσύ, η ζωώδης μηχανή" από την ομάδα Νοσταλγία, "Good" με τον Ντέβιντ Τένναντ σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 904
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίντλερστερν είναι νεκροί" με τους Βασίλη Ανδρέου και Νίκο Καρδώνη
"Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίντλερστερν είναι νεκροί", σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με τους Βασίλη Ανδρέου και Νίκο Καρδώνη © Ελίνα Γιουνανλή

Θέατρο: νέες παραστάσεις την εβδομάδα 15-21/2

Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίντλερστερν είναι νεκροί
Έργο με χιούμορ, καίρια πολιτικά και υπαρξιακά μηνύματα και πικρό φινάλε το κείμενο του Τομ Στόπαρντ μιλά για τον μοναχικό αγώνα που δίνει ο «μικρός» άνθρωπος για να επιβιώσει,όταν γύρω του συμβαίνουν «σημεία και τέρατα». Ξετυλίγοντας την ιστορία των δύο αθώων αυλικών, οι οποίοι συνοδεύουν τον Άμλετ στην Αγγλία και γίνονται παράπλευρες απώλειες ενός πολιτικού παιχνιδιού, ο Στάθης Λιβαθινός θα μας συστήσει παράλληλα το ιστορικό θέατρο της Κυψέλης με διαφορετική διαρρύθμιση καθισμάτων και σκηνής. Στους ομώνυμους ρόλους ο Βασίλης Ανδρέου και ο Νίκος Καρδώνης.
Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, από 21 Φεβρουαρίου 

Παγώνια
Τρεις φίλοι, νέοι καλλιτέχνες (Φιόνα Γεωργιάδη, Γιώργος Παπαπαύλου, Πέτρος Σκαρμέας), αναζητούν τη τύχη τους και κάνουν σχεδόν τα πάντα για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους ώσπου φτάνουν σε ένα ηθικό αδιέξοδο. Τελικά, τι είναι πιο μεγάλο: να κάνεις κάτι που όλοι θα είναι περήφανοι για σένα ή κάτι που θα είσαι εσύ περήφανος για τον εαυτό σου; Το θεατρικό της Στέλλας Ζαφειροπούλου μάς συστήνει ο σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης.
Bios Main, από 22 Φεβρουαρίου

"Παγώνια", σκηνοθεσία Τάσος Πυργιέρης
© Κωνσταντίνος Λέπουρης

Εσύ, η ζωώδης μηχανή
Παντρεύτηκε πέντε φορές, έκανε τρία παιδιά, ήταν χορεύτρια μπουρλέσκμε το ψευδώνυμο Μελένα, Το Κορίτσι Λεοπάρδαλη, αλλά και «η πιο σκληροτράχηλη γυναίκα που έφαγε σίδερο και μάσησε ατσάλι». Η ιστορία της Ελένης Παπαμάρκου, γιαγιάς της Ελένης Σικελιανός (ποιήτριας και δισέγγονης του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ) γίνεται παράσταση από την Τώνια Ράλλη και την ομάδα Νοσταλγία. Σε μια συνθέτη σκηνική εγκατάσταση, ένας εξαμελής θίασος ζωντανεύει μια πινακοθήκη προσώπων: μορφινομανείς και διακινητές οπίου, πρόσφυγες και ρεμπέτες, αριστοκράτες από το Ιόνιο και Εβραίους από τη Λιθουανία, καλλιτέχνεςκαι γκαρσόνες.
Rabbithole, από τις 16 Φεβρουαρίου

"Εσύ, η ζωώδης μηχανή" από την ομάδα Νοσταλγία
© Αναστασία Γιαννάκη

Η τραγική ιστορία των Μακμπέθ
Στην ψυχοσύνθεση των δύο βασικών ηρώων τη στιγμή πριν την καταστροφή εστιάζει η προσέγγιση του Δημήτρη Γκουτζαμάνη στο περίφημο σαιξπηρικό έργο. Ο ίδιος στον ρόλο του Σκωτσέζου άρχοντα και η Κρίστη Παπαδοπούλου ως Λαίδη Μακμπέθ έρχονται αντιμέτωποι με τον φόβο, την πλεονεξία, τον έρωτα, τον εγωισμό και την απληστία για εξουσία, που καταπίνει όποιον την πλησιάζει και τον αποκόπτει από τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του.
Θέατρο «Εν Αθήναις», από 16 Φεβρουαρίου 

Ιώ – Εκείνη
Η Νατάσσα Παπανδρέου γράφει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει έναν σκληρό και τρυφερό μονόλογο για μια γυναίκα που αναμοχλεύει, προσπαθεί, διαπραγματεύεται, σκέφτεται, πονάει, χαμογελάει, θυμώνει, έχει στόχους. Ακροβατώντας ανάμεσα στον λόγο και τη μουσική, η ηρωίδα, η οποία έχει υπάρξει θύμα έμφυλης βίας, επικαλείται τη φιγούρα της καταδιωκόμενης και περιπλανώμενης Ιούς για να βρει τη δύναμη να συνεχίσει να αναπνέει. Μουσική σύνθεση: Jan Van de Engel.
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, από 19 Φεβρουαρίου

"Ιώ - Εκείνη"
© Αναστασία Γιαννάκη

Ρος & Ρέιτσελ
Ένα ζευγάρι της διπλανής πόρτας στα σαράντα τους, η πάλαι ποτέ πριγκίπισσα του σχολείου και ο σπασίκλας, έχουν βαλτώσει σ’ ένα γάμο που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Το έργο του Άγγλου συγγραφέα Τζέιμς Φριτς, που μιλά για τον έρωτα, τις προσδοκίες, τη θνητότητά μας και τις ψευδαισθήσεις που κυριαρχούν στις σύγχρονες σχέσεις, ταξιδεύει από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών στην Αθήνα. Ερμηνεύει η Στελλίνα Βογιατζή.
Θέατρο Μικρό Γκλόρια, από 19 Φεβρουαρίου

Οι αρουραίοι
To έργο του Νομπελίστα συγγραφέα Γκέρχαρτ Χάουπτμαν παρουσιάζει η ομάδα «Κατά το Εικός». Τα πρόσωπα της παράστασης βιώνουν την απώλεια, την ανάγκη της μητρότητας, τον έρωτα, τον θάνατο και την σκληρότητα των επιθυμιών τους, προσπαθώντας να επιβιώσουν με κάθε τρόπο και μέσο. Μήπως τελικά όλοι ζούμε σε μια κοινωνία γεμάτη «αρουραίους»; Σκηνοθετεί ο Γιάννης Παπαδογιάννης.
Πολυχώρος VAULT, από 23 Φεβρουαρίου

"Οι αρουραίοι"
© Περικλής Αντωνίου

Δε μιλένιαλς
Τρεις νέοι, λίγο πριν και λίγο μετά τα 30, προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους στη ζωή, τον έρωτα και τη φιλία, ελπίζοντας να τα καταφέρουν σε οντισιόν και συνεντεύξεις για δουλειά, να έχουν το νοίκι στο τέλος του μήνα, ελπίζοντας ότι, δεν μπορεί, κάτι θα συμβεί. Μία παράσταση με στοιχεία μιούζικαλ για τη γενιά των millenials από την Χρύσα Κολοκούρη. Συμπρωταγωνιστεί με την Λουκία Ανάγνου και τον Άρη Κασαπίδη.
Τεχνοχώρος Φάμπρικα – Bar, από 20 Φεβρουαρίου

"Δε μιλένιαλς"
© Σοφία Μανώλη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ