Θεατρο - Οπερα

Σαν σήμερα: Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και το «Εκείνος κι Εκείνος» που έβγαλε τη γλώσσα στη Χούντα

Οραματιστής και αντισυμβατικός ηθοποιός και δάσκαλος του θεάτρου

Γεωργία Ζερβογιάννη
Γεωργία Ζερβογιάννη
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα, 15 Νοεμβρίου, γεννιέται ο οραματιστής και αντισυμβατικός Βασίλης Διαμαντόπουλος
O μεγάλος θεατράνθρωπος Βασίλης Διαμαντόπουλος © ΑΠΕ

Σαν σήμερα: Το 1920, γεννιέται ο οραματιστής και αντισυμβατικός Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο σπουδαίος ηθοποιός και δάσκαλος του θεάτρου που πίστευε ότι δεν μπορούμε να υπάρξουμε μόνοι - Η ζωή και το μοναδικό στίγμα του στο θέατρο και την τηλεόραση 

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο αξέχαστος ηθοποιός που ήξερε να ονειρεύεται, γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου 1920 στον Πειραιά. Έντονη προσωπικότητα, ανυποχώρητος, αντισυμβατικός, ιδεολόγος και δάσκαλος με σπουδές αρχικά στη Νομική σχολή Αθηνών, σύντομα την εγκατέλειψε για να ακολουθήσει το όνειρο της υποκριτικής και να υπηρετήσει τη θεατρική του κλίση. Φοίτησε στις Δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης. 

Σαν σήμερα, 15 Νοεμβρίου, γεννιέται ο οραματιστής και αντισυμβατικός Βασίλης Διαμαντόπουλος
Στιγμιότυπο από τη θρυλική σειρά «Εκείνος κι Εκείνος» με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Γιώργο Μιχαλόπουλο © ΕΡΤ

Όπως έλεγε «εγώ ευτυχώς δεν έχω πάψει να ονειρεύομαι. Δεν έχω πάψει να θέλω. Βέβαια αυτό κοστίζει κόπους, διαψεύσεις, όμως αυτό δεν με πειράζει. Το να αγωνίζεται κανείς είναι κι αυτό μια ηδονή».

Ιδεολόγος και ανυποχώρητος, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος πίστευε ότι δεν μπορούμε να υπάρξουμε μόνοι. «Υπάρχουμε επειδή συνυπάρχουμε. Αν απομονωθούμε, όπως συμβαίνει δυστυχώς στις μέρες μας, νομίζω ότι αυτό σημαίνει θάνατο».

Η αρχή μιας μεγάλης καριέρας δίπλα στον Κουν

Ηθοποιός μεγάλων εκφραστικών δυνατοτήτων, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος διακρίθηκε σε έργα κλασικού ρεπερτορίου, με την πρώτη του συμμετοχή να συμπίπτει με την παράσταση «Αγριόπαπια» του Ίψεν, με την οποία το Θέατρο Τέχνης άρχισε την ιστορική πορεία του το 1942. Μέχρι το 1949 που θα παραμείνει κοντά στον Κουν, θα παίξει περισσότερους από 30 ρόλους που τον καθιέρωσαν ως πρωταγωνιστή του θεάτρου.

Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίστηκε ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση, στο μονόπρακτο «Αυτός και το παντελόνι του», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το 1966. Από τους πιο χαρακτηριστικούς του ρόλους ήταν αυτός του αυστηρού καθηγητή αρχαίων ελληνικών στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Νόμος 4000» και αργότερα, σε σειρές, όπως Εκμέκ παγωτό, στην ιδιωτική τηλεόραση.

Είναι ο ιδρυτής της ανωτέρας δραματικής σχολής Ίασμος που υφίσταται μέχρι και σήμερα. Είχε έντονη συνδικαλιστική και αριστερή δράση, υπήρξε οργανωμένο μέλος του ΚΚΕ και συμμετείχε ενεργά στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ~ Ο ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ  - ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ.

Η καθιέρωση, οι συνεργασίες και η ίδρυση του Νέου Θεάτρου

Πολύ γρήγορα ο Βασίλης Διαμαντόπουλος καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, παρέμεινε στο Θέατρο Τέχνης έως το 1949 και έπειτα συνέχισε στο ελεύθερο θέατρο, είτε συγκροτώντας δικούς του θιάσους είτε συμπράττοντας σε θιάσους άλλων σημαντικών ηθοποιών.

"Ζεσταίνομαι... Φέτος θα ερωτευτώ...Σκατα" - Εκμέκ Παγωτό του Β.Νεμεα

Το 1956 ξεκίνησε η συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο όπου και πρωταγωνίστησε σε σημαντικές παραστάσεις. Το 1958 θα είναι μία ιστορική στιγμή για τον ίδιο και το ελληνικό θέατρο, ιδρύοντας το Νέο Θέατρο, μαζί με την τότε σύντροφό του, Μαρία Αλκαίου. 

Η δικτατορία και η αυτοεξορία στο Παρίσι

Η πορεία του διακόπηκε την περίοδο της δικτατορίας μιας και αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι. Άλλωστε, ήταν γνωστός κομμουνιστής, μαχητικός συνδικαλιστής, ενώ είχε συμμετάσχει και στην Εθνική Αντίσταση. Από εκεί επέστρεψε το 1970. Αρχικά, συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στην συνέχεια με το Θέατρο Σάτιρα του Γιώργου Μιχαλακόπουλου. Το 1972 συνεργάστηκε με το Γιώργο Μιχαλακόπουλο στην ιστορική σειρά «Εκείνος κι Εκείνος» του Ε.Ι.Ρ.Τ.

Την αλήθεια ρε... Την αλήθεια!

«Εκείνος», ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και η επιτροπή λογοκρισίας

Η σειρά «Εκείνος κι Εκείνος» παραγωγής 1972 αποτελεί μια σειρά-θρύλο της ελληνικής τηλεόρασης. Οι συντελεστές της σειράς προσπαθούσαν εν μέσω της Δικτατορίας να περάσουν αντικαθεστωτικά και δημοκρατικά μηνύματα. Οι δύο ήρωες, ο Λουκάς και ο Σόλων ρακένδυτοι και ταπεινοί, συζητούσαν σαν κυνικοί φιλόσοφοι της αρχαιότητας.

Ταυτόχρονα πάσχιζαν να απαρνηθούν τα αγαθά της καταναλωτικής κοινωνίας, να διατηρήσουν την απόλυτη προσωπική τους ελευθερία, να κατανοήσουν το ανθρώπινο άγχος και τον παραλογισμό της εποχής τους. Τα γεμάτα αντιδικτατορικά μηνύματα κείμενα της σειράς έγραψε ο Κώστας Μουρσελάς και η σκηνοθεσία ήταν του Φώτη Λαζαρίδη. Στον ρόλο του Λουκά ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και στον ρόλο του Σόλωνα ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος.

Κατά τη διάρκεια προβολής της σειράς, η επιτροπή λογοκρισίας της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών προσπαθούσε να ελέγξει το περιεχόμενο αρχικά χωρίς επιτυχία μιας και τα μηνύματα περνούσαν στους τηλεθεατές μέσα από απλά σύμβολα όπως ένα αυγό, μια κούνια κ.ά. Παρόλα αυτά, οι στρατιωτικοί υπεύθυνοι της τηλεόρασης άλλαζαν συχνά την ημέρα προβολής της σειράς χωρίς πρότερη ενημέρωση και στην συνέχεια διέκοψαν τρεις φορές τη μετάδοσή της.

Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Το Αυγό» είναι το μόνο επεισόδιο της σειράς του 1972 το οποίο σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ. Η σειρά γυρίστηκε ξανά, έγχρωμη πλέον, το 1988, με παλιά και νέα κείμενα του Κώστα Μουρσελά σε σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη ξανά με τους δύο σημαντικούς ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο σημαντικός ηθοποιός του θεάτρου Βασίλης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε #ΣανΣήμερα στις 15 Νοεμβρίου 1920. Φοίτησε στις...

Posted by ΕΡΤ Αρχείο on Monday, November 14, 2022

Πώς μετέφραζε μέσα του την απήχηση των ρόλων του στην τηλεόραση

Ο σπουδαίος ηθοποιός δήλωνε για την απήχηση των ρόλων του στην τηλεόραση: «O ηθοποιός ταυτίζεται με το ρόλο του και το κοινό, τον βλέπει σαν ρόλο. Πιστεύω, οτι δεν τυποποιήθηκα στην τηλεόραση, γιατί τα πράγματα που ερμήνευσα ήταν τελείως διαφορετικά. Προσπαθώ αυτό που έχω να κάνω να με κεντρίζει δημιουργικά. Αυτό που συχνά με ευχαριστεί, είναι, όταν με σταματούν άγνωστοι άνθρωποι στο δρόμο, οι οποίοι εκφράζουν το θαυμασμό τους λέγοντας: «Είσαι σπουδαίος άνθρωπος». Αυτό με εγκαρδιώνει περισσότερο, από αυτούς που λένε: «Είσαι σπουδαίος ηθοποιός».

Η τηλεόραση έχει χτυπήσει αποφασιστικά το θέατρο, όμως αυτό το αναγκάζει να προσπαθήσει περισσότερο. Έχει δώσει δουλειά σε πολλούς ηθοποιούς, όμως τους έχει βλάψει ερμηνευτικά με τις ευκολίες της. Πιστεύω, οτι η μεγάλη δύναμη της τηλεόρασης είναι το ντοκιμαντέρ και η είδηση…»

Η αφοσίωση στην τέχνη του και η ίδρυση της δραματικής σχολής «Ίασμος»

Μετά τη Μεταπολίτευση συνέχισε την πορεία του στο θέατρο και συμμετείχε σε μερικές από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές σειρές της δημόσιας τηλεόρασης: Γαλήνη (1976), Ο Συμβολαιογράφος (1979), Χατζημανουήλ (1984), Χαίρε Τάσο Καρατάσο (1985), Η αγάπη άργησε μια μέρα (1998) ήταν μερικές μόνο από αυτές.

Το 1983 δημιούργησε το «Θεατρικό Εργαστήρι». To 1996 ο Σταύρος Δελλής και ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ιδρύουν την Ανωτέρα Δραματική σχολή Θεατρικά Δρώμενα Ίασμος , με καλλιτεχνικό διευθυντή της σχολής τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Τρείς καλλιτέχνες που ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό στόχο ερμηνεύοντας την λέξη θέατρο ως «μέσο έκφρασης και μόρφωσης» και όχι ως μέσο προβολής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΙΑΣΜΟΣ

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος για το όνειρο του ηθοποιού

«Το όνειρο ενός ηθοποιού, σημαντικού ή ασήμαντου, δεν σταματά ποτέ. Αν ο ηθοποιός θέλει να ’ναι πραγματικά ηθοποιός αλλά και άνθρωπος, τα όνειρά του δεν πρέπει να σταματούν ποτέ. Ευτυχώς η ζωή, η φύση είναι απέραντες, δεν έχουν όρια. Διαφορετικά θα ’μασταν παγωμένοι, νεκροί. Αυτό μας γεμίζει ηδονές, εκπλήξεις. Γι’ αυτό πρέπει ν’ ανακαλύπτουμε διαρκώς. Στόχος του ηθοποιού δεν πρέπει να είναι η διάκριση. Πρέπει να γίνει καλύτερος από τον εαυτό του. Είμαι εναντίον της σύγκρισης. Να διακριθώ σημαίνει να ξεχωρίσω από τους άλλους. Εάν αυτό γίνει αυτοσκοπός είναι λάθος. Δεν πρέπει να προσπαθείς να γίνεις καλύτερος από τους άλλους. Θα πρέπει να γίνεις καλύτερος από τον εαυτό σου».

Έφυγε από τη ζωή στις 5 Μαΐου 1999 αφήνοντας πίσω του ένα γιο και μια κόρη, και ακόμη περισσότερα παιδιά που πήραν απ’ αυτόν τη γνώση για το θέατρο και τις αρχές του για τη ζωή που ακολούθησε μέχρι τέλους. Η κηδεία του, παρότι η Πολιτεία αποφάσισε να τελεστεί δημοσία δαπάνη, τελικά έγινε όπως είχε αποφασίσει ο ίδιος: Λιτή και απέριττη.

Με πηροφορίες από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ιάσμος και την ΕΡΤ

Γεγονότα σαν σήμερα 15 Νοεμβρίου

565 – Ο Ιουστίνος Β΄ διαδέχεται τον θείο του, Ιουστινιανό Α΄, ως αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
655 – Μάχη του Βίνβεντ: Ο Οσουί της Νορθουμβρίας νικά τον Πέντα της Μερκίας.
1315 – Μάχη του Μοργκάρτεν: Οι Ελβετοί στήνουν ενέδρα και νικούν το στρατό του δούκα Λεοπόλδου Α΄ της Αυστρίας.
1532 – Κατόπιν εντολής του Φρανθίσκο Πιθάρρο, Ισπανοί κατακτητές με επικεφαλής τον Ερνάντο ντε Σότο συναντούν τον ηγέτη των Ίνκας, Αταουάλπα, έξω από την πόλη Καχαμάρκα.
1533 – Ο Φρανθίσκο Πιθάρρο φτάνει στο Κούσκο, πρωτεύουσα των Ίνκας.
1537 – Ο Ιωάννης Δ΄ Κρίσπος παραδίδει τη Νάξο στον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα.
1806 – Ο υπολοχαγός Ζέμπελον Πάικ βλέπει μία μακρινή κορυφή βουνού ενώ βρίσκεται κοντά στους πρόποδες των Βραχωδών Ορέων στο Κολοράντο (αργότερα ονομάστηκε Πάικ Πικ, δηλαδή η κορυφή του Πάικ).
1807 - Παρουσιάζεται για πρώτη φορά η 4η Συμφωνία του Μπετόβεν σε συναυλία στη Βιέννη.
1859 – Πραγματοποιούνται στην Αθήνα τα Ολύμπια του 1859, η πρώτη προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη νεώτερη ιστορία.
1864 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο υποστράτηγος Τεκάμσε Σέρμαν αναχωρεί από την Ατλάντα στην Τζόρτζια και ξεκινά την πορεία του προς τη θάλασσα.
1867 - Ο Γεώργιος Α’ της Ελλάδας παντρεύεται την πριγκίπισσα Όλγα, ανιψιά του τσάρου της Ρωσίας Αλέξανδρου Β’.
1889 – Η Βραζιλία κηρύσσεται δημοκρατία από τον στρατάρχη Ντεοντόρο ντα Φονσέκα καθώς ο αυτοκράτορας Πέτρος Β΄ της Βραζιλίας καθαιρείται με στρατιωτικό πραξικόπημα.
1912 - Ο Γκέρχαρτ Χάουπτμαν βραβεύεται με Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1914 - Ο Μπενίτο Μουσολίνι εκδίδει την εφημερίδα Il popolo d’ Italia.
1920 – Πραγματοποιείται στη Γενεύη η πρώτη συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών.
1922 – Πάνω από 1.000 άτομα σκοτώνονται κατά τη διάρκεια γενικής απεργίας στο Γουαγιακίλ του Ισημερινού.
1922 – Ολοκληρώνεται η Δίκη των Έξι και εκτελούνται στο Γουδί οι έξι καταδικασθέντες ως υπαίτιοι της Μικρασιατικής καταστροφής.
1926 – Αρχίζει τη λειτουργία του το ραδιοφωνικό δίκτυο NBC με 24 σταθμούς.
1933 – Πραγματοποιούνται οι πρώτες εκλογές στην Ταϊλάνδη.
1942 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ναυμαχία του Γκουανταλκανάλ καταλήγει σε αποφασιστική νίκη των συμμάχων.
1959 – Δολοφονείται η οικογένεια Κλάτερ στο Χόλκομπ του Κάνσας, γεγονός που θα εμπνεύσει τον Τρούμαν Καπότε να γράψει το βιβλίο Εν Ψυχρώ.
1963 – Το σύστημα της άμεσης εκλογής δημάρχου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο.
1966 – Πρόγραμμα Gemini: Το Τζέμινι 12 ολοκληρώνει την τελευταία αποστολή του προγράμματος, όταν προσθαλασσώνεται με ασφάλεια στον Ατλαντικό Ωκεανό.
1967 – Ζήτημα της Κοφίνου: Συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στα χωριά Άγιος Θεόδωρος και Κοφίνου πυροδοτούν μείζονα ελληνοτουρκική κρίση, ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται και για εισβολή στην Κύπρο.
1968 – Τίθεται σε ισχύ το διαβόητο Σύνταγμα του Παπαδόπουλου.
1969 – Πόλεμος του Βιετνάμ: Στην Ουάσινγκτον πάνω από 250.000 διαδηλωτές πραγματοποιούν ειρηνική διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο.
1973 – Στη Βρετανία, οκτώ μέλη του IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για βομβιστικές ενέργειες στο Λονδίνο.
1973 – Οι φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης και καλούν το λαό σε εξέγερση κατά της χούντας.
1980 – Ο πάπας Ιωάννης-Παύλος Β΄ επισκέπτεται τη Δυτική Γερμανία. Είναι η πρώτη επίσκεψη Πάπα μετά από 198 χρόνια.
1983 – Η τουρκική διοίκηση ανακήρυξε τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ανεξάρτητο κράτος (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου).
1988 – Το Εθνικό Παλαιστινιακό Συνέδριο διακήρυξε την ανεξαρτησία του Κράτους της Παλαιστίνης.
1989 – Το Ισραήλ απαγορεύει την κυκλοφορία σε ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, εμποδίζοντας έτσι τις εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο από την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
1990 – Ο παραγωγός των "Μίλι Βανίλι" αποκαλύπτει ότι δεν ήταν αυτοί που τραγουδούσαν στο άλμπουμ τους και ότι η φωνή ήταν δανεική
1991 – Σφαγή του Μπορ: Στην πόλη Μπορ του Σουδάν (σήμερα στο Νότιο Σουδάν) πραγματοποιείται σφαγή περίπου 2000 ατόμων από μαχητές των φυλών Νουέρ της πτέρυγας SPLA-Nasir, υπό την διοίκηση του Ριέκ Μαχάρ, και μέλη του λεγόμενου Λευκού Στρατού των Νουέρ.
1993 – Ένοπλοι σκοτώνουν τον επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης "Φατάχ" στο Λίβανο, Μουίν Σαμπάιτα.
1999 – Έπειτα από 13 χρόνια διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ η Κίνα υπογράφει συμφωνία ένταξη της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Είχε προηγηθεί η ένταξη της στην GATT.
2003 – Στόχος βομβιστικών επιθέσεων γίνεται η Κωνσταντινούπολη. Από το φονικό χτύπημα κατά δύο εβραϊκών συναγωγών 25 άνθρωποι σκοτώνονται και δεκάδες τραυματίζονται. Την ευθύνη αναλαμβάνει τουρκική ισλαμική οργάνωση για λογαριασμό και της Αλ Κάιντα. Οι τουρκικές αρχές προχωρούν σε συλλήψεις, ενώ ασκούνται διώξεις εναντίον εννέα ατόμων.
2007 – Ο κυκλώνας Σιντρ χτυπά το Μπανγκλαντές και σκοτώνει περίπου 5.000 άτομα.

Γεννήσεις σαν σήμερα 15 Νοεμβρίου

1316 – Ιωάννης Α΄, βασιλιάς της Γαλλίας
1397 – Πάπας Νικόλαος Ε΄
1607 – Μαντλέν ντε Σκυντερύ, Γαλλίδα συγγραφέας
1692 – Ευσέβιος Αμόρτ, Γερμανός θεολόγος
1738 – Ουίλιαμ Χέρσελ, Γερμανός αστρονόμος
1784 – Ζερόμ Βοναπάρτης, βασιλιάς της Βεστφαλίας
1857 – Μιχαήλ Αλεξέγιεβ, Ρώσος στρατηγός
1862 – Γκέρχαρτ Χάουπτμαν, Γερμανός θεατρικός συγγραφέας
1874 – Δημήτριος Γολέμης, Έλληνας δρομέας
1874 – Αύγουστος Κρογκ, Δανός ζωολόγος
1883 – Μανόλης Τριανταφυλλίδης, Έλληνας γλωσσολόγος
1886 – Ρενέ Γκενόν, Γάλλος συγγραφέας
1887 – Τζόρτζια Ο'Κιφ, Αμερικανίδα ζωγράφος
1891 – Έρβιν Ρόμελ, Γερμανός στρατάρχης
1907 – Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, Γερμανός στρατιωτικός
1920 – Βασίλης Διαμαντόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
1931 – Μουάι Κιμπάκι, Κενυάτης πολιτικός
1935 – Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ, Τούρκος πολιτικός
1935 – Κώτσος Κασάπογλου, Τούρκος ποδοσφαιριστής
1936 – Βολφ Μπήρμαν, Γερμανός τραγουδοποιός
1946 – Βασίλης Γκούμας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1966 – Αλμπέρ Παϊμί Παντακέ, πολιτικός του Τσαντ
1952 – Ράντυ Σάβατζ, Αμερικανός παλαιστής
1954 – Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι, Πολωνός πολιτικός
1964 – Στέλιος Αποσπόρης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1967 – Παντελί Μάικο, Αλβανός πολιτικός
1974 – Τσαντ Κρέγκερ, Καναδός τραγουδιστής
1976 – Μάριο Γκαλίνοβιτς, Κροάτης ποδοσφαιριστής
1987 – Λάμπε Αλαμπάκοσκι, Σλαβομακεδόνας τραγουδιστής
1991 – Σέιλιν Γούντλεϊ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1993 – Πάουλο Ντιμπάλα, Αργεντινός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι σαν σήμερα 15 Νοεμβρίου

1316 – Ιωάννης Α΄, βασιλιάς της Γαλλίας
1397 – Πάπας Νικόλαος Ε΄
1607 – Μαντλέν ντε Σκυντερύ, Γαλλίδα συγγραφέας
1692 – Ευσέβιος Αμόρτ, Γερμανός θεολόγος
1738 – Ουίλιαμ Χέρσελ, Γερμανός αστρονόμος
1784 – Ζερόμ Βοναπάρτης, βασιλιάς της Βεστφαλίας
1857 – Μιχαήλ Αλεξέγιεβ, Ρώσος στρατηγός
1862 – Γκέρχαρτ Χάουπτμαν, Γερμανός θεατρικός συγγραφέας
1874 – Δημήτριος Γολέμης, Έλληνας δρομέας
1874 – Αύγουστος Κρογκ, Δανός ζωολόγος
1883 – Μανόλης Τριανταφυλλίδης, Έλληνας γλωσσολόγος
1886 – Ρενέ Γκενόν, Γάλλος συγγραφέας
1887 – Τζόρτζια Ο'Κιφ, Αμερικανίδα ζωγράφος
1891 – Έρβιν Ρόμελ, Γερμανός στρατάρχης
1907 – Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, Γερμανός στρατιωτικός
1920 – Βασίλης Διαμαντόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
1931 – Μουάι Κιμπάκι, Κενυάτης πολιτικός
1935 – Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ, Τούρκος πολιτικός
1935 – Κώτσος Κασάπογλου, Τούρκος ποδοσφαιριστής
1936 – Βολφ Μπήρμαν, Γερμανός τραγουδοποιός
1946 – Βασίλης Γκούμας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1966 – Αλμπέρ Παϊμί Παντακέ, πολιτικός του Τσαντ
1952 – Ράντυ Σάβατζ, Αμερικανός παλαιστής
1954 – Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι, Πολωνός πολιτικός
1964 – Στέλιος Αποσπόρης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1967 – Παντελί Μάικο, Αλβανός πολιτικός
1974 – Τσαντ Κρέγκερ, Καναδός τραγουδιστής
1976 – Μάριο Γκαλίνοβιτς, Κροάτης ποδοσφαιριστής
1987 – Λάμπε Αλαμπάκοσκι, Σλαβομακεδόνας τραγουδιστής
1991 – Σέιλιν Γούντλεϊ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1993 – Πάουλο Ντιμπάλα, Αργεντινός ποδοσφαιριστής

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημήτρης Φιλιππίδης: Συνέντευξη με τον νέο ηθοποιό
Δημήτρης Φιλιππίδης: «Το χιούμορ είναι το πιο αποτελεσματικό κοινωνικό εργαλείο. Μιλάω και προσωπικά»

Μιλήσαμε για όλα: τη νέα παράσταση «Ήρωες», το θέατρο, τα όρια της σάτιρας, τη σύγκριση με τον πατέρα του και πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση σήμερα

Θοδωρής Αμπαζής: Στο μουσικό θέατρο όλοι συντονίζονται, έχουν κοινή αναπνοή
Θοδωρής Αμπαζής: Στο μουσικό θέατρο όλοι συντονίζονται, έχουν κοινή αναπνοή

Τι μας είπε για τα ιστορικά γεγονότα και τη σχέση τους με το σήμερα, τους ακίνητους ταξιδιώτες και την παράσταση «Ματαρόα στον ορίζοντα» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.