Θεατρο - Οπερα

«Θέατρο μαζί»: Οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ για το 2023-24

Γνωστοί σκηνοθέτες φέτος στη Θεσσαλονίκη: Cassiers, Καραζήσης, Καραντζάς, Πιατάς, Τζουμέρκας

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 890
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Σ’ εσάς που με ακούτε» στο ΚΘΒΕ
«Σ’ εσάς που με ακούτε» στο ΚΘΒΕ

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: οι παραστάσεις της σεζόν 2023-24

Με σύνθημα «Θέατρο μαζί» πορεύεται τη νέα καλλιτεχνική περίοδο ο μεγάλος θεατρικός οργανισμός της Θεσσαλονίκης ποντάροντας στη συνεργασία, την ομαδικότητα, τον σεβασμό τη διαφορετικότητα, εντέλει στη συνύπαρξη. «Με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για όλους, με επιλογές ρεπερτορίου και συνεργατών που συνάδουν με την αποστολή, τις αξίες, το όραμα ενός ιστορικού αλλά ταυτόχρονα σύγχρονου, τολμηρού, υπερβατικού θεάτρου, το ΚΘΒΕ συνεχίζει δυναμικά με παραστάσεις από το ελληνικό και το ξένο ρεπερτόριο, με πολυαναμενόμενες νέες παραγωγές, με έργα που θα παρουσιαστούν σε πανελλήνια πρώτη, αλλά και με παραστάσεις που αγαπήθηκαν και επανέρχονται» αναφέρει ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Αστέριος Πελτέκης. Να, λοιπόν, τα θεατρικά νέα από τη συμπρωτεύουσα.

Αστέριος Πελτέκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ
Αστέριος Πελτέκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ © Mike Rafail

ΚΘΒΕ: οι παραστάσεις στο Βασιλικό Θέατρο

Η σεζόν άνοιξε με τον «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ που παρουσίασε πέρσι ο Γιάννης Κακλέας, ενώ το επόμενο κάλεσμα έρχεται από τον Σύλλα Τζουμέρκα ο οποίος ανεβάζει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ τη «Λυσσασμένη γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς (από 1/12). Κορυφαία στιγμή της δραματουργίας του κλασικού Αμερικανού συγγραφέα, το κείμενο μιλά για την υποκρισία, την απληστία, την πατριαρχία, την ανάγκη για έλεγχο και εξουσία, αλλά και για την ομοφοβία, καθώς οι πρωταγωνιστές, μέλη μιας οικογένειας, εποφθαλμιούν την περιουσία του άρρωστου πατέρα. Από τον Φεβρουάριο περιμένουμε και τους «Ληστές» του Φρίντριχ Σίλλερ από τον Ακύλλα Καραζήση, ένα «επαναστατικό παραμύθι» που παρακολουθεί τις διαδρομές δύο αδελφών, του Καρλ ο οποίος βγαίνει στην παρανομία για να διεκδικήσει, σαν άλλος «Ρομπέν των δασών», το δίκαιο των καταπιεσμένων και του Φραντς που μηχανορραφεί εναντίον του. Τον Μάρτιο, πάλι, ο Δημήτρης Καραντζάς προτείνει τη δική του ματιά στο εμβληματικό «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Ο Σύλλας Τζουμέρκας ανεβάζει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ τη «Λυσσασμένη γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς
Ο Σύλλας Τζουμέρκας ανεβάζει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ τη «Λυσσασμένη γάτα» © Ηλίας Χατζάκης

ΚΘΒΕ: τι θα δούμε στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Το έργο «Εχθροί, μια ερωτική ιστορία» του Νομπελίστα Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ διά χειρός Στάθη Λιβαθινού συνεχίζει την πορεία του και το φθινόπωρο, πριν τη σκυτάλη πάρει το νοσταλγικό και με χιούμορ «Βίρα τις άγκυρες» των Μιχάλη Ρέππα & Θανάση Παπαθανασίου (από 15/12). Με αφορμή τα 130 χρόνια επιθεώρησης, ο Αστέριος Πελτέκης μας ταξιδεύει στον λαμπερό κόσμο αυτού του θεατρικού είδους, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής. Εδώ καταφθάνει τον Μάρτιο και ο Guy Cassiers, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους θεατροποιούς στην Ευρώπη και καλλιτεχνικός διευθυντής του Toneelhuis. Με τη χαρακτηριστική σκηνική του γλώσσα, που παντρεύει την εικαστική τεχνολογία, τη λογοτεχνία και τη μουσική, μας ταξιδεύει στον κόσμο της νουβέλας «Mister Linh and his child» του Φιλίπ Κλωντέλ, τη συγκινητική ιστορία ενός άντρα που αναγκάζεται να δραπετεύσει από τη χώρα του με τη μικρή του εγγονή. Μια συμπαραγωγή με την εταιρία Λυκόφως και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Εχθροί, μια ερωτική ιστορία» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο ΚΘΒΕ
«Εχθροί, μια ερωτική ιστορία» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού © Mike Rafail

Έρχονται στο Φουαγιέ του Θεάτρου ΕΜΣ από το ΚΘΒΕ

Μετά την «Πράγα» του Χαβιέρ δε Διός, που επανακάμπτει, σε σκηνοθεσία Θέμη Θεοχάρογλου, για έναν νέο κύκλο παραστάσεων (από τις 14/12), τον Μάρτιο θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε το καινούργιο έργο του Γιώργου Βέλτσου με τίτλο «Προσδοκώ» μέσα από τη ματιά της Σοφίας Καρακάντζα. Μια αλληγορική διαδρομή προς την τελευταία κατοικία, εστιάζει στις έννοιες της μνήμης, του θανάτου και της αθανασίας.

«Πράγα» του Χαβιέρ δε Διός, σε σκηνοθεσία Θέμη Θεοχάρογλου
«Πράγα» του Χαβιέρ δε Διός, σε σκηνοθεσία Θέμη Θεοχάρογλου © Mike Rafail
Οι παραστάσεις στη Μονή Λαζαριστών από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Στη Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» ο Γιώργος Καπουτζίδης μας καλεί «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» για δεύτερη χρονιά (από 28/10). Τον Ιανουάριο, όμως, καταφθάνουν και «Οι κωμικοί» του Δημήτρη Πιατά και του Σάκη Σερέφα, μια παράσταση με στοιχεία μπουρλέσκ, ζωντανή μουσική και ιστορικά ντοκουμέντα, αφιερωμένη στους πρώτους Έλληνες κωμικούς του βωβού κινηματογράφου. Στα προσεχώς της άνοιξης και το «Μαρίκα με είπανε, Μαρίκα με βγάλανε» των Γιώργου Ανδρέου και Οδυσσέα Ιωάννου, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, μια συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών ο Χρήστος Θεοδωρίδης επιστρέφει με το «Σ’ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη (από 17/11). Η σεζόν κλείνει με το «Landscapes of Devastation» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Πρόδρομου Τσινικόρη (από τον Μάρτιο 2023). Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η συμφωνία για το ανέβασμα έργου του βραβευμένου συγγραφέα Χριστόφορου Χριστοφή στη νέα θεατρική σεζόν.

«Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του»
«Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» © Mike Rafail
Για τους νεότερους θεατρόφιλους

Ο «Γκάρης, το μιούζικαλ» της Τασούλας Επτακοίλη περιμένει και φέτος τα πιτσιρίκια στο Βασιλικό Θέατρο για να ανατρέψει την αναμενόμενη απάντηση του παιχνιδιού «πετάει ο γάιδαρος;» (από 22/10). Από τον Ιανουάριο έρχεται και το «Fake Newsical», μια παράσταση γεμάτη φήμες, ψέματα και παραμυθομπερδέματα, σε κείμενο των Σταυρούλας Παγώνα και Στάθη Παχίδη.

Στην Εφηβική Σκηνή, στη Μονή Λαζαριστών ο Ευθύμης Θέου και η Αργυρώ Χιώτη ταξιδεύουν τους εφήβους στο ποιητικό σύμπαν του «Ερωτόκριτου» (από 21/11). Στο θέταρο της ΕΜΣ οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων μπορούν να παρακολουθήσουν το Workshop Φιλοσοφίας «Από τον Σωκράτη στην Τεχνητή Νοημοσύνη» του Γιώργου Χατζηβασιλείου (από 1/11).

«Ερωτόκριτος» από τους Ευθύμη Θέου και Αργυρώ Χιώτη
«Ερωτόκριτος» από τους Ευθύμη Θέου και Αργυρώ Χιώτη © Mike Rafail

INFO:
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 2315 200200, www.ntng.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ