Θεατρο - Οπερα

Οι απαραίτητοι του ελληνικού θεάτρου

Σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 503
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80604-180288.jpg

Γιώργος Γαβαλάς, Γιάννης Μουρίκης

Είτε ως συνεργάτες είτε χωριστά σκηνογραφούν από μικρά θέατρα μέχρι τεράστιες παραγωγές –ιδιαίτερα εφευρητικοί εδώ. Ο Γιώργος Γαβαλάς μεταξύ άλλων υπογράφει το σκηνικό για τον «Λάκκο της αμαρτίας» του Γιώργου Μανιώτη που ανεβαίνει στο Εθνικό.

Δημήτρης Καμαρωτός

Ο μουσικός που δημιούργησε ένα μουσικό σύμπαν μέσα στο οποίο λειτούργησε επί χρόνια η ομάδα Διπλούς Έρως του Μιχαήλ Μαρμαρινού και της Αμαλίας Μουτούση (με την οποία έχει κάνει και συναυλίες), είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες και σταθερές αξίες του θεάτρου. Με δουλειές που έχουν πάει από την Επίδαυρο ως τον κόσμο ολόκληρο, με συμμετοχές σε πειραματικά σχήματα ήχων και θορύβων, με δουλειές «κεντημένες με το βελονάκι» που έχουν προσδώσει ουσία και κύρος σε παραστάσεις του Μαρμαρινού ή του Βογιατζή, με δουλειά πάνω στις φωνές των ηθοποιών που κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει.

Ελένη Μανωλοπούλου

Η ταλαντούχος σκηνογράφος της φουρνιάς του ’90 βρίσκεται πίσω σχεδόν από κάθε παράσταση του Ελεύθερου Θεάτρου. Με σπουδές στην ΑΣΚΤ και Βακαλό, ήταν η υπεύθυνη για τα κουστούμια και τα σκηνικά της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών. Τελευταίες δουλειές της τα σκηνικά-κουστούμια στην επική παράσταση «Ιλιάδα» του Λιβαθινού και το «Blasted - Ερείπια» της Σάρα Κέιν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Στο Τέχνης κάνει σκηνικά-κοστούμια για το «Με τα δόντια».

Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Από τον εξώστη του Αμόρε στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Με βαρβάτες συνεργασίες όπως Εθνικό, Λυρική, Μέγαρο, Φεστιβάλ Αθηνών, παραστάσεις σε Ιταλία και Αγγλία, η σκηνογράφος και ενδυματολόγος της ταινίας «Κυνόδοντας» και του «Συρανό» ζωγραφίζει την εικόνα των πιο συζητημένων παραστάσεων. Θα συμβεί σίγουρα και στον «Βυσσινόκηπο» στη Στέγη.

Λευτέρης Παυλόπουλος

Αν «ηθοποιός σημαίνει φως», το φως αυτό... το ανάβει ο Λευτέρης Παυλόπουλος, ο άνθρωπος που με τους φωτισμούς του μετατρέπει τις θεατρικές παραστάσεις σε μαγεία. Κι αν τις μετρήσεις πραγματικά είναι άπειρες, καθώς έχει δουλέψει με τους πιο σπουδαίους και στις πιο σημαντικές παραστάσεις του θεάτρου μας. Το όνομα εγγύηση για τα φώτα, ένας ακούραστος εργάτης που αγαπάει αυτό το χώρο, δεν λέει όχι ακόμη και σε «μικρές» δουλειές που δεν μπορούν να του προσφέρουν αυτά που αξίζει, αν κάτι τον εμπνέει. Δουλεύει άπειρες ώρες, είναι διακριτικός και αποτελεσματικός, τον σέβεται, τον αγαπάει και τον τιμάει σύσσωμο το ελληνικό θέατρο. Δικαίως. Μεταξύ άλλων έκανε τους φωτισμούς στο «Δεκαήμερο» και θα κάνει και στο «Κέικ» για το Εθνικό.

Ιωάννα Τσάμη

Από τα κοστούμια για διαφημίσεις στο θέατρο με τον «Εθνικό ύμνο» του Μαρμαρινού κι εκείνη την περίφημη «κίτρινη φούστα» που έγραψε ιστορία. Σπουδές στο Λονδίνο, συνεργασία με τον Χουβαρδά και βραβείο για το «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» και σε δεκάδες «μικρές» και «μεγάλες» παραστάσεις, από το Bios ως τη Στέγη, όπου πάλι συνεργάζεται με τον Χουβαρδά για τον επερχόμενο «Άμλετ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ