Νικόλας Γιατρομανωλάκης: «Λένε κάποιοι ότι το 2025 είναι μακριά. Για να φτιάξεις, όμως, ένα πανεπιστήμιο απαιτείται χρόνος»
Ο υφυπουργός Πολιτισμού μας μιλάει για την τροπολογία που αφορά την εξαίρεση των καλλιτεχνών από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022
Ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης μιλάει στην ATHENS VOICE για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 και τους καλλιτέχνες παρασταστικών σπουδών.
Δύο προσθήκες τροπολογίας σχετικά με το ζήτημα των πτυχίων και την απασχόληση στον δημόσιο τομέα των καλλιτεχνών παραστατικών τεχνών κατέθεσε χθες βράδυ το Υπουργείο Πολιτισμού. Η κίνηση έρχεται δύο μέρες μετά τη σχετική ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενώ ηθοποιοί, σκηνοθέτες και μουσικοί έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις για την 1 και τις 2 Φεβρουαρίου με στόχο την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος 85/2022 για τις ειδικότητες των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό ζητώντας να επανέλθουν στο καθεστώς ΤΕ όπως και την ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη στην Athens Voice, η πρώτη ρύθμιση προβλέπει ότι η απασχόληση των καλλιτεχνών σε φορείς του δημόσιου τομέα εξαιρείται από το πεδίο εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος 85, ενώ η δεύτερη επεκτείνει νομοθετικά στους δήμους την υποχρέωση για τη χρήση ειδικού και όχι του ενιαίου μισθολογίου στις προσλήψεις των καλλιτεχνών. Οι δύο ρυθμίσεις αναμένεται να ψηφιστούν την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Με αυτή τη ρύθμιση αποτυπώνεται και νομοθετικά αυτό που είχαμε πει εξαρχής: ότι η απασχόληση, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, καλλιτεχνών εξαιρείται από το ΠΔ όταν αφορά καλλιτεχνικό έργο. Θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται ότι η εφαρμογή του ΠΔ δεν συνεπάγεται και την οποιαδήποτε μετατροπή υφιστάμενης θέσης βαθμίδας ΤΕ σε βαθμίδα ΔΕ» αναφέρει ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Για τη δημιουργία ανώτατης εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες έως το 2025
Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η σύνθεση και το αντικείμενο των τριών διυπουργικών ομάδων εργασίας, για το θέατρο και τη δραματική τέχνη, τον χορό και τη μουσική, που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ρόλος τους θα είναι να καταθέσουν αναλυτικές προτάσεις για τη δημιουργία ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες. Ειδικότερα, η ομάδα της μουσικής θα αναλάβει να καταθέσει προτάσεις και για τη διαμόρφωση ενός εθνικού πλαισίου για τα ωδεία.
Κάθεμιά από τις ομάδες θα είναι 11μελής και προβλέπεται να απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, τους επικεφαλής των σχετικών κρατικών σχολών (στην περίπτωση της μουσικής και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης), εκπροσώπους της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού καθώς και νομικούς.
Δεν προβλέπεται η συμμετοχή μελών των διοικήσεων των καλλιτεχνικών σωματείων, με τα οποία κάθε ομάδα εργασίας θα υποχρεούται να διαβουλεύεται, όπως και με τους εκπροσώπους των σπουδαστών του κλάδου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ATHENS VOICE ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης ανάφερε πως θεωρεί «ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και οι καλύτεροι γνώστες είναι οι διευθυντές των κρατικών σχολών, οι οποίοι μπορούν να διαβουλεύονται με τους διδάσκοντες και τους σπουδαστές».
Οι ομάδες εργασίας θα πρέπει να καταθέσουν τα συμπεράσματά τους έως τις 31 Μαρτίου ενώ θα συνυπολογιστούν και οι προτάσεις που είχαν καταθέσει σχετικά με την ανωτατοποίηση του προγράμματος σπουδών τους οι εποπτευόμενοι φορείς του ΥΠΠΟΑ μετά από κάλεσμα το υπουργείου το 2021.
Σύμφωνα με τις προ διημέρου εξαγγελίες του πρωθυπουργού στόχος είναι να αποκτήσει η χώρα δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές στις παραστατικές τέχνες έως το 2025. «Λένε κάποιοι ότι το 2025 είναι μακριά. Για να φτιάξεις, όμως, ένα πανεπιστήμιο απαιτείται χρόνος και πρέπει να απαντηθούν πολλά ερωτήματα. Πώς θα εισαχθούν οι σπουδαστές; Πόσοι θα είναι οι εισακτέοι; Τι θα γίνει με το πρόγραμμα σπουδών; Τι υποδομές χρειάζονται; Είναι μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Όπως, επίσης, τι γίνεται μετά με τους παλαιότερους απόφοιτους» σχολιάζει ο υφυπουργός Πολιτισμού.
Κατά πόσον, όμως, θα προλάβουν να προωθηθούν αυτά τα σχέδια όταν ο Απρίλιος συζητιέται ως μήνας εκλογών; «Πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει; Αύριο είναι 1η Φεβρουαρίου. Καταθέσαμε τροπολογίες ήδη χθες το βράδυ. Είμαστε γρήγοροι. Επίσης, δεν είναι η μόνη εκκρεμότητα της χώρας αυτή. Έχει πει και ο πρωθυπουργός ότι χρειάζεται άλλη μια τετραετία για να ολοκληρώσει το έργο του. Δεν γίνονται όλα σε τέσσερα χρόνια και με πανδημία και με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με το ενεργειακό. Αλλά είναι μια ξεκάθαρη δέσμευση και είναι η πρώτη φορά που σε επίπεδο πρωθυπουργού γίνεται τέτοια δέσμευση» σημειώνει ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια για το έργο του Στίβεν Κινγκ που παίζεται στο θέατρο Άνεσις
Ο Αστέριος Πελτέκης διασκευάζει το ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή για τη χρυσή εποχή των σκυλάδικων
Η ηθοποιός υποδύεται μαζί με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της παράστασης τη ζωή και το έργο της Ανί Ερνό στην παράσταση «Τα Χρόνια»
Είδαμε την παράσταση σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου και φτιάξαμε… συκώτι
Η γνωστή ηθοποιός παίζει στην παράσταση «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» στο θέατρο Ζίνα
Τελευταίες παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Το σπίτι στην Εθνική- Ένα ήσυχο μέρος» στο θέατρο Άλφα- Ληναίος Φωτίου
Ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται τον Χουάν στο «Τεστ», σε σκηνοθεσία Χρήστου Σούγαρη
Η γνωστή ηθοποιός μας μιλά για τον ρόλο της στην παράσταση της Χαράς Ρόμβη στο Από Μηχανής Θέατρο
Δυνατά κείμενα, μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαίες ερμηνείες
Μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή του «Festen» στο θέατρο Άλμα
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη με αφορμή τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» του Ερρίκου Ίψεν
Ο Δημήτρης Τάρλοου μεταφέρει την επιδαυρική παραγωγή σε εσωτερικό περιβάλλον, μεταφέροντάς μας «πιο μέσα» στο παλάτι, στους χώρους υποδοχής του.
Μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη με αφορμή το «Intra muros» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Κωμωδίες, ρομαντικές και ανθρώπινες ιστορίες, κλασικά έργα, μουσικές και παιδικές παραστάσεις στα θέατρα της Αθήνας
Μια σόλο τελετουργία της Χριστίνας Κυριαζίδη στο σταυροδρόμι του χορού, του θεάτρου και της ποίησης.
Η ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην «Ήμερη» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη
Με την παράσταση αυτή ολοκληρώνεται η τριλογία «Μια Σπουδή Πάνω στην Γυναικότητα» της Χριστίνας Κυριαζίδη
Είδαμε το νέο έργο της Συντεχνίας Γέλιου και μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη Βασίλη Κουκαλάνι
Μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό με αφορμή την παράσταση «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.