Ελλαδα

Παρέμβαση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεάτρου για το Προεδρικό Διάταγμα και τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών

Ζητά πρωτοβουλίες από το υπουργείο Πολιτισμού για να λυθεί το αδιέξοδο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου: Η ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τα πτυχία και το αδιέξοδο των συνομιλιών.
Άμεσο αντίκτυπο στα θέατρα έχουν οι κινητοποιήσεις για το Προεδρικό Διάταγμα, επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου © Dimitris Kapantais/SOOC

Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου: Η ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τα πτυχία και το αδιέξοδο των συνομιλιών.

Σήμα κινδύνου για τις συνέπειες που επιφέρει στις θεατρικές σκηνές της χώρας η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον καλλιτεχνικό κόσμο με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, εκπέμπει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το αδιέξοδο των συνομιλιών γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), εξισώνοντας τα διπλώματά τους με απολυτήρια λυκείου, πλήττει περαιτέρω τον θεατρικό χώρο, αναφέρει η ανακοίνωση, ο οποίος ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πανδημίας και της ματαίωσης παραστάσεων.

Επιπλέον, η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου ζητά τη λήψη πρωτοβουλιών από το υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης μέσω μιας άμεσης αντιμετώπισης των καλλιτεχνικών αιτημάτων και παράλληλα να ενσκύψει συνολικά στα προβλήματα του θεατρικού χώρου.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεάτρου:

«Με λύπη μας διαπιστώνουμε το αδιέξοδο των συνομιλιών του καλλιτεχνικού κόσμου με την Κυβέρνηση, σχετικά με το π.δ. 85/23, που έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών. Οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στα θέατρά μας, την ώρα που ουδεμία ευθύνη φέρουμε για το εν λόγω προεδρικό διάταγμα ούτε έχουμε την οποιαδήποτε σχέση με όσα αυτό ρυθμίζει. Από την πλευρά μας, ο διάλογος για τις Συλλογικές Συμβάσεις έχει ήδη αρχίσει και ελπίζουμε τα αγωνιζόμενα σωματεία να αντιλαμβάνονται, ότι δεν είμαστε εμείς -και δεν πρέπει να είμαστε εμείς- οι πραγματικοί παραλήπτες των διεκδικήσεών τους.

»Επισημαίνουμε, ότι η όλη αναστάτωση αλλά και οι στάσεις εργασίας και οι απεργίες  των καλλιτεχνών έρχονται να προστεθούν στην ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση των θεάτρων, αφού το ελληνικό -ελεύθερο - θέατρο εξακολουθεί να πλήττεται από την πανδημία όχι μόνο ως προς την προσέλευση θεατών αλλά από τις αλλεπάλληλες ματαιώσεις των παραστάσεων λόγω νόσησης των ηθοποιών.

»Καλούμε, λοιπόν, το ΥΠΠΟ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης μέσω μιας άμεσης αντιμετώπισης των καλλιτεχνικών αιτημάτων και παράλληλα να ενσκύψει συνολικά στα πραγματικά προβλήματα του θεατρικού χώρου και να στηρίξει τα θέατρά μας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ