Ελλαδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλλιτεχνών στο Σύνταγμα (εικόνες)

Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαμαρτυρία καλλιτεχνών
© Dimitris Kapantais / SOOC

Κινητοποιήσεις καλλιτεχνών: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα - Τα αιτήματά τους

Σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών στην Πλατεία Συντάγματος. Η κινητοποίηση γίνεται με τη στήριξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ και με προκήρυξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.).

Κύριο αίτημα των καλλιτεχνών είναι η απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και η υπαγωγή όλων στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ.

Οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, έχουν ανακοινώσει ότι θα υποβάλουν την παραίτησή τους εάν δεν τροποποιηθεί, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, το προεδρικό διάταγμα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω πορείας

Στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της Αθήνας προχώρησε η Τροχαία, λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν αυτήν την ώρα καλλιτέχνες μπροστά από τη Βουλή.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από το ύψος της οδού Όθωνος.

Διαμαρτυρία καλλιτεχνών
© ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
Διαμαρτυρία καλλιτεχνών
© ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
Διαμαρτυρία καλλιτεχνών
© ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
Διαμαρτυρία καλλιτεχνών
© Dimitris Kapantais / SOOC
Διαμαρτυρία καλλιτεχνών
© Dimitris Kapantais / SOOC

Οι ρυθμίσεις για την απασχόληση των καλλιτεχνών 

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών που κατατέθηκαν στη Βουλή και αφορούν τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα και το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 είναι οι λόγοι που έχουν προκαλέσει την αντίδραση των καλλιτεχνών.

Με την πρώτη ρύθμιση «επεκτείνεται και στους ΟΤΑ, υφιστάμενη διάταξη που αφορούσε σε εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Η ως άνω ρύθμιση κατέστη αναγκαία, προκειμένου να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι και στους ΟΤΑ, οι αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με ειδικό τρόπο, ως αναγνώριση της ιδιαίτερης φύσης της εργασίας τους» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την δεύτερη ρύθμιση, «εξαιρούνται ρητά από το πεδίο εφαρμογής του ΠΔ 85/2022, η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημοσίου τομέα. Με την ρύθμιση αυτή αποτυπώνεται και νομοθετικά αυτό το οποίο είχε εξ αρχής διασαφηνιστεί από την κυβέρνηση, ότι δηλαδή η απασχόληση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας καλλιτεχνών εξαιρείται από το ΠΔ 85/2022, εφόσον αφορά σε παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου. Επιπλέον εξαιρείται και ως προς τις προσλήψεις εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών κλάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο. Η ρύθμιση επιβεβαιώνει επίσης ότι η εφαρμογή του ΠΔ δεν συνεπάγεται την οποιαδήποτε μετατροπή υφιστάμενων θέσεων καλλιτεχνών βαθμίδας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε θέσεις βαθμίδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ