Κοσμος

Υπό τον κίνδυνο διωγμού όλες οι γυναίκες στο Αφγανιστάν

Σύμφωνα με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο Αφγανιστάν με υφάσματα καλύπτουν τις κούκλες στις βιτρίνες οι καταστηματάρχες στην πρωτεύουσα Καμπούλ
Στο Αφγανιστάν με υφάσματα καλύπτουν τις κούκλες στις βιτρίνες οι καταστηματάρχες στην πρωτεύουσα Καμπούλ @MunazaShaheed/Twitter

Οργανισμός για το Άσυλο: Υπό τον κίνδυνο διωγμού όλες οι γυναίκες στο Αφγανιστάν

Οι περιορισμοί που επέβαλε το de facto καθεστώς των Ταλιμπάν σημαίνουν πως όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν διωγμό και κατά συνέπεια δικαιούνται γενικά καθεστώς προσφύγων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA).
 
Η εκτίμηση του οργανισμού βασίζεται στα εντεινόμενα μέτρα καταστολής στο Αφγανιστάν, που απαγορεύουν ή περιορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στην παιδεία και στην εργασία, την ελευθερία της κίνησης και την ελευθερία της έκφρασης.

Διατυπώθηκε στο πλαίσιο της νέας έκθεσης του οργανισμού για το Αφγανιστάν, η οποία συντάχθηκε σε συντονισμό με κράτη της ΕΕ.

Οι 27 απαιτείται να λαμβάνουν υπόψη τις εκθέσεις του EUAA όταν χειρίζονται αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, θύμισε εκπρόσωπος του οργανισμού χθες Πέμπτη. Πάντως, διευκρίνισε, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι νομικά υποχρεωμένα να προσφέρουν άσυλο σε όλες τις Αφγανές που το ζητούν, οι αποφάσεις λαμβάνονται από κάθε κυβέρνηση ξεχωριστά και κατά περίπτωση.

Οι Ταλιμπάν έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα των γυναικών από τον Αύγουστο του 2021 που ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, ενώ έχουν αρνηθεί να επιδείξουν ελαστικότητα παρά τη διεθνή κατακραυγή που δέχονται. Τα νεαρά κορίτσια, αλλά και οι γυναίκες έχουν πλέον αποκλειστεί σε ουσιαστικό βαθμό από τη δημόσια ζωή.

Καμία ξένη κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν από τότε που κατέλαβε την εξουσία, με ορισμένους διπλωμάτες να λένε ότι πρέπει να αλλάξει πορεία όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών. Πολλές χώρες έχουν εκφράσει μεγάλες ανησυχίες για το γεγονός ότι τα περισσότερα κορίτσια και γυναίκες άνω των 12 ετών εμποδίζονται να φοιτήσουν στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ