- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Ο Γρηγόρης Γαϊτανάρος στην παράσταση «Καιομένη»
Έρωτας, δισταγμοί και βεβαιότητες στο σανίδι
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η «Καιομένη» του κορυφαίου Νορβηγού δραματουργού Γιον Φόσσε παρουσιάζεται στο Θέατρο Σημείο. Το έργο βασίζεται στο θεατρικό κείμενο του Φόσσε «Μια μέρα του καλοκαιριού» και στο διήγημά του «Η Αλίκη στις φλόγες» (2004) και δεν πραγματεύεται τίποτα άλλο από.. την αγάπη. Αναπολώντας μια ζωή που πέρασε, μια γυναίκα στέκεται μπροστά στη θάλασσα, στην άκρη του κόσμου. «Ζει» και «πυρπολείται» από την επιστροφή του αγαπημένου της. Εκείνος, ο Ασλε, χάθηκε μια νύχτα του Νοέμβρη στο φιόρδ και εκείνη, η Σίγκνα, είκοσι χρόνια τώρα συνομιλεί μαζί του σα να βρίσκεται εκεί δίπλα της, όπως πάντα. Μια αφήγηση ζωής, απλή και σπάνια. Μια γυναίκα κλείνει τα μάτια και θυμάται. Αρχίζει να μας μιλά για τον εαυτό της και για εκείνον , τον άλλον , τον σύντροφό της και για την δική τους ζωή. Αναζητά την αλήθεια της σχέσης τους μέσα από εκδοχές λόγων , πράξεων , κινήσεων ,βεβαιοτήτων και δισταγμών. Η ιστορία τους παρουσιάζεται με τρόπο διαυγή, ευφυή, αισθαντικό και γοητευτικό. Μια σχέση που είναι ζωντανή στη μνήμη και αντιστέκεται στο φευγαλέο του χρόνου και στη λησμονιά… Μπεκετικό, μινιμαλιστικό, μια ελλειπτική ονειρική σπείρα ουσιαστικά μία μεγάλη πρόταση όπου με προσθαφαιρέσεις λέξεων δημιουργούνται διαρκή τρεμάμενα close-up, μας αποκαλύπτει πολλαπλές εκδοχές σχέσης και ζωής.

Ο Γρηγόρης Γαϊτανάρος ασχολείται με τον χορό, το θέατρο και την performance και αυτά κάνει την τελευταία πενταετία που βρίσκεται στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ και έχει δημιουργήσει την ομάδα παραστατικών τεχνών Face the Fact. Πιστεύει ότι οι Παραστατικές Τέχνες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα ενιαίο αδιαίρετο σύνολο και όχι ως ξεχωριστές κατευθύνσεις, πεποίθηση που τον οδήγησε στην έρευνα του για τη συνολική εκπαίδευση των Παραστατικών Τεχνών, η οποία έχει τον τίτλο «Επεκτείνοντας τον Ρυθμό». Όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «Η τέχνη που μπορεί να ενώσει τις παραστατικές τέχνες και να αποτελέσει τη βάση για την αδιαίρετη εκπαίδευση και πρακτική τους είναι η τέχνη της Κίνησης. Αυτή η τέχνη ενυπάρχει σε κάθε είδους παραστατική τέχνη, στη μουσική, το χορό, το θέατρο και την performance, με τη μορφή του ρυθμού. Αν το κάθε ξεχωριστό είδος επεκτείνει τον ρυθμό του, τότε μπορούν να συμβούν μαγικά πράγματα».
INFO: Από 10/10, Παρ., Σάβ.: 21.30, Κυρ.: 19.30. Θέατρο Σημείο, 2109229579. €12, 8, δωρεάν (ενιαίο, φοιτητικό, ανέργων)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι παραστάσεις της νέας σεζόν στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ολύμπια – Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».
Μιλήσαμε με τους ηθοποιούς της μουσικοχορευτικής παράστασης σε σκηνοθεσία Ρέππα-Παπαθανασίου
Ένα μιούζικαλ των Ρέππα – Παπαθανασίου με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μίμη Πλέσσα
Η Σούλα Παρασίδη μιλά στην ATHENS VOICE για την Κάλλας, τη Living Opera και όσα καμία τεχνολογία δεν μπορεί να αναπαράγει στη ζωντανή σκηνή
Η μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έρχεται στην Αθήνα
Σπουδαίοι δημιουργοί, μεγάλα κείμενα και επιστροφές σε παλιότερες παραγωγές από νέες σκηνοθετικές ματιές
Προνομιακά πακέτα εισιτηρίων για τις παραστάσεις στα θέατρα Χορν, Άνεσις και Νέος Ακάδημος
Με αφορμή τον απολογισμό της «Λυσιστράτης», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ εξηγεί πώς η Θεσσαλονίκη σπάει τα σύνορα και ο πολιτισμός γίνεται το πιο ισχυρό διαβατήριο
Οι νέες παραγωγές και οι επαναλήψεις από προηγούμενες σεζόν
Θα παρουσιάσει την παράσταση «Το φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ» στο πλαίσιο της ενότητας «Φθινόπωρο – ΑΠΟΗΧΟΙ»
Από τις Ευτυχισμένες Μέρες του Μπέκετ στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, δείτε όλες τις φετινές παραστάσεις
Ο Σάββας Στρούμπος σκηνοθετεί την τραγωδία του Ευριπίδη
Η πλοκή φέρνει στο φως τις αντιθέσεις ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, τον μύθο και τον ρεαλισμό
H μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ έρχεται στην Αττική
Η γνωστή ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Η φωνή της Λουντμίλα» στο θέατρο Τζένη Καρέζη- Μια παράσταση με αφορμή τα 40 χρόνια από την έκρηξη του Τσέρνομπιλ
Παραστάσεις που συνεχίζονται από τις προηγούμενες σεζόν
Στον κεντρικό ρόλο, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου - Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας
Η παράσταση του Γιώργου Ηλιόπουλου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν επιστρέφει τη σεζόν 2026- 2027 σε νέα θεατρική στέγη
Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια, ιδρύτρια και πρόεδρος της Womenale, μιλά στη Thess Voice
Τρεις παραγωγές που ξεχώρισαν στην Κύπρο την περασμένη σεζόν έρχονται στην Αθήνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.