- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Πού θα δεις φέτος στο θέατρο τους Ναυπλιώτου, Παπασπηλιόπουλο, Βλάχο, Σερβετάλη, Νιάρρο
Ηχηρές πρεμιέρες και παραστάσεις που συνεχίζουν με sold-out στις σκηνές της Αθήνας
6 παραστάσεις που «ακούγονται» στα θέατρα Δημήτρης Χορν, Εμπορικόν, Γκλόρια, Κιβωτός, Επί Κολωνώ
Φιλουμένα Μαρτουράνο
Έγραψε στη μνήμη μας μέσα από την κινηματογραφική ερμηνεία της Σοφίας Λόρεν, αλλά φέτος επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι απ’ όπου ξεκίνησε. Εβδομήντα επτά χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα της γλυκόπικρης κωμωδίας του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο στη Νάπολη, η Μαρία Ναυπλιώτου ενσαρκώνει την ηρωίδα-σύμβολο στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Mια βασανισμένη γυναίκα η οποία ξεκίνησε ως πόρνη, έγινε ερωμένη ενός πλούσιου εμπόρου και ώριμη πια διεκδικεί τη θέση που της αξίζει. Στον ρόλο του Ντομένικο Σοριάνο ο Μελέτης Ηλίας.
ℹ Θέατρο Δημήτρης Χορν, Αμερικής 10, 2103612500, Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή στις 20:00
Ο Μισάνθρωπος
Τετρακόσια χρόνια από τη γέννηση του Μολιέρου, ο Γιάννης Κακλέας καταπιάνεται με τη διάσημη αινιγματική κωμωδία του καθοδηγώντας στον εμβληματικό πρωταγωνιστικό ρόλο του Αλσέστ τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο. Επιθετικός και αηδιασμένος με την υποκρισία των ανθρώπων, ο ήρωας του Γάλλου δραματουργού ερωτεύεται παθιασμένα την όμορφη Σελιμέν, το απόλυτο θηλυκό - προϊόν αυτού του συστήματος που απεχθάνεται. Και παγιδεύεται. Ένα έργο για μια κοινωνία σαθρή όπου βασιλεύουν η υποκρισία, η διαπλοκή, ο ναρκισσισμός, η αδικία, ο σεξισμός, ο θρίαμβος της μετριότητας και η κυριαρχία της εικόνας, αλλά και μια σάτιρα για την αέναη μάχη αρσενικού και θηλυκού.
ℹ Θέατρο Εμπορικόν, Σαρρή 11, Ψυρρή, 2103211750, Πρεμιέρα: 23 Νοεμβρίου, Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 & 21.00
Οι παίχτες
Ζωντανή μουσική, αφηνιασμένοι ρυθμοί και σκοτεινό χιούμορ σε μια φαρσοκωμωδία καταστάσεων για την τέχνη της εξαπάτησης. Ή τι γίνεται όταν τρεις κομπιναδόροι συναντιούνται σ’ ένα απομακρυσμένο πανδοχείο της Ρωσίας γυρεύοντας ένα αθώο και, φυσικά, κεφαλαιούχο θύμα. Η παράσταση-γεγονός που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Κουτλής διασκευάζοντας το περίφημο έργο του Νικολάι Γκόγκολ συνεχίζει τη θριαμβευτική πορεία της. Ένας θίασος σε μεγάλα κέφια (Γιάννης Νιάρρος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ηλίας Μουλάς, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Γιώργος Τζαβάρας, Γιώργος Μπουκαούρης, Θέμης Πάνου) με διάθεση για μπλόφες, ρίσκο, ανταγωνισμούς, συμμαχίες και ανατροπές.
ℹ Θέατρο Κιβωτός, Πειραιώς 115, 2103427426, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή στις 19:00
Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού
Παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν διακωμωδώντας το δικό μας σήμερα μέσα από τη δαιμόνια κωμωδία του Ντάριο Φο. Κι έτσι, η πλατεία είναι και φέτος γεμάτη στο θέατρο της οδού Ιπποκράτους για τον Πάνο Βλάχο και τη θεατρική παρέα του. Με αφετηρία τον θάνατο ενός αναρχικού που η αστυνομία επιδιώκει να καταχωρηθεί ως «τυχαίο» γεγονός, η παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας ακολουθεί τα χνάρια ενός γελωτοποιού σε μια φαρσική και καταγγελτική σάτιρα για τη βία, την ηλιθιότητα, τα κατασκευασμένα ψεύδη και την «τυφλή» δικαιοσύνη.
ℹ Θέατρο Γκλόρια, Ιπποκράτους 7, 2103600832, Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 & 21.00
Το όνειρο ενός γελοίου
Άραγε, τι είναι όνειρο και τι πραγματικότητα, τι είναι ορατό και τι αόρατο; Μετά την καλοκαιρινή τους περιοδεία, η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης συνεχίζουν να πορεύονται με το κύκνειο άσμα του Φιοντόρ Ντογιέφσκι, του μεγάλου συγγραφέα-ανατόμου της ανθρώπινης ψυχής. Ο ήρωάς τους δεν πιστεύει και δεν προσδοκά τίποτα. Ώσπου μια νύχτα βλέπει το όνειρο που του αποκαλύπτει την αλήθεια και γίνεται προάγγελος για μια νέα ζωή, ανακαινισμένη. Είναι σε σύγχυση; Μια παράσταση που επιδιώκει να ανοίξει μια συζήτηση από το νόημα της ύπαρξης, της ματαιότητας, της γνώσης, της φιλοδοξίας.
ℹ Θέατρο Κιβωτός, Πειραιώς 115, 2103427426, Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη στις 21:00
Ο συνεργός
Στις αρχές του 2000 μια νεαρή κοπέλα από τη Βέροια εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ο σύντροφός της συντετριμμένος την αναζητεί, δηλώνοντας πως δεν γνωρίζει τίποτα. Σύντομα, όμως, θα αποκαλυφθεί πως ο θύτης δεν είναι άλλος από τον ίδιο, που αφού τη σκότωσε εξαφάνισε τη σωρό της με τη βοήθεια του ξαδέρφου του. Ο Γιώργος Χριστοδούλου φέρνει στη σκηνή μια πραγματική ιστορία σε μια προσπάθεια να κατανοήσει το πώς μια κοινωνία γίνεται συνεργός σε ένα άγριο έγκλημα.
ℹ Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, 210513 8067, Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κορυφαία τραγωδός Λυδία Κονιόρδου επιστρέφει σε έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους της καριέρας της
Το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα της Κόρας Καρβούνη, με τους Μιχάλη Συριοπούλο, Βάσω Καβαλλιεράτου, Στάθη Κόικα επί σκηνής
Ο Γιώργος Καπουτζίδης στήνει έναν καθρέφτη απέναντι στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα
Ο σταρ του «Μπόρατ» συνεργάζεται με τον Αμερικανό σκηνοθέτη στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου
Ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο Στέφανος Παπατρέχας ανεβάζουν ένα από τα πιο ποιητικά έργα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ
Η κριτικός θεάτρου απαντά στην ανάρτηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για το άρθρο της στην Athens Voice
Μια διαδραστική, αλλοπρόσαλλη κωμωδία όπου το κοινό αποφασίζει ποιος είναι ο δολοφόνος
Η ηθοποιός μίλησε για τη θεατρική μεταφορά του έργου της νομπελίστριας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που ξεκινούν οι περισσότερες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν
Είναι ώριμη πλέον η εποχή να δούμε με σοβαρότητα τι σημαίνει υποκειμενικότητα στην καλλιτεχνική κριτική
Η ζωή μετά τη Λυρική, ο Μαζωνάκης, οι Dreamers και ο Μάης του ’68
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια της παράστασης «Χρόνος από δεύτερο χέρι» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Για άλλη μια χρονιά παρουσιάζονται σπουδαία έργα, διεθνείς συνεργασίες και οπτικές που καλύπτουν κάθε γούστο
Η κινηματογραφημένη εκδοχή της Ηλέκτρας του Δημήτρης Τάρλοου θα ξεκινήσει το ταξίδι της στις 11 Οκτωβρίου στην Αμερική
Η συζήτηση για τα όρια ανάμεσα σε fans και καλλιτέχνες
Μπήκαμε στις πρόβες της νέας παράστασης της Βαλέριας Δημητριάδου και μιλήσαμε μαζί της
Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Έφη Μουρίκη, Σπύρο Σταμούλη και Ελεάνα Στραβοδήμου
Μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια», σε διασκευή και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου
Η εμβληματική παράσταση επιστρέφει από τις 5 Νοεμβρίου, με τον Τάσο Δήμα και δύο νεότερους ηθοποιούς, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.