Θεατρο - Οπερα

Πού θα δεις φέτος στο θέατρο τους Ναυπλιώτου, Παπασπηλιόπουλο, Βλάχο, Σερβετάλη, Νιάρρο

Ηχηρές πρεμιέρες και παραστάσεις που συνεχίζουν με sold-out στις σκηνές της Αθήνας

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 846
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το όνειρο ενός γελοίου
© Δέσποινα Σπύρου

6 παραστάσεις που «ακούγονται» στα θέατρα Δημήτρης Χορν, Εμπορικόν, Γκλόρια, Κιβωτός, Επί Κολωνώ

Φιλουμένα Μαρτουράνο
Έγραψε στη μνήμη μας μέσα από την κινηματογραφική ερμηνεία της Σοφίας Λόρεν, αλλά φέτος επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι απ’ όπου ξεκίνησε. Εβδομήντα επτά χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα της γλυκόπικρης κωμωδίας του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο στη Νάπολη, η Μαρία Ναυπλιώτου ενσαρκώνει την ηρωίδα-σύμβολο στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Mια βασανισμένη γυναίκα η οποία ξεκίνησε ως πόρνη, έγινε ερωμένη ενός πλούσιου εμπόρου και ώριμη πια διεκδικεί τη θέση που της αξίζει. Στον ρόλο του Ντομένικο Σοριάνο ο Μελέτης Ηλίας.
ℹ Θέατρο Δημήτρης Χορν, Αμερικής 10, 2103612500, Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή στις 20:00

Φιλουμένα Μαρτουράνο
© Ελίνα Γιουνανλή

Ο Μισάνθρωπος
Τετρακόσια χρόνια από τη γέννηση του Μολιέρου, ο Γιάννης Κακλέας καταπιάνεται με τη διάσημη αινιγματική κωμωδία του καθοδηγώντας στον εμβληματικό πρωταγωνιστικό ρόλο του Αλσέστ τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο. Επιθετικός και αηδιασμένος με την υποκρισία των ανθρώπων, ο ήρωας του Γάλλου δραματουργού ερωτεύεται παθιασμένα την όμορφη Σελιμέν, το απόλυτο θηλυκό - προϊόν αυτού του συστήματος που απεχθάνεται. Και παγιδεύεται. Ένα έργο για μια κοινωνία σαθρή όπου βασιλεύουν η υποκρισία, η διαπλοκή, ο ναρκισσισμός, η αδικία, ο σεξισμός, ο θρίαμβος της μετριότητας και η κυριαρχία της εικόνας, αλλά και μια σάτιρα για την αέναη μάχη αρσενικού και θηλυκού.
ℹ Θέατρο Εμπορικόν, Σαρρή 11, Ψυρρή, 2103211750, Πρεμιέρα: 23 Νοεμβρίου, Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 & 21.00

Ο Μισάνθρωπος
© Εβίτα Σκουρλέτη

Οι παίχτες
Ζωντανή μουσική, αφηνιασμένοι ρυθμοί και σκοτεινό χιούμορ σε μια φαρσοκωμωδία καταστάσεων για την τέχνη της εξαπάτησης. Ή τι γίνεται όταν τρεις κομπιναδόροι συναντιούνται σ’ ένα απομακρυσμένο πανδοχείο της Ρωσίας γυρεύοντας ένα αθώο και, φυσικά, κεφαλαιούχο θύμα. Η παράσταση-γεγονός που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Κουτλής διασκευάζοντας το περίφημο έργο του Νικολάι Γκόγκολ συνεχίζει τη θριαμβευτική πορεία της. Ένας θίασος σε μεγάλα κέφια (Γιάννης Νιάρρος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ηλίας Μουλάς, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Γιώργος Τζαβάρας, Γιώργος Μπουκαούρης, Θέμης Πάνου) με διάθεση για μπλόφες, ρίσκο, ανταγωνισμούς, συμμαχίες και ανατροπές.
ℹ Θέατρο Κιβωτός, Πειραιώς 115, 2103427426, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή στις 19:00

«Οι παίχτες» του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ στο θέατρο Κιβωτός σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή
© Χρήστος Συμεωνίδης

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού
Παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν διακωμωδώντας το δικό μας σήμερα μέσα από τη δαιμόνια κωμωδία του Ντάριο Φο. Κι έτσι, η πλατεία είναι και φέτος γεμάτη στο θέατρο της οδού Ιπποκράτους για τον Πάνο Βλάχο και τη θεατρική παρέα του. Με αφετηρία τον θάνατο ενός αναρχικού που η αστυνομία επιδιώκει να καταχωρηθεί ως «τυχαίο» γεγονός, η παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας ακολουθεί τα χνάρια ενός γελωτοποιού σε μια φαρσική και καταγγελτική σάτιρα για τη βία, την ηλιθιότητα, τα κατασκευασμένα ψεύδη και την «τυφλή» δικαιοσύνη.
ℹ Θέατρο Γκλόρια, Ιπποκράτους 7, 2103600832, Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 & 21.00

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Το όνειρο ενός γελοίου
Άραγε, τι είναι όνειρο και τι πραγματικότητα, τι είναι ορατό και τι αόρατο; Μετά την καλοκαιρινή τους περιοδεία, η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης συνεχίζουν να πορεύονται με το κύκνειο άσμα του Φιοντόρ Ντογιέφσκι, του μεγάλου συγγραφέα-ανατόμου της ανθρώπινης ψυχής. Ο ήρωάς τους δεν πιστεύει και δεν προσδοκά τίποτα. Ώσπου μια νύχτα βλέπει το όνειρο που του αποκαλύπτει την αλήθεια και γίνεται προάγγελος για μια νέα ζωή, ανακαινισμένη. Είναι σε σύγχυση; Μια παράσταση που επιδιώκει να ανοίξει μια συζήτηση από το νόημα της ύπαρξης, της ματαιότητας, της γνώσης, της φιλοδοξίας.
ℹ Θέατρο Κιβωτός, Πειραιώς 115, 2103427426, Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη στις 21:00

Το όνειρο ενός γελοίου
© Δέσποινα Σπύρου

Ο συνεργός
Στις αρχές του 2000 μια νεαρή κοπέλα από τη Βέροια εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ο σύντροφός της συντετριμμένος την αναζητεί, δηλώνοντας πως δεν γνωρίζει τίποτα. Σύντομα, όμως, θα αποκαλυφθεί πως ο θύτης δεν είναι άλλος από τον ίδιο, που αφού τη σκότωσε εξαφάνισε τη σωρό της με τη βοήθεια του ξαδέρφου του. Ο Γιώργος Χριστοδούλου φέρνει στη σκηνή μια πραγματική ιστορία σε μια προσπάθεια να κατανοήσει το πώς μια κοινωνία γίνεται συνεργός σε ένα άγριο έγκλημα.
ℹ Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, 210513 8067, Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Ο συνεργός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ