Θεατρο - Οπερα

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Μετακίνηση με Γιοβανίδη και Μαυροματάκη

Έξι βιντεοσκοπημένες περιηγήσεις «ανάμεσα στην Ιστορία και το παρόν, στο προσωρινό πάγωμα του χρόνου και την αδιάκοπη ροή της σκέψης, τέχνης, του θεάτρου».

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μανώλης Μαυροματάκης και Λευτέρης Γιοβανίδης στις διαδρομές του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
Μανώλης Μαυροματάκης και Λευτέρης Γιοβανίδης στις διαδρομές του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά © Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Μετακίνηση 7: Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει τη δεύτερη διαδρομή στην Αθήνα με τους Λευτέρη Γιοβανίδη και Μανώλη Μαυροματάκη.

Η πανδημία της Covid-19 έφερε μετατροπές στην καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Όπως στις περισσότερες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, οι πολίτες βιώνουν το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και ακολουθούν μια σειρά από μέτρα προς αποφυγή μετάδοσης της ασθένειας. Ένα από τα κυριότερα, το lockdown, περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τις μετακινήσεις και ως συνέπεια επηρέασε κάθε δραστηριότητα, επαγγελματική ή μη.

Όμως, αυτό φαίνεται να αλλάζει με την πρωτοβουλία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Σε πείσμα της πρωτόγνωρης εποχής που ζει η χώρα και κυρίως το πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος του πολιτισμού από την πανδημία, καλεί τους καλλιτέχνες να βγουν στην πόλη και να δραστηριοποιηθούν, να συνεχίσουν να ψάχνουν, να δημιουργούν, να ονειρεύονται και να κάνουν τις επιθυμίες τους πραγματικότητα. 

Λίγες ημέρες πριν από τον ερχομό της νέας χρονιάς, οι δημιουργοί που συνεργάζονται με το ΔΘΠ, περπατούν στην Αθήνα, «συνομιλούν» μαζί της και μοιράζονται τις σκέψεις του μυαλού και τις ανησυχίες τους. Η προετοιμασία, η δουλειά, η έμπνευση είναι μόνο μερικά από τα θέματα που συζητούν οι άνθρωποι του θεάτρου, καθώς ο χώρος παραμένει κλειστός.

Λευτέρης Γιοβανίδης και Μανώλης Μαυροματάκης σε διαδρομές που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Λευτέρης Γιοβανίδης και Μανώλης Μαυροματάκης σε διαδρομές που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά © Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Μετά την πρώτη διαδρομή με τον σκηνοθέτη, ηθοποιό και συγγραφέα Σίμο Κακάλα, ακολουθεί η δεύτερη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΠΘ και σκηνοθέτη Λευτέρης Γιοβανίδης και τον ηθοποιό Μανώλη Μαυροματάκη, οι οποίοι συζητούν για το έργο «Λουκής Λάρας» του συγγραφέα Δημήτρη Βικέλα.

Πρόκειται για έξι βιντεοσκοπημένες περιηγήσεις «ανάμεσα στην Ιστορία και το παρόν, στο προσωρινό πάγωμα του χρόνου και την αδιάκοπη ροή της σκέψης, της τέχνης, του θεάτρου». Οι καλλιτέχνες προτείνουν μια διαφορετική πορεία που αποτελείται από πολλά άλλα –τυχαία ή όχι– μονοπάτια, με τελευταία στάση τη θεατρική σκηνή.

Ο εικαστικός και video designer Παντελής Μάκκας ακολουθεί και καταγράφει τους επτά δημιουργούς των φετινών παραστάσεων του ΔΘΠ: τον Σίμο Κακάλα («Η στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι»), τον Λευτέρη Γιοβανίδη («Λουκής Λάρας»), τον Τάκη Τζαμαργιά («Το μινόρε της αυγής»), τους Δημήτρη Καραντζά - Φοίβο Δεληβοριά («1821 - Η επιθεώρηση»), τη Ζωή Χατζηαντωνίου («Amalia Melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων»), την Άντζελα Μπρούσκου («Η γυναίκα της Ζάκυθος»).

«Πώς αντιπαρέρχεται κανείς τα εμπόδια; Πώς συνεχίζει να δημιουργεί σε αυτήν την ιδιάζουσα συνθήκη που αποκλείει τα σύνολα, την ομαδική δουλειά και βασικά τη συνάθροιση για λόγους Τέχνης;». Είναι μια άσκοπη μετακίνηση, η «Μετακίνηση 7», με σκοπό τη συνέχεια της δημιουργίας.

Ο Μανώλης Μαυροματάκης στην «Μετακίνηση 7» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
Ο Μανώλης Μαυροματάκης στην «Μετακίνηση 7» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά © Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Παντελής Μάκκας
Μοντάζ: PM studio
Καλλιτεχνική διεύθυνση και οργάνωση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Συμμετέχουν οι σκηνοθέτες και ηθοποιοί των παραστάσεων του   

Πληροφορίες
Δεύτερη διαδρομή - 8 Δεκεμβρίου: Λευτέρης Γιοβανίδης και Μανώλης Μαυροματάκης για το έργο του Δημητρίου Βικέλα, «Λουκής Λάρας»

Ακολουθούν

  • 15 Δεκεμβρίου: Τάκης Τζαμαργιάς
  • 22 Δεκεμβρίου: Ζωή Χατζηαντωνίου
  • 29 Δεκεμβρίου: Δημήτρης Καραντζάς - Φοίβος Δεληβοριάς
  • 5 Ιανουαρίου: Άντζελα Μπρούσκου

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα: dithepi.gr  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ