Θεατρο - Οπερα

6+1 παραστάσεις για τον Αύγουστο

Οι παραστάσεις είναι εδώ και μας περιμένουν με ασφάλεια, να τις χειροκροτήσουμε

img-2444_1.jpg
Έρρικα Ρούσσου
ΤΕΥΧΟΣ 751
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
elenicstavroshabakis_1.jpg
© Stavros Habakis

ΚΘΒΕ, Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Ρεματιάς, Φεστιβάλ Φιλίππων και οι παραστάσεις που μπορούμε να παρακολουθήσουμε τον Αύγουστο.

Στην Αθήνα τον Αύγουστο. Σε οποιαδήποτε πόλη το καλοκαίρι. Στο θέατρο την πιο αθόρυβη -πολιτιστικά- εποχή του χρόνου. 

photo_ornithes.jpg
© Τάσος Θωμόγλου

Pietà του Γιώργου Στεφανακίδη στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 
Pietà σημαίνει Έλεος. Αυτό το είδος του ελέους που Τρυπά, Ξεσκίζει, Ανοίγει τα μάτια, Βλέπει. Εμπνευσμένη από το αριστούργημα του Michelangelo η μουσικοθεατρική παράσταση του Γιώργου Στεφανακίδη που φιλοξενείται στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 - Νύχτες Αλληλεγγύης, έρχεται να μας μιλήσει για την απώλεια. Η Pietà αποτελεί το πρώτο μέρος του τρίπτυχου «Pietà – Verità – Libertà», που στο σύνολό του ερευνά την αιώνια αναζήτηση της μιας αλήθειας που οδηγεί τον άνθρωπο στην ελευθερία.
Στις 7/8 στο Φεστιβάλ Ρεματιάς με ελεύθερη είσοδο (με δελτία εισόδου) 

«Anamnesis / Αρχαία Ζώνη» της Αποστολίας Παπαδαμάκη στην Αλεξανδρούπολη 
Πανσέληνος με χορό στην Αρχαία Ζώνη της Αλεξανδρούπολης, την ωραιότερη νύχτα του ελληνικού καλοκαιριού. Τη νύχτα που η γη γιορτάζει τα γενέθλιά της. Στο πολύμορφο ταξίδι της «ANAMNESIS/AΡΧΑΙΑ ΖΩΝΗ» μαζί με τη χορογράφο Αποστολία Παπαδαμάκη και την καλλιτεχνική της ομάδα, ο Γιάννης Στάνκογλου, η Μαρία Παπαγεωργίου και παιδιά από τις καλλιτεχνικές σχολές της Αλεξανδρούπολης. 
Στις 3/8 στον αρχαιολογικό χώρο με ελεύθερη είσοδο (ονομαστική κράτηση)

anamnesis-qp9a7347-1_2anamnesis_delos_i_ermineytria_tragoydistria_maria_papageorgioy_-_foto_areion_stefanidis_1.jpg
Anamnesis

«Ελένη» της Ιόλης Ανδρεάδη στο Φεστιβάλ Φιλίππων 
Μόνη και τυφλή η Ελένη μέσα στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων σε αυτή την εκδοχή του Ευριπίδη για μια ηθοποιό, αφηγείται την ανασκευή του Στησιχόρου. Μια έμπνευση της Ιόλης Ανδρεάδη με τη Βασιλική Τρουφάκου στον ομώνυμο ρόλο θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Φιλίππων 2020. 
Στις 16/8 στο Φεστιβάλ Φιλίππων 

«Αντιγόνη», μια μουσική προσέγγιση από την Κερασία Σαμαρά στο Φεστιβάλ Ελαιώνα
Η μουσική προσέγγιση του κλασικού αριστουργήματος σε μετάφραση Κ.Χ.Μύρη σε ένα αναπάντεχο ορατόριο με ολόκληρα αποσπάσματά της στα αρχαία ελληνικά. Στις 18/8 στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού - Ιωαννίνων και Καπανέως με ελεύθερη είσοδο 

«Φιλοκτήτης, το χρονικό μιας εξορίας» από την Κατερίνα Γεωργουδάκη
Ένα μουσικό - θεατρικό αναλόγιο ως χρονικό μιας εξορίας, από τα χρόνια τα τωρινά στα χρόνια τα παλιά κι αντίστροφα στήνεται με αφορμή τον «Φιλοκτήτη» από την Κατερίνα Γεωργουδάκη. Αλλάζει άραγε ποτέ ο άνθρωπος; Αδιάλλακτος ή ήρωας; Ασκητής ή πολεμιστής; Αναχωρητής ή διαμορφωτής της Ιστορίας; Ποιος είναι ο Φιλοκτήτης; Και τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και οι ιδεολογίες; «Ασθένεια» ή ευλογία; 
τις 19/8 στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού - Ιωαννίνων & Καπανέως με ελεύθερη είσοδο

papadodima_-_palamiotis_1.jpg
Ηλέκτρα
 

Με αφορμή την Ηλέκτρα από τη Φένια Παπαδόδημα 
Έξι μουσικοί και ηθοποιοί επί σκηνής σε ένα μουσικό αναλόγιο μας οδηγούν στον λαβύρινθο της Ηλέκτρας του Σοφοκλή. Μουσική και λόγος συνδέονται με νήματα μυστικά που κινούνται συντονισμένα με τις ψυχικές διακυμάνσεις της βαθύτερης ιστορίας. Της ιστορίας ενός ανθρώπου που με το στόμα του ζητά εκδίκηση και με καρδιά του παλεύει να ξαναβρεί το φως. 
Στις 20/8 στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού - Ιωαννίνων και Καπανέως με ελεύθερη είσοδο 

Οι «Όρνιθες» του Γιάννη Ρήγα από το ΚΘΒΕ
Να βγάλουμε φτερά. Να πετάξουμε μακριά. Από κάθε πανδημία, από κάθε στεναχώρια, άγχος, αγωνία. Ο Αριστοφάνης το 414 π.Χ. έγραψε στα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου ένα έργο καθ’ όλα επίκαιρο από πολλές διαφορετικές απόψεις. Οι «Όρνιθες» ασκούν οξύτατη κριτική στην αθηναϊκή δημοκρατία και στον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί της. Η ευρηματική μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη, κατορθώνει να μεταφέρει το κείμενο στο σήμερα και να το αποδώσει μέσα από έναν λόγο τολμηρό και επίκαιρο. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος, o Γιάννης Σαμψαλάκης και ο Χρήστος Στέργιογλου, πλαισιωμένοι από έναν πολυπληθή θίασο ηθοποιών. Οι «Όρνιθες» σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα είναι η φετινή συμμετοχή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Στις 7, 8 & 9 Αυγούστου 2020, στις 21.00, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

photo-1-pieta.jpg
Pieta

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ