- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων επιστρέφει με δύο σπουδαία έργα
Περνάει στη νέα του εποχή με τη «Συμφορά από το πολύ μυαλό» και την «Τέφρα και Σκιά»
Η έναρξη της νέας εποχής του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής γίνεται με δύο σπουδαία έργα: «Συμφορά από το πολύ μυαλό» και «Τέφρα και Σκιά»
Το Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα θέατρα της αθηναϊκής σκηνής, περνάει στη νέα του εποχή. Χτίζοντας γέφυρες με τη σπουδαία ιστορία του ιδρυτή του και με το βλέμμα ταυτόχρονα στραμμένο μπροστά, o πολιτιστικός οργανισμός «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου αναλαμβάνει για τα επόμενα 10 χρόνια το ιστορικό θέατρο της Κυψέλης.
Η έναρξη της νέας εποχής του θεάτρου σηματοδοτείται από το ανέβασμα των σπουδαίων έργων «Συμφορά από το πολύ μυαλό» και «Τέφρα και Σκιά».
Το έργο-σταθμός της ρώσικης δραματουργίας «Συμφορά από το πολύ μυαλό» του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2020 σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, με έναν επιλεγμένο 15μελή θίασο ως επί το πλείστον νέων ηθοποιών. Το θεμελιώδες αυτό κείμενο ανέβηκε για πρώτη φορά από τον Λευτέρη Βογιατζή το 1986 και έκτοτε δεν παρουσιάστηκε ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Η παράσταση σηματοδοτεί την επιστροφή του Στάθη Λιβαθινού στο ελεύθερο θέατρο, καθώς πρόκειται για την πρώτη του σκηνοθεσία μετά τη θητεία του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.
Τη σεζόν πρόκειται να ανοίξει το έργο «Τέφρα και Σκιά» του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Ήμελλο και τη Μαρία Σκουλά. Το έργο πρωτοανέβηκε από τον Λευτέρη Βογιατζή το 2000 με τη Ρένη Πιττακή και τον ίδιο επί σκηνής. Τα φιλμς που αποτελούσαν μέρος της παράστασης του 2000 είχε υπογράψει ο Γιώργος Σκεύας.
Έχοντας κοντά καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε ο Λευτέρης Βογιατζής, σκοπός της νέας εποχής του θεάτρου είναι να αντλήσει έμπνευση από το έργο και το πνεύμα του, αλλά και να δημιουργήσει ταυτόχρονα ένα ρεπερτόριο με νέες παραστάσεις και νέες καλλιτεχνικές προτάσεις. Παράλληλα, επιστρέφουν δυναμικά τα σεμινάρια και εργαστήρια της «νέας ΣΚΗΝΗΣ», στα οποία ανιχνεύεται ο τρόπος με τον οποίο δούλευε ο ίδιος και στα οποία θα διδάξουν καλλιτέχνες που δούλεψαν μαζί του, όπως η Αμαλία Μουτούση, ο Νίκος Κουρής, ο Γιώργος Σκεύας και άλλοι. Τέλος προγραμματίζεται η αξιοποίηση του πολύτιμου και σπάνιου οπτικοακουστικού αρχείου του Λευτέρη Βογιατζή που έχει δωριστεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, καθώς και η συντήρηση στην ανανεωμένη αποθήκη του θεάτρου των πολύτιμων κοστουμιών, σκηνικών και εκδόσεων της «Εταιρείας των φίλων της Τέχνης του Θεάτρου». Μια παρακαταθήκη με αξία ιστορική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την «Εταιρία των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου» σε συνεργασία με τη «Λυκόφως».
Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων του θεάτρου αναμένεται να ανακοινωθεί το προσεχές φθινόπωρο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια γέφυρα ανάμεσα στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Τιφλίδας
Οι απονομές που ξεχώρισαν
Στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ μιλά για την επιστροφή στο θεατρικό του σπίτι και το ταξίδι της νέας του παράστασης
Η ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Παχυσαρκία, άγχος, τεστοστερόνη, AI: Τι χρειάζεται πραγματικά ο άνθρωπος; Απαντήσεις επί σκηνής
Μια γέφυρα ανάμεσα στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Στις 20 Ιουνίου σε μουσική διεύθυνση Ζακ Λακόμπ και σκηνοθεσία Παναγή Παγουλάτου
Ένα ποιητικό και βαθιά πολιτικό σκηνικό ανέβασμα χωρίς αποκλεισμούς στις 31 Ιουλίου & 1 Αυγούστου
Η ηθοποιός και σκηνοθέτρια μιλάει για την παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη
H όπερα Εinstein on the Beach αποτελεί μια «κοσμική» προσευχή
Πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Inter Alia»
Στις 13, 14, 27 και 28 Ιουνίου σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Στάθη Γράψα
Με αμείωτη ένταση, σαρδόνιο χιούμορ και σκηνές που ακροβατούν ανάμεσα στο πολιτικό θρίλερ και την οικογενειακή τραγωδία
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το πρόγραμμα προετοιμασίας εισαγωγικών εξετάσεων δραματικών σχολών
Μια παράξενη, ανάποδη ανάσταση από τον Φάνη Σακελλαρίου
Λεωφορείον ο Πόθος – 21/6, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος - Future Cargo – 23-28/6, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος - Τόσαις φοραίς τόσο κοντά να είμαι – 27 & 28/6, Εναλλακτική Σκηνή
Η τελευταία παράσταση της bijoux de kant στην Πολυκλείτου είναι το «Θα σε λέω Μαρία», βασισμένο σε διηγήματα του Γιάννου Παλαβού
Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2027, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τη Missasolemnis του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατό του
Ένας άνδρας προσπαθεί να διορθώσει έναν επικήδειο και καταλήγει να ξαναγράψει τη σχέση του με τη ζωή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.