- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Antigone Test: Μία ζωντανή θεατρική παράσταση μέσα από το zoom
Δεν είναι μία ακόμα βιντεοσκοπημένη προβολή
Η Έλλη Παπακωνσταντίνου με τις «Miss Presence and the Absent Girls Band» παρουσιάζουν την ψηφιακή performance «ANTIGONE TEST I this is Me in my room»
Ζούμε μία περίοδο, κατά την οποία πολλά επαγγέλματα έχουν πληγεί. Οι καλλιτέχνες ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία που δεν γνωρίζουν καθόλου τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς δεν το βάζουν κάτω, συνεχίζουν να είναι δημιουργικοί και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν δεδομένων των συνθηκών.
Η Έλλη Παπακωνσταντίνου, αποδεδειγμένα ικανή στο να καινοτομεί, όπως απέδειξε με το «Oedipus: Sex with Mum Was Blinding», έρχεται να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες του κορωνοϊού στο μέγιστο καλλιτεχνικά με το «ANTIGONE TEST I this is Me in my room». Ενώνει τις «Miss Presence and the Absent Girls Band», τον εαυτό της δηλαδή με τις Μαίρη Ζυγούρη, Nalyssa Green, Kat Papachristou, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Βάλια
Παπαχρήστου, Σοφία Μανώλη και Gemma Carbone, ώστε να δημιουργήσουν όλες μαζί μία μοναδική ψηφιακή εμπειρία, την οποία συνθέτουν από καταιγιστικά visuals, θεατρικό λόγο και ποπ μουσική.
Ακόμα μία θεατρική παράσταση που θα την δούμε βιντεοσκοπημένη ετεροχρονισμένα; Όχι. Το έργο «ANTIGONE TEST I this is Me in my room» είναι μία performance που παρουσιάζεται ζωντανά, μέσω της πλατφόρμας zoom, με κάθε μία από τις καλλιτέχνιδες να βρίσκονται στον δικό τους χώρο. Είναι μια ιδέα που προέκυψε από τον ίδιο τον εγκλεισμό και το παραλληλισμό του με τον εγκλωβισμό στις έμφυλες ταυτότητές μας. Γι’ αυτό και το κείμενο της παράστασης «ANTIGONE TEST I this is Me in my room» βασίστηκε στο «Ίχνη της Αντιγόνης», το έργο της σουηδής συγγραφέως Χριστίνας Ουζουνίδη, το οποίο βασισμένο στον αρχαιοελληνικό μύθο της Αντιγόνης έρχεται να μιλήσει για την έμφυλη διαχρονική βία και την κατασκευή της έμφυλης ταυτότητας.
Με την performance «ANTIGONE TEST I this is Me in my room», η Έλλη Παπακωνσταντίνου και η υπόλοιπη ομάδα εγκαινιάζουν στην ουσία ένα «θέατρο του εγκλεισμού». Σε αυτό, μάλιστα, έθεσαν και κάποιους κανόνες, βάσει των οποίων μπορούμε να καταλάβουμε λίγο καλύτερα περί τίνος πρόκειται. Ποιοι είναι αυτοί; Οι πρόβες, αλλά και η παρουσιάση του «ANTIGONE TEST I this is Me in my room» γίνονται αποκλειστικά στην απομόνωσή τους, κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιείται για τον όποιο σκοπό στην παράσταση υπήρχε στα σπίτια τους όταν μπήκαν σε καραντίνα και δημιουργούν αποκλειστικά μέσα στους χώρους τους, με τον ιδιωτικό και δημόσιο λόγο και χώρο να σμιλεύονται.
Η σκηνοθέτης Έλλη Παπακωνσταντίνου εξηγεί το εγχείρημα του «ANTIGONE TEST I this is Me in my room»: «Το θέατρο είναι μια τέχνη που προϋποθέτει τη φυσική παρουσία και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά. Στη δική μας περίπτωση, η καραντίνα μας έφερε να κάνουμε πρόβες με τη βοήθεια μιας ψηφιακής πλατφόρμας. Διαπίστωσα ότι ο εγκιβωτισμός των σωμάτων στα ψηφιακά παράθυρα άνοιγε διάλογο με τον εγκλωβισμό στην έμφυλη ταυτότητα και στη σύνδεση της γυναίκας με τον οίκο, τον ιδιωτικό χώρο. Επομένως, ο αναγκαίος εγκλεισμός στο σπίτι και η μεταφορά μεγάλου μέρους της δραστηριότητάς μας στο διαδίκτυο, δεν ήταν ο μόνος λόγος για τη δημιουργία αυτής της νέας πρότασης. Εδώ, υπάρχει ως ζητούμενο η δημιουργία μιας νέας αισθητικής γλώσσας με μέσα που δεν έχουμε ξαναδουλέψει ποτέ».
[[{"fid":"778950","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]
Περισσότερες πληροφορίες για το «ANTIGONE TEST I this is Me in my room»
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα 18 Μαΐου, 7:15μμ
Τρίτη 19 Μαΐου, 7:15 μμ
Τετάρτη 20 Μαΐου, 7:15 μμ
Δευτέρα 25 Μαΐου, 6:15 μμ & 8:15 μμ
Τρίτη 26 Μαΐου, 6:15 μμ & 8:15 μμ
Τετάρτη 27 Μαΐου, 6:15 μμ & 8:15 μμ
Εισιτήρια:
Eventbrite
10 € (απλό εισιτήριο)
38,50 € (εισιτήριο αλληλεγγύης για όποια/οιον επιθυμεί να υποστηρίξει την καλλιτεχνική ομάδα)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Athens Voice εξασφάλισε μέρος από το ανέκδοτο φωτογραφικό αρχείο που ανήκει στην ανιψιά του συγγραφέα, Έλλη Αρτέμη Ταχτσή, και βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας
Το ανεκτίμητο έργο του συγγραφέα που διακωμωδούσε τις αδυναμίες των ανθρώπων
Μια μουσική παράσταση της bijoux de kant για την αισθητική της ερωτικής επιθυμίας
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια για το έργο του Στίβεν Κινγκ που παίζεται στο θέατρο Άνεσις
Ο Αστέριος Πελτέκης διασκευάζει το ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή για τη χρυσή εποχή των σκυλάδικων
Η ηθοποιός υποδύεται μαζί με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της παράστασης τη ζωή και το έργο της Ανί Ερνό στην παράσταση «Τα Χρόνια»
Είδαμε την παράσταση σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου και φτιάξαμε… συκώτι
Η γνωστή ηθοποιός παίζει στην παράσταση «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» στο θέατρο Ζίνα
Τελευταίες παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Το σπίτι στην Εθνική- Ένα ήσυχο μέρος» στο θέατρο Άλφα- Ληναίος Φωτίου
Ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται τον Χουάν στο «Τεστ», σε σκηνοθεσία Χρήστου Σούγαρη
Η γνωστή ηθοποιός μας μιλά για τον ρόλο της στην παράσταση της Χαράς Ρόμβη στο Από Μηχανής Θέατρο
Δυνατά κείμενα, μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαίες ερμηνείες
Μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή του «Festen» στο θέατρο Άλμα
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη με αφορμή τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» του Ερρίκου Ίψεν
Ο Δημήτρης Τάρλοου μεταφέρει την επιδαυρική παραγωγή σε εσωτερικό περιβάλλον, μεταφέροντάς μας «πιο μέσα» στο παλάτι, στους χώρους υποδοχής του.
Μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη με αφορμή το «Intra muros» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Κωμωδίες, ρομαντικές και ανθρώπινες ιστορίες, κλασικά έργα, μουσικές και παιδικές παραστάσεις στα θέατρα της Αθήνας
Μια σόλο τελετουργία της Χριστίνας Κυριαζίδη στο σταυροδρόμι του χορού, του θεάτρου και της ποίησης.
Η ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην «Ήμερη» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.