Θεατρο - Οπερα

Δείτε online τη νέα performance της Αργυρώς Χιώτη μέσω του ΕΜΣΤ

«No man is an island entire of itself»: Πέντε δωμάτια, πέντε ηθοποιοί που επικοινωνούν μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη
Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη

Η Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα VASISTAS παρουσιάζουν διαδικτυακά την performance «No man is an island entire of itself» μέσω του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Το «No man is an island entire of itself» («Κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος ένα ολόκληρο νησί»), η νέα πρόταση της Αργυρώς Χιώτη και της ομάδας VASISTAS, είναι ένα  έργο-πρόσκληση σε μια νοερή περιήγηση και μια φαντασιακή διέγερση, που θα παρουσιαστεί σε δύο μορφές στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Η πρώτη εκδοχή θα παρουσιαστεί διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του μουσείου στις 22, 23 και 24 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020. Μια ζωντανή παράσταση, μια αχαρτογράφητη θεατρική εμπειρία που αντλεί υλικά από τον ψηφιακό κόσμο, με τους ιδιαίτερους κανόνες και την ανοίκεια εμπειρία «σκηνής» και αφήγησης που αυτός δημιουργεί.
Έκτορας Λιάτσος
Έκτορας Λιάτσος

Η δεύτερη εκδοχή, ως live art έργο με παρόντα τα σώματα των ερμηνευτών, θα φιλοξενηθεί στα τέλη Ιουνίου στον φυσικό του πλέον χώρο, στο κτίριο του μουσείου, και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, ως μια από τις πρώτες δράσεις της πολυαναμενόμενης επανεκκίνησής του.

Η παράσταση «No man is an island entire of itself» της Αργυρώς Χιώτη και της ομάδας VASISTAS

Πέντε δωμάτια. Μια περιπλάνηση. Στη διαδικτυακή παρουσίαση, πέντε ηθοποιοί, καθένας στον χώρο του, επικοινωνούν μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Οι θεατές μπροστά στις  οθόνες τους καθοδηγούνται από μια γυναικεία φωνή, ακολουθώντας εντολές και προτροπές  στα ακουστικά τους. Προχωρούν όλο και βαθύτερα στη νοερή τους περιήγηση σε μια σειρά  από παράδοξα ονειρικά δωμάτια, στα οποία συναντούν έναν κάθε φορά κάτοικο. Μέσα από  τις ποιητικές συναντήσεις με τους πέντε αυτούς ανθρώπους, μέσα από την πορεία τους από  δωμάτιο σε δωμάτιο, καλούνται να βιώσουν μια προσωπική διαλογιστική εμπειρία.  

Ρίτα Λυτού
Ρίτα Λυτού

Με το φως να δημιουργεί περιβάλλοντα και αρχιτεκτονική, με έντονη χρήση  οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, με λόγο έντονα ποιητικό, συνθέσεις από λογοτεχνικά  αποσπάσματα και κείμενα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου, οι  θεατές παρακολουθούν την πραγματικότητα να διαστρεβλώνεται και την προσωπική τους αντίληψη να διευρύνεται. Καθένας απ’ αυτούς θα βιώσει μόνος την πορεία προς τη δική του ουτοπία. 

Πώς θα παρακολουθήσετε την παράσταση «No man is an island entire of itself»

Οι θεατές καλούνται να αγοράσουν το εισιτήριό τους ακολουθώντας τον σύνδεσμο της Viva. Την ημέρα της παράστασης θα τους αποσταλεί e-mail με το link που θα χρησιμοποιήσουν, για να την παρακολουθήσουν μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ.

Συστήνεται στους θεατές να δημιουργήσουν στα σπίτια τους τις συνθήκες που θα ευνοήσουν την καταβύθιση που επιχειρεί το έργο. Να το παρακολουθήσουν μέσα σε έναν σκοτεινό χώρο, με ησυχία, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οθόνη (όχι κινητού) και με χρήση ακουστικών, που θα αναδείξουν το ιδιαίτερο ηχοτοπίο της παράστασης.

Κώστας Σεβδαλής
Κώστας Σεβδαλής

Σκηνοθετικό σημείωμα της Αργυρώς Χιώτη
«Τον περασμένο Μάρτιο ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω σε μια καινούργια παράσταση για  την απομόνωση και τη ζωή σε έναν ενδόμυχο κόσμο. Μια βιωματική εγκατάσταση-performance για ολιγάριθμους κάθε φορά θεατές, σε έναν μη θεατρικό χώρο. Στις αρχές των προβών, τα ραγδαία γεγονότα μας οδήγησαν σε μια πραγματική απομόνωση. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε χωρίς παύση τη δουλειά, κλεισμένοι στα σπίτια μας, με ραντεβού κάθε μέρα μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών μας.
Χτίσαμε με αυτόν τον τρόπο ένα έργο-περιπλάνηση, που λειτουργεί ως μια προσωπική διαλογιστική διαδρομή. Ένα τραγούδι που οδηγεί σε μια νοερή διαφυγή και επανασύνδεση έξω από τα όρια του φυσικού περιορισμού.
Δεν θεωρούμε ότι η ψηφιακή παράσταση μπορεί να συγκριθεί ή να αντικαταστήσει το ζωντανό θέαμα με την άμεση επικοινωνία ηθοποιών και θεατών. Μπορεί, όμως, να προτείνει μια άλλη ξεχωριστή παραστασιακή εμπειρία, που θα συνομιλήσει μετέπειτα με την παρουσίαση του έργου στον φυσικό του χώρο. Προσκαλούμε τους θεατές να παρακολουθήσουν τώρα την ψηφιακή παράσταση και κατόπιν την παράσταση στον χώρο του ΕΜΣΤ. Η σύγκριση των δυο εμπειριών πιστεύουμε ότι αξίζει να καταγραφεί».

Ειρήνη Κουμπαρούλη
Ειρήνη Κουμπαρούλη


Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη, Δραματουργία: Ευθύμης Θέου, Αργυρώ Χιώτη, Ερμηνεύουν: Ειρήνη Κουμπαρούλη, Έκτορας Λιάτσος, Ρίτα Λυτού, Κώστας Σεβδαλής, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Μουσική-Σχεδιασμός ήχου: Jan Van de Engel, Επιμέλεια βίντεο-εικαστικός συνεργάτης-φωτογραφίες: Μπάμπης Μακρίδης, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κώτσου, Οργάνωση παραγωγής: Στέφανος Σκουλικάρης, Τεχνική υποστήριξη: Μάνος Μελλισώτης - AVolution AUDIOVISUAL, Παραγωγή: VASISTAS theatre group

Info:
«No man is an island entire of itself»

Online ζωντανή παράσταση-performance 22-23-24 Μαΐου, μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ    
Ώρα έναρξης: 21:00 
Διάρκεια: 60 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 6€

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ