- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραχισαρίδης
Είχε διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ελληνικό Φεστιβάλ
Σε ηλικία 65 ετών πέθανε ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραχισαρίδης.
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραχισαρίδης πέθανε σε ηλικία 65 ετών. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη.
Ο Γιάννης Καραχισαρίδης αφήνει παρακαταθήκη δεκάδες θεατρικές παραστάσεις και το αποτύπωμά του στα ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (2007-2014) και Βέροιας (1993-2002), όπου είχε διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής, όπως και στο Ελληνικό Φεστιβάλ την περίοδο 2001-2006.
O Γιάννης Καραχισαρίδης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1955. Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών (τάξη ΄74) και στη συνέχεια του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε θέατρο στις σχολές του Πέλου Κατσέλη και του Λεωνίδα Τριβιζά. Σκηνοθέτησε περίπου 70 θεατρικές παραστάσεις και 6 όπερες, στις κρατικές σκηνές, στα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ και στο ελεύθερο θέατρο. Ειδικεύτηκε στο πολιτιστικό μάνατζμεντ.
Από το 1976 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και ελεύθερους θιάσους σε έργα Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Γκολντόνι, Μολιέρου, Λόρκα, Ντάριο Φο, Ξενόπουλου, Κορρέ, Κορομηλά κ.ά.
Το καλοκαίρι του 1977 υπέγραψε τη σκηνοθεσία στις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη με την Άννα Συνοδινού, στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Την άνοιξη του 2000 οργάνωσε και σκηνοθέτησε τη συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας με την αγγλόφωνη παράσταση «Follow the fellow who follows a dream».
Έγραψε σενάρια και σειρές και σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση. Δημοσίευσε άρθρα με θεωρητικές αναλύσεις για το θέατρο σε λογοτεχνικά περιοδικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη η «Φόνισσα» βρήκε ξανά τη φωνή της
Μια συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης «Bacon» για τον έρωτα, τη βία και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, με αφορμή τη δεύτερη σεζόν του στο Θέατρο Άνεσις
Τιμώμενα πρόσωπα ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και η Άννα Βαγενά
Από μια σχολή θεάτρου σε έναν ζωντανό οργανισμό εκπαίδευσης, έρευνας και πολιτισμού
«Υπάρχουν ελάχιστα μέρη σε αυτόν τον πλανήτη όπου μπορούμε απλώς να είμαστε μαζί»
Οι παραγωγές που επιστρέφουν από προηγούμενες σεζόν και οι νέες πρεμιέρες
Special guest στην πρεμιέρα η Κατερίνα Στανίση
Πότε θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση
Μιλήσαμε με τους ηθοποιούς της μουσικοχορευτικής παράστασης σε σκηνοθεσία Ρέππα-Παπαθανασίου
Οι παραστάσεις της νέας σεζόν στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ολύμπια – Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».
Ένα μιούζικαλ των Ρέππα – Παπαθανασίου με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μίμη Πλέσσα
Η Σούλα Παρασίδη μιλά στην ATHENS VOICE για την Κάλλας, τη Living Opera και όσα καμία τεχνολογία δεν μπορεί να αναπαράγει στη ζωντανή σκηνή
Η μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έρχεται στην Αθήνα
Σπουδαίοι δημιουργοί, μεγάλα κείμενα και επιστροφές σε παλιότερες παραγωγές από νέες σκηνοθετικές ματιές
Προνομιακά πακέτα εισιτηρίων για τις παραστάσεις στα θέατρα Χορν, Άνεσις και Νέος Ακάδημος
Με αφορμή τον απολογισμό της «Λυσιστράτης», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ εξηγεί πώς η Θεσσαλονίκη σπάει τα σύνορα και ο πολιτισμός γίνεται το πιο ισχυρό διαβατήριο
Οι νέες παραγωγές και οι επαναλήψεις από προηγούμενες σεζόν
Θα παρουσιάσει την παράσταση «Το φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ» στο πλαίσιο της ενότητας «Φθινόπωρο – ΑΠΟΗΧΟΙ»
Από τις Ευτυχισμένες Μέρες του Μπέκετ στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, δείτε όλες τις φετινές παραστάσεις
Ο Σάββας Στρούμπος σκηνοθετεί την τραγωδία του Ευριπίδη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.