- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φεστιβάλ Αθηνών: Η θρυλική «Αντιγόνη» του Λευτέρη Βογιατζή online
Από σήμερα στις 19.00 και για 24 ώρες
Παρακολουθήστε online την παράσταση του Λευτέρη Βογιατζή «Αντιγόνη» στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Σπίτι με τον Πολιτισμό» του Φεστιβάλ Αθηνών.
Λευτέρης Βογιατζής. Σοφοκλής. Φεστιβάλ Αθηνών. Από σήμερα στις 19.00 και μέχρι αύριο το απόγευμα -για 24 ώρες- θεατρόφιλοι και μη, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια από τις πιο σημαντικές παραστάσεις του θρύλου που λέγεται Λευτέρης Βογιατζής.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών, Κατερίνα Ευαγγελάτου, είχε πρόσφατα τοποθετηθεί στην ATHENS VOICE πάνω στο θέμα των διαδικτυακών προβολών έχοντας υποστηρίξει ιδιαίτερα το upload παλαιότερων παραστάσεων που αποτέλεσαν πρότυπο ή παράδειγμα για τους μεταγενέστερους σκηνοθέτες, δημιουργούς και ηθοποιούς. Η «Αντιγόνη» και σίγουρα το υλικό που μας άφησε ο Λευτέρης Βογιατζής βρίσκεται σε αυτήν την κατηγορία. Οπότε, χαμηλώστε κινητά. Φορέστε κάτι επιδαύριο, και καλή θέαση.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Κατερίνας Ευαγγελάτου. «Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, που συμπληρώνει φέτος 65 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, έχει πλουτίσει τα καλοκαίρια μας με πολλές εξαιρετικές παραστάσεις και συναυλίες. Αρκετές από αυτές είναι βιντεοσκοπημένες, για λόγους αρχειακούς, συγκροτώντας ένα σύνολο πολύτιμο που, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του δεν είναι ψηφιοποιημένο και έτσι δεν είναι δυνατή η διάθεση στο κοινό ολόκληρου του περιεχομένου του.
Ανατρέχοντας σε αυτό το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό του παρελθόντος, το Φεστιβάλ ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού «Μένουμε σπίτι με τον Πολιτισμό», προβάλλοντας διαδικτυακά ορισμένες από τις παραστάσεις και τις συναυλίες που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου τα τελευταία χρόνια, και των οποίων η βιντεοσκόπηση έγινε σε μορφή που επιτρέπει την αναμετάδοσή τους. Είναι πεποίθησή μας ότι η προβολή βιντεοσκοπημένων αρχειακών παραστάσεων δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσει τη ζωντανή εμπειρία του παραστασιακού γεγονότος. Ωστόσο, με την κίνηση αυτή, μένουμε σε επαφή με το κοινό μας, καθώς μοιραζόμαστε ορισμένες μοναδικές στιγμές από τη μακρόχρονη πορεία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.
Εγκαινιάζουμε την πρωτοβουλία αυτή με την περίφημη παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Βογιατζής στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Η υποδοχή της, το 2006, ήταν τόσο θερμή ώστε, κατ’ εξαίρεση για τα δεδομένα του Φεστιβάλ, επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά, ανοίγοντας το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2007. Αυτήν τη δεύτερη εκδοχή της παράστασης θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά από το κανάλι μας στο YouTube, το Σάββατο 25 Απριλίου, από τις 19:00, και για 24 ώρες.
Θα ακολουθήσει, σταδιακά, η προβολή και άλλων παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Θα σας κρατάμε ενήμερους μέσω της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ».
Το σημείωμα της καλλιτεχνικής διευθύντριας: «Το ζωντανό Θέατρο, η Μουσική, ο Χορός δεν κινδυνεύουν από αυτές τις βραχύβιες λύσεις ανάγκης για τις διψασμένες μας ψυχές. Σας προσφέρουμε ορισμένες ξεχωριστές στιγμές από την Ιστορία μας, με την ελπίδα να ανταμώσουμε σύντομα στα Θέατρά μας.
Η αρχή γίνεται με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του αείμνηστου Λευτέρη Βογιατζή, μια παράσταση με την οποία έχω βαθύ προσωπικό δεσμό. Εργάστηκα στην εξάμηνη προετοιμασία της, το 2006, και την είδα να γεννιέται από την πρώτη-πρώτη συντακτική ανάλυση του αρχαίου κειμένου, άγουρη εγώ, να ξαναβουτάω στα Αρχαία του Λυκείου, μέχρι το αποθεωτικό χειροκρότημα στην Επίδαυρο. Μια εμπειρία ζωής, που με καθόρισε. Μια παράσταση χαραγμένη στη μνήμη όσων την παρακολούθησαν. Ελπίζουμε να απολαύσετε την απεικόνισή της, έτσι όπως ταξίδεψε στον Χρόνο, για να (ξανα)γευτείτε την πραγματικά σπάνια αύρα της. Ένα ανοιξιάτικο δώρο από όλους εμάς εδώ, στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.
Πίσω από κάθε έργο υπάρχει ο μόχθος πολλών ανθρώπων. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους καλλιτέχνες που έδωσαν την άδεια να προβληθούν τα έργα τους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια παράσταση που σατιρίζει τα μυστικά, τις φιλοδοξίες και τις αντιφάσεις της εξουσίας
Ο Νίκος Καραθάνος σκηνοθετεί την εμβληματική αρχαία κωμωδία, σε κείμενο που υπογράφει ο Φοίβος Δεληβοριάς
Τι θα δούμε στα θερινά θέατρα, στα άλση, τις ταράτσες και στα νέα φεστιβάλ της Αθήνας
«Θα νιώσω την ψυχή της Μήδειας να περιπλανιέται στο αρχαίο θέατρο και θα δανειστώ λίγο από αυτήν για να την ερμηνεύσω με τον δικό μου τρόπο».
Μιλήσαμε με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Ένας βιασμός, μια ανεπιθύμητη κύηση, ένα νόθο παιδί δίχως ταυτότητα και μια γυναίκα που παλεύει για την αυτοδιάθεσή της απέναντι στην πατριαρχία και τη θεοκρατία
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή ηθοποιό με αφορμή την παράσταση «Ο Υπηρέτης δυο αφεντάδων», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα
Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 - Ανοικτό Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» (Νταμάρι)
Ένα μιούζικαλ των Ρέππα – Παπαθανασίου με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μίμη Πλέσσα
Το αριστούργημα της παγκόσμιας κωμωδίας μιλά για την ανασφάλεια που όλοι έχουμε νιώσει με κάποιο τρόπο
Μια γέφυρα ανάμεσα στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Τιφλίδας
Οι απονομές που ξεχώρισαν
Στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ μιλά για την επιστροφή στο θεατρικό του σπίτι και το ταξίδι της νέας του παράστασης
Η ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Παχυσαρκία, άγχος, τεστοστερόνη, AI: Τι χρειάζεται πραγματικά ο άνθρωπος; Απαντήσεις επί σκηνής
Μια γέφυρα ανάμεσα στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Στις 20 Ιουνίου σε μουσική διεύθυνση Ζακ Λακόμπ και σκηνοθεσία Παναγή Παγουλάτου
Ένα ποιητικό και βαθιά πολιτικό σκηνικό ανέβασμα χωρίς αποκλεισμούς στις 31 Ιουλίου & 1 Αυγούστου
Η ηθοποιός και σκηνοθέτρια μιλάει για την παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.