Θεατρο - Οπερα

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου ανεβάζει Αισχύλο στο Μαουτχάουζεν

Η πολυβραβευμένη σκηνοθέτης και η ομάδα ODC Ensemble «ανοίγουν» το ιστορικό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης της Αυστρίας.

img-2444_1.jpg
Έρρικα Ρούσσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
© Nick Mangafas
© Nick Mangafas

Το έργο «The Kindly Ones» σε σύλληψη και σκηνοθεσίας Έλλης Παπακωνσταντίνου θα παρουσιαστεί από την ομάδα ODC Ensemble στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν.

«Τον καιρό εκείνο, κάθε Κυριακή που δε δουλεύαμε στέκαμε ώρες ολόκληρες και κοιτάζαμε τις γυναίκες που και κείνες βγαίναν απ' τ' αντίσκηνα και μας κοιτάζανε. Η απόσταση που μας χώριζε ήταν μεγάλη. Είναι ζήτημα αν θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε κι αν ακόμη φωνάζαμε. Κάτι τέτοιο φυσικά κανείς δεν ξεθάρρευε να το δοκιμάσει. Ούτε χρειαζόταν. Αυτό το σιωπηλό αλληλοκοίταγμα που περνούσε δυο φράχτες από συρματόπλεγμα δεν είχε ανάγκη από μιλιά. Ήταν οι ώρες του έρωτα στο Μαουτχάουζεν», Ι.Καμπανέλλης.

Στο Μαουτχάουζεν. Εκεί. Στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης που συγκέντρωσε τη θλίψη και την απόγνωση της Ευρώπης πίσω στο χρόνο, η Έλλη Παπακωνσταντίνου και η ομάδα ODC Ensemble ταξιδεύουν με το «The Kindly Ones». «Ευμενίδες» του Αισχύλου και «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη γίνονται ένα και σχολιάζουν την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη. Το Σάββατο 29 Ιουνίου στο πλαίσιο του Festival der Regionen 2019. 

Μετά από αρκετά χρόνια, το ιστορικό μνημείο, ανοίγει τις πόρτες του στην τέχνη και υποδέχεται ένα έργο ρεαλιστικό που αποτελεί μία ισχυρή πολιτική και κοινωνική συνδήλωση για τις τρέχουσες εξελίξεις και την επικράτηση του φασισμού στην Ευρώπη. Μία ήπειρο που έχει υποφέρει πολύ από το συγκεκριμένο πολίτευμα. 

© Nick Mangafas
© Nick Mangafas

Η πολυβραβευμένη σκηνοθέτης Έλλη Παπακωνσταντίνου έστησε το κείμενο πάνω στις «Ευμενίδες» του Αισχύλου, σε αδημοσίευτα γραπτά και στο εμβληματικό αυτοβιογραφικό έργο «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος επέζησε του στρατοπέδου συγκέντρωσης, στη γνωστή άρια του H. Purcell «The Cold Song» (από το έργο «Βασιλιάς Αρθούρος»).

H πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Blaine Reininger και εκτελείται ζωντανά από τον ίδιο, ενώ, ερμηνεύουν η εξαιρετική περφόρμερ Ρόζα Προδρόμου, ο συνθέτης, καθώς και μια τοπική χορωδία ηλικιωμένων ανδρών (από την περιοχή του Μαουτχάουζεν). Τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει η Μαρία Πανουργιά που κατά τη διάρκεια των παραστάσεων δημιουργεί στο σκηνικό χώρο ένα τεράστιο mandala/land art.

© Nick Mangafas
© Nick Mangafas

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία και σύνθεση κειμένων : ΈλληΠαπακωνσταντίνου
Συνθέτης: Blaine Reininger      
Σκηνογραφία και κοστούμια:  Μαρία Πανουργιά
Δραματουργική συνεργασία: Martina Winkel
Παίζουν: Ρόζα Προδρόμου, Blaine Reininger & Martina Winkel
Μαζί τους, μια τοπική χορωδία ηλικιωμένων αντρών (από την περιοχή του Μαουτχάουζεν)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Festival der Regionen 2019
29.06-02.07.2019
Mauthausen Concentration Camp Memorial, Austria

ΠΡΟΣΦΑΤΑ