- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Γαλλία: Γιατί ακυρώθηκαν οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου
Ακτιβιστές κατηγορούν για «φυλετισμό» τον σκηνοθέτη - Αντέδρασαν δύο υπουργοί
Αναβλήθηκε η παράσταση των Ικέτιδων του Αισχύλου στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία μετά την επέμβαση ακτιβιστών που κατηγορούν τον σκηνοθέτη για «φυλετισμό».
Ειδικότερα, η παράσταση δεν δόθηκε ποτέ καθώς ακτιβιστές εμπόδισαν τους ηθοποιούς και το κοινό να μπει στο θέατρο, κατηγορώντας τον σκηνοθέτη για «φυλετισμό» επειδή ορισμένοι από τους συμμετέχοντες φορούσαν μαύρες μάσκες.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Φρεντερίκ Βιντάλ και ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ «καταδικάζουν κατηγορηματικά αυτήν την άνευ προηγουμένου επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και της δημιουργίας στον πανεπιστημιακό χώρο».
Οι κατηγορίες σε βάρος του σκηνοθέτη Φιλίπ Μπρουνέ, του διευθυντή τoυ θιάσου αρχαίου θεάτρου Demodocos, είναι «ακατανόητες», συνεχίζουν οι δύο υπουργοί. "Οι Ικέτιδες είναι ένα έργο που στον πυρήνα του φέρει την αντίληψη της υπέρβασης των συγκρούσεων. Εμποδίζοντας το ανέβασμα αυτού του έργου στο όνομα μιας μαχητικής ιδεολογίας, αυτοί οι ταραχοποιοί παίζουν το παιχνίδι των διακρίσεων και του αποκλεισμού που υποτίθεται ότι μάχονται".
Μια μικρή ομάδα, που υποστηρίζει ότι αγωνίζεται κατά του «φυλετισμού» –της αντίληψης ότι τα κοινωνικά φαινόμενα εξηγούνται λόγω κληρονομικών και φυλετικών παραγόντων– εμπόδισε τους ηθοποιούς να μπουν στον χώρο για να ετοιμαστούν για την παράσταση. Το κοινό παρέμεινε επίσης έξω από το αμφιθέατρο Ρισελιέ.
Στο έργο, οι κόρες του Δαναού φτάνουν στο Άργος ως ικέτιδες, για να αποφύγουν τον γάμο με τους ξαδέλφους τους. Οι Δαναΐδες και οι Αργείοι ερμηνεύονταν από γυναίκες και άνδρες ηθοποιούς που φορούσαν μαύρες και λευκές μάσκες.
Το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο των Ενώσεων των Μαύρων στη Γαλλία (CRAN) ανέφερε ότι αποφάσισε να μποϊκοτάρει την παράσταση αφού δέχτηκε πολλές καταγγελίες από διάφορες οργανώσεις της Σορβόνης. Ο πρόεδρός του, Γκισλέν Βεντέ, έγραψε στον ιστότοπό του ότι "η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών αυτού του ιδρύματος αρνείται να συνδεθεί με αυτή την αφροφοβική, αποικιοκρατική και ρατσιστική προπαγάνδα". Το CRAN έκανε επίσης λόγο για "μια πρακτική που ανάγεται στην εποχή της αποικιακής δουλείας, όπου ένας λευκός μεταμφιέζεται σε μαύρο".
Οι Βιντάλ και Ριστέρ εξέφρασαν πάντως την ευχή να δοθεί τελικά η παράσταση εντός των επόμενων εβδομάδων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός συνθέτης μιλά για την ενορχήστρωση του «Ορφέα» με σύγχρονα όργανα και για τη δύναμη της μουσικής ενός έργου που 419 χρόνια μετά εξακολουθεί να ακούγεται τολμηρό
Μια τίμια, καλοκουρδισμένη κωμωδία με γρήγορο ρυθμό, σαρκασμό και απρόβλεπτες ανατροπές
Η Αρετή Μακρολειβαδίτη μιλά για την παράσταση που σκηνοθετεί, μια θεατρική αναζήτηση για όλα όσα μας κάνουν αληθινούς
Μέσα από τις έννοιες του σεξ, της βίας, της εξουσίας, της πίστης και της αγάπης, η παράσταση ξετυλίγει ένα πολυφωνικό μωσαϊκό σύγχρονων ιστοριών
Ο αγαπημένος ηθοποιός μιλά για τον Αντόνιο, τον Σαίξπηρ και τη σκοτεινή γοητεία του «Εμπόρου της Βενετίας»
Δύο μονόπρακτα, δύο ρόλοι με το ίδιο όνομα
Ένα έργο για τη μνήμη που καλπάζει ερήμην. Τη μνήμη που ξεδιπλώνει αναμνήσεις, που όμως δεν είναι αληθινές, αλλά επινοημένες ιστορίες.
Κλασικά κείμενα, σύγχρονη ελληνική δραματουργία και διεθνείς συμπράξεις
Mια ιστορία ενηλικίωσης, μνήμης και εσωτερικής αναζήτησης
Ο Μιχάλης Σαράντης πρωταγωνιστεί ξανά στην παράσταση του Γιώργου Κουτλή
Η παράσταση των Θέμη Πάνου και Βίλιας Χατζοπούλου επιστρέφει στη σκηνή στο πλαίσιο της φθινοπωρινής δέσμης δράσεων «Απόηχοι» του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
30 και πλέον χρόνια που γράφω για θέατρο προβάλλω καλλιτέχνες του θεάτρου και παραστάσεις κυρίως μικρών χώρων
Η κορυφαία τραγωδός Λυδία Κονιόρδου επιστρέφει σε έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους της καριέρας της
Το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα της Κόρας Καρβούνη, με τους Μιχάλη Συριοπούλο, Βάσω Καβαλλιεράτου, Στάθη Κόικα επί σκηνής
Ο Γιώργος Καπουτζίδης στήνει έναν καθρέφτη απέναντι στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα
Ο σταρ του «Μπόρατ» συνεργάζεται με τον Αμερικανό σκηνοθέτη στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου
Ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο Στέφανος Παπατρέχας ανεβάζουν ένα από τα πιο ποιητικά έργα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ
Η κριτικός θεάτρου απαντά στην ανάρτηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για το άρθρο της στην Athens Voice
Μια διαδραστική, αλλοπρόσαλλη κωμωδία όπου το κοινό αποφασίζει ποιος είναι ο δολοφόνος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.