- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ζητούνται φρέσκες θεατρικές φωνές, στοπ. Το Βυρσοδεψείο, μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη περυσινή σεζόν, ανανεώνει το ραντεβού του με τη σύγχρονη δραματουργία, όχι μόνο σε επίπεδο παραστάσεων, αλλά και σε επίπεδο νέων, υποσχόμενων δραματουργών.
Συγκεκριμένα, μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου κύκλου σεμιναρίων δραματουργίας που διοργάνωσε το Βυρσοδεψείο τον περασμένο Μάιο, θα πραγματοποιηθεί δεύτερος κύκλος που θα διαρκέσει από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2013. Χωρίς να αποκλείονται δόκιμοι συγγραφείς που θέλουν να υποβάλουν τα έργα τους, έμφαση θα δοθεί σε κείμενα πρωτοεμφανιζόμενων και ανερχόμενων θεατρικών συγγραφέων. Καλοδεχούμενοι είναι και όσοι έχουν διακριθεί σε άλλα λογοτεχνικά είδη (π.χ. πεζογραφία), αλλά θέλουν τώρα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο θέατρο.
Το καλύτερο έργο που θα προκύψει απ’ αυτόν τον β’ κύκλο, θα μεταφραστεί στα γαλλικά για να συμμετάσχει μαζί με άλλα δύο έργα δόκιμων ελλήνων συγγραφέων στο «Ecrire et mettre en scène», ένα ετήσιο φεστιβάλ δραματουργίας που διοργανώνεται στην γαλλική πόλη Caen, εστιάζοντας κάθε χρόνο και σε διαφορετική χώρα. Η έγκυρη αυτή διοργάνωση που προσφέρει τη δυνατότητα σε τρεις σκηνοθέτες και τρεις συγγραφείς μιας συγκεκριμένης εθνικότητας να πειραματιστούν πάνω σε ανέκδοτα θεατρικά τους κείμενα για έναν ολόκληρο μήνα με τον θίασο ηθοποιών του Panta Théâtre θα είναι τον Μάιο του 2014 αφιερωμένη στην Ελλάδα.
Το Βυρσοδεψείο προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους συγγραφείς να καταθέσουν νέα θεατρικά έργα έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2013. Το συγκεκριμένο σεμινάριο δραματουργίας πρόκειται για μια πρακτική που έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν σε σημαντικά θέατρα στην Ευρώπη και δίνει τη δυνατότητα στους συγγραφείς να «ξαναδιαβάσουν» και να επεξεργαστούν εκ νέου τα έργα τους με τη συνεργασία ηθοποιών υπό την καθοδήγηση της δραματουργικής ομάδας του Βυρσοδεψείου. Τα έργα που θα κατατεθούν μπορεί να είναι πρόσφατα ολοκληρωμένα ή η συγγραφή τους να βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στους ενδιαφερόμενους συγγραφείς.
Το εργαστήριο εξελίσσεται σε τρία στάδια:
1ον- Κατάθεση των έργων. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος ανοίγει την 15η Ιουλίου και παραμένει ανοιχτή για δύο μήνες. Λήξη: 20 Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στους ενδιαφερόμενους συγγραφείς. Έργα συγγραφέων καταξιωμένων σε άλλο λογοτεχνικό αντικείμενο, εκτός του θεάτρου, είναι καλοδεχούμενα. Τα έργα παραδίδονται ιδιοχείρως σε 2 αντίγραφα στο Βυρσοδεψείο, Ορφέως 174, Βοτανικός, και ώρες 14:00-16:00 με προηγούμενη τηλεφωνική συνεννόηση στο 2103453203. Ταυτόχρονα, αποστέλλονται και ηλεκτρονικά στη ηλεκτρονική διεύθυνση: vyrsoplays@gmail.com
2ον- Ανάγνωση. H δραματουργική ομάδα του σεμιναρίου διαβάζει τα έργα και επιλέγει εκείνα που ενδείκνυνται περισσότερο για το 7ήμερο εργαστήριο που θα ακολουθήσει με κριτήρια: Πρώτον, τη λογοτεχνική τους αξία, δεύτερον, την πρωτοτυπία τους ως προς τη φόρμα και τρίτον, τη συνομιλία τους με την εποχή.
3ον- 7ήμερο σεμινάριο επί σκηνής με καλλιτέχνες του Βυρσοδεψείου: 28 Σεπτ.- 5 Οκτωβρίου, 3 ώρες / μέρα (17:00-20:00), εκτός Κυριακής. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί με άξονα τα κείμενα που θα επιλεγούν με τη συμμετοχή των συγγραφέων τους αλλά θα είναι ανοιχτό σε όλους όσους υπέβαλαν τα κείμενά τους προς ανάγνωση, ανεξάρτητα από το αν επιλέχθηκαν ή όχι. Επίσης το εργαστήριο αυτό μπορούν να παρακολουθήσουν σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, ηθοποιοί, φοιτητές δραματικών σχολών, και εν γένει όλοι όσοι ενδιαφέρονται για στις δυνατότητες και τις προοπτικές της θεατρικής γραφής στην Ελλάδα σήμερα.
Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Βυρσοδεψείου με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και το γαλλικό θίασο Panta théâtre.
Σύλληψη και συντονισμός project: Δήμητρα Κονδυλάκη - Έλλη Παπακωνσταντίνου
Δραματουργική ομάδα: Στάθης Γραφανάκης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Δήμητρα Κονδυλάκη, Έλλη Παπακωνσταντίνου
Κόστος συμμετοχής
1ο & 2ο στάδιο (διαδικασία ανάγνωσης και επιλογής): 20 ευρώ / άτομο.
3ο στάδιο (workshop επί σκηνής): 80 ευρώ / άτομο.
Βυρσοδεψείο
Ορφέως 174
210-3453203
Διαβάστε εδώ περισσότερα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τις Ευτυχισμένες Μέρες του Μπέκετ στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, δείτε όλες τις φετινές παραστάσεις
Ο Σάββας Στρούμπος σκηνοθετεί την τραγωδία του Ευριπίδη
Η πλοκή φέρνει στο φως τις αντιθέσεις ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, τον μύθο και τον ρεαλισμό
H μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ έρχεται στην Αττική
Η γνωστή ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Η φωνή της Λουντμίλα» στο θέατρο Τζένη Καρέζη- Μια παράσταση με αφορμή τα 40 χρόνια από την έκρηξη του Τσέρνομπιλ
Παραστάσεις που συνεχίζονται από τις προηγούμενες σεζόν
Στον κεντρικό ρόλο, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου - Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας
Η παράσταση του Γιώργου Ηλιόπουλου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν επιστρέφει τη σεζόν 2026- 2027 σε νέα θεατρική στέγη
Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια, ιδρύτρια και πρόεδρος της Womenale, μιλά στη Thess Voice
Τρεις παραγωγές που ξεχώρισαν στην Κύπρο την περασμένη σεζόν έρχονται στην Αθήνα
Οι θεατρικές παραστάσεις που έρχονται στα ανοιχτά θέατρα, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους περιοδείας
Κοστούμια, φωτογραφίες και σπάνιο υλικό
Η κληρονομιά του ακροβατεί ανάμεσα στη Συντέλεια και στο ξεφάντωμα του καρναβαλιού
Με αφετηρία τον Δημοσθένη, η παράστση μιλά για την εξουσία του λόγου, την ταυτότητα και τους ανομολόγητους έρωτες
Η καλλιτεχνική διευθύντρια μιλάει για το θέατρο, τη δημιουργία και τη θέση την οποία υπηρετεί πιστά από το 2022.
Στο απόλυτο σκοτάδι, όλες οι αισθήσεις ξυπνούν
Ο προγραμματισμός για τη σεζόν 2026-2027
Ο ιδρυτής του νέου θεατρικού χώρου μιλά στην ATHENS VOICE για τη φιλοσοφία και τον προγραμματισμό του
Η παράσταση είχε αναβληθεί λόγω πυρκαγιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.