Θεατρο - Οπερα

Σεμινάριο δραματουργίας στο Βυρσοδεψείο

Θεατρικοί συγγραφείς, σπεύσατε

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
49014-100740.jpg

Ζητούνται φρέσκες θεατρικές φωνές, στοπ. Το Βυρσοδεψείο, μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη περυσινή σεζόν, ανανεώνει το ραντεβού του με τη σύγχρονη δραματουργία, όχι μόνο σε επίπεδο παραστάσεων, αλλά και σε επίπεδο νέων, υποσχόμενων δραματουργών.

Συγκεκριμένα, μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου κύκλου σεμιναρίων δραματουργίας που διοργάνωσε το Βυρσοδεψείο τον περασμένο Μάιο, θα πραγματοποιηθεί δεύτερος κύκλος που θα διαρκέσει από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2013. Χωρίς να αποκλείονται δόκιμοι συγγραφείς που θέλουν να υποβάλουν τα έργα τους, έμφαση θα δοθεί σε κείμενα πρωτοεμφανιζόμενων και ανερχόμενων θεατρικών συγγραφέων. Καλοδεχούμενοι είναι και όσοι έχουν διακριθεί σε άλλα λογοτεχνικά είδη (π.χ. πεζογραφία), αλλά θέλουν τώρα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο θέατρο.

Το καλύτερο έργο που θα προκύψει απ’ αυτόν τον β’ κύκλο, θα μεταφραστεί στα γαλλικά για να συμμετάσχει μαζί με άλλα δύο έργα δόκιμων ελλήνων συγγραφέων στο «Ecrire et mettre en scène», ένα ετήσιο φεστιβάλ δραματουργίας που διοργανώνεται στην γαλλική πόλη Caen, εστιάζοντας κάθε χρόνο και σε διαφορετική χώρα. Η έγκυρη αυτή διοργάνωση που προσφέρει τη δυνατότητα σε τρεις σκηνοθέτες και τρεις συγγραφείς μιας συγκεκριμένης εθνικότητας να πειραματιστούν πάνω σε ανέκδοτα θεατρικά τους κείμενα για έναν ολόκληρο μήνα με τον θίασο ηθοποιών του Panta Théâtre θα είναι τον Μάιο του 2014 αφιερωμένη στην Ελλάδα.

Το Βυρσοδεψείο προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους συγγραφείς να καταθέσουν νέα θεατρικά έργα έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2013. Το συγκεκριμένο σεμινάριο δραματουργίας πρόκειται για μια πρακτική που έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν σε σημαντικά θέατρα στην Ευρώπη και δίνει τη δυνατότητα στους συγγραφείς να «ξαναδιαβάσουν» και να επεξεργαστούν εκ νέου τα έργα τους με τη συνεργασία ηθοποιών υπό την καθοδήγηση της δραματουργικής ομάδας του Βυρσοδεψείου. Τα έργα που θα κατατεθούν μπορεί να είναι πρόσφατα ολοκληρωμένα ή η συγγραφή τους να βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στους ενδιαφερόμενους συγγραφείς.

Το εργαστήριο εξελίσσεται σε τρία στάδια:

1ον- Κατάθεση των έργων. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος ανοίγει την 15η Ιουλίου και παραμένει ανοιχτή για δύο μήνες. Λήξη: 20 Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στους ενδιαφερόμενους συγγραφείς. Έργα συγγραφέων καταξιωμένων σε άλλο λογοτεχνικό αντικείμενο, εκτός του θεάτρου, είναι καλοδεχούμενα. Τα έργα παραδίδονται ιδιοχείρως σε 2 αντίγραφα στο Βυρσοδεψείο, Ορφέως 174, Βοτανικός, και ώρες 14:00-16:00 με προηγούμενη τηλεφωνική συνεννόηση στο 2103453203. Ταυτόχρονα, αποστέλλονται και ηλεκτρονικά στη ηλεκτρονική διεύθυνση: vyrsoplays@gmail.com

2ον- Ανάγνωση. H δραματουργική ομάδα του σεμιναρίου διαβάζει τα έργα και επιλέγει εκείνα που ενδείκνυνται περισσότερο για το 7ήμερο εργαστήριο που θα ακολουθήσει με κριτήρια: Πρώτον, τη λογοτεχνική τους αξία, δεύτερον, την πρωτοτυπία τους ως προς τη φόρμα και τρίτον, τη συνομιλία τους με την εποχή.

3ον- 7ήμερο σεμινάριο επί σκηνής με καλλιτέχνες του Βυρσοδεψείου: 28 Σεπτ.- 5 Οκτωβρίου, 3 ώρες / μέρα (17:00-20:00), εκτός Κυριακής. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί με άξονα τα κείμενα που θα επιλεγούν με τη συμμετοχή των συγγραφέων τους αλλά θα είναι ανοιχτό σε όλους όσους υπέβαλαν τα κείμενά τους προς ανάγνωση, ανεξάρτητα από το αν επιλέχθηκαν ή όχι. Επίσης το εργαστήριο αυτό μπορούν να παρακολουθήσουν σκηνοθέτες, θεατρολόγοι, ηθοποιοί, φοιτητές δραματικών σχολών, και εν γένει όλοι όσοι ενδιαφέρονται για στις δυνατότητες και τις προοπτικές της θεατρικής γραφής στην Ελλάδα σήμερα.

Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Βυρσοδεψείου με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και το γαλλικό θίασο Panta théâtre.

Σύλληψη και συντονισμός project: Δήμητρα Κονδυλάκη - Έλλη Παπακωνσταντίνου

Δραματουργική ομάδα: Στάθης Γραφανάκης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Δήμητρα Κονδυλάκη, Έλλη Παπακωνσταντίνου

Κόστος συμμετοχής

1ο & 2ο στάδιο (διαδικασία ανάγνωσης και επιλογής): 20 ευρώ / άτομο.

3ο στάδιο (workshop επί σκηνής): 80 ευρώ / άτομο.

Βυρσοδεψείο

Ορφέως 174

210-3453203

vyrsoplays@gmail.com

Διαβάστε εδώ περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Σ’ εσάς που με ακούτε»
Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Σ’ εσάς που με ακούτε»

Προσωπικές ιστορίες που «ακουμπούν» στην έντονη επιθυμία όλων των ανθρώπων του κόσμου για ελευθερία, ισότητα και ουσιαστική αποδοχή της διαφορετικότητας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.