Θεατρο - Οπερα

Μάσκες και συμπεριφορές

Ο Σίμος Κακάλας σκηνοθετεί την παράσταση “Recycle” και μιλάει στην A.V.

115010-718264.jpg
Δήμητρα Αναγνώστου
ΤΕΥΧΟΣ 290
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3570-9324.jpg

Ο Σίμος Κακάλας σκηνοθετεί την παράσταση “Recycle” και μιλάει στην A.V.

Μετά την «Γκόλφω», τον «Ερωτόκριτο», τον «Απόκοπο και το «Λιωμένο βούτυρο», ο Σίμος Κακάλας παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο “Recycle” και μας μιλάει για την έννοια της ανακύκλωσης στις ανθρώπινες συμπεριφορές.

Τι σημαίνει το “Recycle” για εσάς σήμερα;  Μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα πέρα από την ανακύκλωση των υλικών, στην παράσταση μιλάμε για την ανακύκλωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Δείχνουμε τις ανθρώπινες σχέσεις και την καρικατούρα τους. Αφαιρούμε το λόγο και επιχειρούμε κυρίως στη μη λεκτική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων.

Από τα σπουδαία κείμενα προχωρήσατε σε μια πολύ ιδιαίτερη φόρμα. Τι σας ενδιέφερε ακριβώς σε μια παράσταση με απουσία λόγου; Ήθελα να δω πώς μπορεί να προκύψει θέατρο μέσα από μια λευκή σελίδα. Όλη αυτή η δουλειά είναι μια σπουδή, μια εργασία σε θέματα που με έχουν απασχολήσει πολύ. Η προσωπική εμπειρία που αποκόμισα ήταν αυτή του μεγάλου σχολείου, έχω μάθει πολλά και θεωρώ ότι ήταν μια πολύ σημαντική διαδικασία. 

Χρησιμοποιείτε πάλι μάσκες, αλλά με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Μάσκες-χάρτινες σακούλες χωρίς χαρακτηριστικά. Τι μας δείχνουν οι ηθοποιοί και τι θα δουν οι θεατές; Μέχρι τώρα έχουμε δουλέψει πολύ με μάσκες και με αυτή την παράσταση νιώθω ότι κλείνει αυτός ο κύκλος. Ως τώρα οι μάσκες σηματοδοτούσαν ένα χαρακτήρα, ένα ρόλο, μια προσωπικότητα. Εδώ καταργούνται όλα, φύλο, ηλικία, τύπος και ό,τι πρέπει να γίνει κατανοητό γίνεται μέσω του σώματος, της κίνησης. Μέσα από αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν χαρακτηριστικά παρακολουθούμε τη μικρογραφία μιας κοινωνίας που γεννιέται, μεγαλώνει και πεθαίνει επί σκηνής, ιστορίες με μια σπονδυλωτή λογική.

RECYCLE

Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας

Παίζουν: Δήμητρα Κούζα, Μένη Κωνσταντινίδου, Αντρέας Κωνσταντίνου, Έλενα Μαυρίδου,

Θοδωρής Οικονομίδης, Γιώργος Συμεωνίδης.

Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 210 3455.020. Ως τις 25/4.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

GNO Ballet - Future Cargo - photo Giannis Antonoglou (1)
Το SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) παρουσιάζει τρεις μεγάλες πρεμιέρες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ)

Λεωφορείον ο Πόθος – 21/6, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος - Future Cargo – 23-28/6, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος - Τόσαις φοραίς τόσο κοντά να είμαι – 27 & 28/6, Εναλλακτική Σκηνή

ethniki_lyriki_skini-2026-27
Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός για τη σεζόν 2026-2027

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2027, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τη Missasolemnis του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατό του

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY