- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η πιο πρωτοποριακή εκδοχή του «Χειμωνιάτικου παραμυθιού» στο Μέγαρο
Η θεατρική ομάδα Cheek by Jowl ανεβάζει για παραπάνω από τρεις δεκαετίες κλασικούς συγγραφείς και μεγάλα έργα μέσα από μια σύγχρονη πρωτοποριακή ματιά
«Το έργο μιλάει για την αγάπη, την απώλεια, τη δυσκολία να συγχωρείς τον άλλο, να συγχωρείς τον εαυτό σου, να αναλαμβάνεις την ευθύνη. Μιλάει για τον άνθρωπο που παραλογίζεται και τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον του και στην κοινωνία». Απόσπασμα από το σημείωμα του σκηνοθέτη Declan Donnellan.
Οι Cheek by Jowl είναι Βρετανοί. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ανατρεπτικοί και ανεβάζουν για παραπάνω από τρεις δεκαετίες κλασικούς συγγραφείς και μεγάλα έργα μέσα από μια σύγχρονη πρωτοποριακή ματιά – και είναι τύχη να δεις πώς αντιμετωπίζουν ένα έργο του εθνικού βάρδου τους. Κάθε παραγωγή των Cheek by Jowl αποτελεί θεατρικό γεγονός και αυτή η παραγωγή τους που έρχεται στο Μέγαρο για τρεις μόνο παραστάσεις, είναι ένα ιδιαίτερο σκηνικό θέαμα. Γιατί έχει τη σκηνοθετική υπογραφή του βραβευμένου με τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας, Declan Donnellan.

Ιδρυτής του θιάσου μαζί με τον Nick Ormerod το 1981, ο σπουδαίος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας έχει καταφέρει να γίνουν οι Cheek by Jowl γνωστοί διεθνώς μέσα από τις περιοδείες τους, και τα μέλη του επίσημοι συνεργάτες του Barbican Centre του Λονδίνου. Μάλιστα κάπου ανάμεσα στις βραβεύσεις και τις σπουδαίες θεατρικές παραγωγές που έχει παρουσιάσει με την ομάδα του, ο Donnellan έχει δώσει σκηνοθετικές οδηγίες και στον Ρόμπερτ Πάτινσον ενώπιον της μεγάλης οθόνη στα γυρίσματα της ταινίας «Bel Ami» (2012).
Για την ιστορία ο Σαίξπηρ έγραψε «Το χειμωνιάτικο παραμύθι» την ίδια περίοδο με την «Τρικυμία», ανατρέποντας όλους τους κανόνες που αυτή ακολουθεί. Η ενότητα του χρόνου, του τόπου και της δράσης χάνεται μέσα σ’ ένα ταξίδι που διαρκεί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια ανά την Ευρώπη, από την Αυλή στην εξοχή, από την τραγωδία στην ελαφριά κωμωδία.
Trivia
-Ήταν το 1610 που η Ελισάβετ Α΄, η βασίλισσα που αγάπησε και ανέδειξε τον Σαίξπηρ, ήταν ήδη επτά χρόνια νεκρή και ο δραματουργός, γέρος και διάσημος πια, έχει αποσυρθεί στη γενέτειρά του, το Στράτφορντ. Οι παλαιοί συνεργάτες του ωστόσο του ζητούσαν διαρκώς έργα για να παρουσιάσουν στο Λονδίνο και τότε εκείνος κατέφυγε στο έμμετρο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Γκριν «Παντόστο», το οποίο διασκεύασε ανάλογα ώστε να φτιάξει ένα έντονα προσωπικό έργο, αποτίνοντας παράλληλα φόρο τιμής στη νεκρή ευεργέτιδά του που σε όλη τη διάρκεια της ζωής της έφερε το στίγμα της νόθας.
-Μετά την επεισοδιακή λύση του γάμου του πατέρα της Ερρίκου Η΄ με τη μητέρα της Ανν Μπολέυν και τη θανατική καταδίκη της τελευταίας, η Ελισάβετ θεωρήθηκε μη νόμιμο τέκνο ενώ ακόμη και μετά την ανάρρησή της στον θρόνο, δεν έπαψε να ακολουθείται από το στίγμα της «μεγάλης πόρνης».
-Επιθυμώντας να αποκαταστήσει τη μνήμη της βασίλισσάς του ο Σαίξπηρ έγραψε το «Χειμωνιάτικο παραμύθι». Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1903 από το Βασιλικό Θέατρο, ενώ η σημαντικότερη παράστασή του δόθηκε από το ίδιο θέατρο το 1952, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού.

Ιnfo: 5-7 Μαΐου, 20.00
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2107282333, megaron.gr
Στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ.
Η παράσταση συστήνεται για θεατές άνω των 12 ετών.
Με την υποστήριξη του British Council.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο απόλυτο σκοτάδι, όλες οι αισθήσεις ξυπνούν
Ο προγραμματισμός για τη σεζόν 2026-2027
Ο ιδρυτής του νέου θεατρικού χώρου μιλά στην ATHENS VOICE για τη φιλοσοφία και τον προγραμματισμό του
Η παράσταση είχε αναβληθεί λόγω πυρκαγιών
Οι πρεμιέρες και οι επαναλήψεις στα θέατρα Άνεσις, Νέος Ακάδημος και Χορν
Η αριστοφανική κωμωδία γίνεται μια σύγχρονη αντιπολεμική παραβολή, γεμάτη μουσική, χιούμορ και μικρές αλήθειες που δύσκολα ξεχνιούνται
Γιώργος Γάλλος και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη πρωταγωνιστούν στη σκοτεινότερη τραγωδία του Σαίξπηρ
Ένα έργο για τα όρια του ανθρώπου, της μνήμης και της τεχνητής νοημοσύνης, σε σκηνοθεσία του Γκαλίν Στόεφ
Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά για τη «Λυσιστράτη», τη σοβαρότητα της κωμωδίας και την εσωτερική ελευθερία που φέρνει ο χρόνος στη σκηνή και τη ζωή
Μια παράσταση χωρίς αποκλεισμούς από το Εθνικό Θέατρο και την Alpha Bank
Μετά τη Νέα Υόρκη, ταξιδεύει σε Λονδίνο και Ρώμη, για να επιστρέψει εκ νέου στην Αθήνα τον Δεκέβριο
Ο Αστέριος Πελτέκης σκηνοθετεί το έργο του Αριστοφάνη
Αύγουστος στην Αθήνα με θέατρο- Δείτε τις επιλογές σας
Ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Άλκης Μπακογιάννης, ο Γιάννης Σαμψαλάκης, Κωνσταντίνος Κοντογεωργόπουλος, ο Γιλμάζ Χουσμέν, ο Αντώνης Χρήστου και ο Σπύρος Μπόσγας μάς εκφράζουν τι είναι για εκείνους η Ειρήνη
Το ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο με μια εκρηκτική Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και μια «dream team» δημιουργών, αναζητώντας την έξοδο από την κοινωνική εντροπία μέσα από το γέλιο και τη συλλογική διεκδίκηση
Η πρώτη παράσταση προσβάσιμη σε θεατές με αισθητηριακές αναπηρίες στην ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου
«Κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κοινού και στην ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία», αναφέρει η ανακοίνωση
Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή της ΕΛΣ, η σοπράνο και ο τενόρος μιλούν στην ATHENS VOICE
Ο Αριστοφάνης, ο Σεφερλής και οι κωμωδίες που συνεχίζουν να γεμίζουν τα ελληνικά θέατρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.