- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» στο θέατρο Εμπρός
Μία από τις πιο εμβληματικές ιστορίες αγάπης από την ομάδα On The RoAd
Μετά τη «Χαμένη Γενιά», η ομάδα On The RoAd παρουσιάζει τη νέα της δουλειά, τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη». Φέτος, 170 χρόνια μετά την έκδοσή του, το κλασικό αριστούργημα της Έμιλυ Μπροντέ εξακολουθεί να μας εμπνέει και να μας συναρπάζει με την ιστορία ενός εκ των πιο εμβληματικών ζευγαριών του παγκόσμιου ρεπερτορίου.
Το σύνθετο αυτό μυθιστόρημα αποτελεί μια συναρπαστική, θυελλώδη ιστορία αγάπης. Στην άγρια φύση του αγγλικού βορρά, γεννιέται ένας καταραμένος έρωτας που θα φέρει τη δυστυχία στους δυο πρωταγωνιστές και στα κοντινά τους πρόσωπα. Στο έργο παρακολουθούμε τις δύο οικογένειες Έρνσω και Λίντον. Ο Χήθκλιφ, ένα ορφανό που μάζεψε στο σπίτι του ο γενάρχης των Έρνσω, είναι η κινητήρια δύναμη της δράσης στο βιβλίο. Αυτό που κινεί τον Χήθκλιφ είναι ο έρωτάς του για την Κάθριν Έρνσω, ένας έρωτας βαθύς και άγριος που τους στοιχειώνει. Πρόκειται για ένα έργο έρωτα και εκδίκησης, αλλά και υπενθύμισης ότι η ζωή είναι μια διαρκής ματαίωση.

Σημείωμα του σκηνοθέτη
Όταν η Κλεοπάτρα Εμμανουήλ μου πρότεινε να σκηνοθετήσω τη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος της Έμιλυ Μπροντέ Ανεμοδαρμένα Ύψη, ξεπήδησαν μνήμες από την πρώτη μου παράσταση ως ηθοποιός στο Λονδίνο, αμέσως μετά τη δραματική σχολή. Εκείνο το έργο εξιστορούσε τη ζωή των αδελφών Μπροντέ και είχα την ευκαιρία, υποδυόμενος τον αδελφό τους Μπράνγουελ, να διεισδύσω στην ψυχοσύνθεση της πιο διάσημης συγγραφικής οικογένειας της Αγγλίας. Δέχτηκα αμέσως την πρόταση- πόσο μάλλον όταν η φετινή χρονιά συμπίπτει με την επέτειο των εκατόν εβδομήντα χρόνων από την έκδοση του έργου. Σύντομα οι πρώτες νότες για το ύφος, τη μουσική και την ατμόσφαιρα του έργου αποτυπώθηκαν στη φαντασία μου σαν πρώτα υλικά για τον σχεδιασμό της παράστασης. Πρόκειται για ένα έργο εκδίκησης, αλλά και υπενθύμισης ότι η ζωή είναι μια διαρκής ματαίωση. Εύχομαι να το απολαύσετε, όπως το απολαύσαμε και εμείς χτίζοντάς το. Και όπως λέει και η Κάθριν Έρνσω: «Αυτά είναι τα δικά μας Ανεμοδαρμένα Ύψη!»




Συντελεστές
Κείμενο: Έμιλυ Μπροντέ
Διασκευή - Δραματουργική Επεξεργασία: Κλεοπάτρα Εμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παναρετάκης
Costume Supervisor: Παναγιώτα Κοκκορού
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννα Ανεμογιάννη
Κινησιολογία: Ελβίρα Μπαρτζώκα
Μουσική (πρωτότυπη & επιμέλεια): Δημήτρης Παναρετάκης
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Μαρινάκης
Φωτογραφία Αφίσας:George Synetos
Διανομή:
Κάθριν Έρνσω: Κλεοπάτρα Εμμανουήλ
Νέλλη Ντιν: Κατερίνα Λιάγκου
Κύριος Έρνσω: Βάιος Καμινιώτης
Χίντλυ Έρνσω: Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης
Χήθκλιφ: Δημήτρης Παναρετάκης
Τζόζεφιν: Μαρίνα Σωκράτη
Έντγκαρ Λίντον: Πάνος Τσαλιγόπουλος
Ισαβέλλα Λίντον / Φράνσις Έρνσω: Μιράντα Κοροβίλα
Ειδική συμμετοχή:
Μικρός Χίντλυ: Σωτήρης Κοταχέας
Μικρή Κάθριν: ΚλέαΝταούτι
Μικρός Χήθκλιφ: Παναγιώτης Χριστινάκης
Info: Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή (Μετρό Μοναστηράκι), 6944769355 (ώρες γραφείου)
Πρεμιέρα: Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:00 (15, 16, εκτάκτως Παρασκευή 17, 22, 29 & 30 Μαρτίου / 5 & 6 Απριλίου)
Διάρκεια: 70’
Εισιτήρια: Δωρεάν είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά (στο πλαίσιο υποστήριξης για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός)
Σελίδα παράστασης: www.facebook.com/wutheringheightstheater
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τους δύο πρωταγωνιστές της παιδικής παράστασης «In motion» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μια συζήτηση για το έργο «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία», τις υπαρξιακές και κοινωνικές αφετηρίες που τροφοδοτούν το καλλιτεχνικό του όραμα, το θέατρο και την κοινωνία
Μιλήσαμε με τον στοχαστή της σύγχρονης σκηνής, με αφορμή την παράσταση «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία» στο Θέατρο ΦΙΑΤ
Στιγμές από την πορεία της μεγάλης ντίβας που έμειναν ανεξίτηλες στον χρόνο
Είδαμε την παράσταση στο Hood Art Space και μιλήσαμε με τους συντελεστές για την επαφή μας με το χαμένο συναίσθημα
Εκατό χιλιάδες ευρώ τώρα ή ένα εκατομμύριο σε δέκα χρόνια; Εσύ τι θα επέλεγες; Πόσο κοστίζουν οι αρχές μας; Μπορεί μια απλή ερώτηση να διαλύσει μια σχέση;
Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης «Τα άνθη του κακού» στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και μιλήσαμε στον συγγραφέα και σκηνοθέτη του έργου
Ζωντανός διάλογος στις 7 Δεκεμβρίου με τίτλο «Θέατρο Σήμερα» - Οι ώρες και οι ημέρες της παράστασης «Μνήμη | Λήθη»
Ένα έργο λόγου και εσωτερικής έντασης, μια υπαρξιακή μονομαχία για το τι αξίζει να κρατήσει έναν άνθρωπο στη ζωή
Η μεγάλη παραγωγή κάνει πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2026
Μία πτήση. Μία έκρηξη. Μία δίκη. Οι θεατές στον ρόλο των ενόρκων.
Το αλληγορικό παραμύθι του βραβευμένου Γιάννη Ξανθούλη είναι ένας ύμνος για την αγάπη, την ισότητα, την ελευθερία, τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Ένα αναλόγιο-μαραθώνιος για τα δικαστικά έξοδα επιζωσών έμφυλης βίας
Η νέα σατιρική κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα για την παράνοια της καθημερινότητας
Η Νικολέτα Βλαβιανού ερμηνεύει δυο μονολόγους επί σκηνής, το «Μια γυναίκα μόνη» του Ντάριο Φο και το «Η Μαμά-Φρικιό» της Φράνκα Ράμε
Μια παραβολή για τα γηρατειά, μια κωμωδία που εγείρει μια ολόκληρη σειρά προβληματισμών για τη συχνά σκληρή μοίρα των ηλικιωμένων στην κοινωνία μας
Μια μουσική κωμωδία για τα «κακώς κείμενα» του ελληνικού θεάτρου
Μια υβριδική αναμέτρηση με το πρώτο χειρόγραφο του Λιούις Κάρολ «Alice's adventures underground»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.