- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η γυναίκα μυστήριο
Περού, ένα περιθωριακό καφενείο μιας παραγκούπολης, η αινιγματική ιδιοκτήτριά του Τσούνγκα και τέσσερις άνδρες-θαμώνες που παίζουν ζάρια.
Περού, ένα περιθωριακό καφενείο μιας παραγκούπολης, η αινιγματική ιδιοκτήτριά του Τσούνγκα και τέσσερις άνδρες-θαμώνες που παίζουν ζάρια. Όταν ο ένας χάνει, «δανείζει» στην Τσούνγκα ένα ελκυστικό κορίτσι που είχε μαζί του – το κορίτσι αυτό μετά θα εξαφανιστεί. Στη δεύτερη πράξη του έργου του Μάριο Βάργκας Λιόσα, οι άνδρες θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν τι έγινε και ποιος ήταν ο ρόλος της Τσούνγκα, την οποία υποδύεται η Καριοφυλλιά Καραμπέτη.
Πόσο προκλητικό είναι να υποδύεστε έναν τέτοιο χαρακτήρα; Ήταν ένα παρθένο έδαφος, μια πρόκληση να βρω τα βιογραφικά στοιχεία της ηρωίδας και να πλάσω το παρελθόν της, να το φανταστώ και να δημιουργήσω ακόμα και τις πιθανές εκδοχές μιας ιστορίας.
Στο δεύτερο μέρος της παράστασης τα ερωτηματικά θα κορυφωθούν, με τους άντρες-θαμώνες του καφενείου να αρχίζουν να αναρωτιούνται τι έγινε την προηγούμενη νύχτα και τι απέγινε το κορίτσι. Τι είδους ενδιαφέρον ήταν αυτό που έδειξε η Τσούνγκα; Ερωτικό; Μητρικό; Τι ειπώθηκε μεταξύ τους; Την ίδια ώρα, από την Τσούγκα θα υπάρχει πάντα το τείχος της σιωπής.
Τι αγαπήσατε σε αυτόν το χαρακτήρα; Την αξιοπρέπειά της, το ότι στηρίζεται και επιβιώνει μόνη της και ότι είναι μια γυναίκα σε ένα εντελώς άγριο και ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Εξαιτίας της Τσούνγκα έχω σκεφτεί πολλές φορές τη μοίρα των φτωχών γυναικών. Μια γυναίκα οικονομικά ανεξάρτητη, χειραφετημένη, που μέσα από σκληρή δουλειά απολαμβάνει τουλάχιστον την ησυχία που θέλει. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν θέλει να ξεφύγει ποτέ από αυτή τη μοίρα, αλλά τουλάχιστον επιχειρεί να σώσει κάποιον άλλο άνθρωπο. Κανείς δεν ξέρει αν αυτή η γυναίκα ονειρεύεται ή φαντάζεται κάτι. Μόνο οι άλλοι γύρω της, οι άντρες, ονειρεύονται να αποδράσουν από το μίζερο περιβάλλον και να φύγουν για πάντα, κάτι που κατορθώνουν πολύ δύσκολα ή ποτέ. Αυτό που αγαπώ σε αυτόν το χαρακτήρα είναι το ότι με αφήνει να φαντάζομαι ότι όλα κινούνται μεταξύ αλήθειας και ψέματος, ρεαλισμού και φαντασίας.
ΛΑ ΤΣΟΥΝΓΚΑ του Μάριο Βάργκας Λιόσα
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Παίζουν: Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Δημήτρης Λάλος, Ηλιάνα Μαυρομάτη κ.ά.
ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν, 210 5138.067. Από 11/2 έως 27/3.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέσα από τις έννοιες του σεξ, της βίας, της εξουσίας, της πίστης και της αγάπης, η παράσταση ξετυλίγει ένα πολυφωνικό μωσαϊκό σύγχρονων ιστοριών
Ο αγαπημένος ηθοποιός μιλά για τον Αντόνιο, τον Σαίξπηρ και τη σκοτεινή γοητεία του «Εμπόρου της Βενετίας»
Δύο μονόπρακτα, δύο ρόλοι με το ίδιο όνομα
Ένα έργο για τη μνήμη που καλπάζει ερήμην. Τη μνήμη που ξεδιπλώνει αναμνήσεις, που όμως δεν είναι αληθινές, αλλά επινοημένες ιστορίες.
Κλασικά κείμενα, σύγχρονη ελληνική δραματουργία και διεθνείς συμπράξεις
Mια ιστορία ενηλικίωσης, μνήμης και εσωτερικής αναζήτησης
Ο Μιχάλης Σαράντης πρωταγωνιστεί ξανά στην παράσταση του Γιώργου Κουτλή
Η παράσταση των Θέμη Πάνου και Βίλιας Χατζοπούλου επιστρέφει στη σκηνή στο πλαίσιο της φθινοπωρινής δέσμης δράσεων «Απόηχοι» του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
30 και πλέον χρόνια που γράφω για θέατρο προβάλλω καλλιτέχνες του θεάτρου και παραστάσεις κυρίως μικρών χώρων
Η κορυφαία τραγωδός Λυδία Κονιόρδου επιστρέφει σε έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους της καριέρας της
Το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα της Κόρας Καρβούνη, με τους Μιχάλη Συριοπούλο, Βάσω Καβαλλιεράτου, Στάθη Κόικα επί σκηνής
Ο Γιώργος Καπουτζίδης στήνει έναν καθρέφτη απέναντι στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα
Ο σταρ του «Μπόρατ» συνεργάζεται με τον Αμερικανό σκηνοθέτη στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου
Ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο Στέφανος Παπατρέχας ανεβάζουν ένα από τα πιο ποιητικά έργα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ
Η κριτικός θεάτρου απαντά στην ανάρτηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για το άρθρο της στην Athens Voice
Μια διαδραστική, αλλοπρόσαλλη κωμωδία όπου το κοινό αποφασίζει ποιος είναι ο δολοφόνος
Η ηθοποιός μίλησε για τη θεατρική μεταφορά του έργου της νομπελίστριας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που ξεκινούν οι περισσότερες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν
Είναι ώριμη πλέον η εποχή να δούμε με σοβαρότητα τι σημαίνει υποκειμενικότητα στην καλλιτεχνική κριτική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.