- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πώς βλέπετε τον Άμλετ, κύριε Κακλέα;
Τη σφραγίδα του στο αριστούργημα του Σέξπιρ βάζει ο Γιάννης Κακλέας, έχοντας ως πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη
«Φτιάχνω έναν Άμλετ σημερινό που κυκλοφορεί στους ίδιους δρόμους που κυκλοφορούμε κι εμείς, ερωτεύεται τις γυναίκες που ερωτευόμαστε, αγαπάει και μισεί τους ανθρώπους που αγαπάμε και μισούμε. Έναν Άμλετ ζωντανό ανάμεσά μας που προσπαθεί να συνθέσει τις εσωτερικές του αντιθέσεις, τα ψυχολογικά του θέματα, αλλά και τις εξωτερικές του αντιθέσεις για να μπορέσει να βρει την απόλυτη αλήθεια. Είναι ένας Άμλετ σύγχρονος που επίμονα και βασανιστικά ψάχνει μέσα του την αλήθεια και τη δικαιοσύνη σε μία κοινωνία υποκριτική και άδικη.
Θέλουμε, και πιστεύουμε, ο θεατής να ταυτιστεί με την προσωπικότητα του Άμλετ μας γιατί βιώνει τα ίδια θέματα. Το έργο εξετάζει θέματα κοινά, τη σχέση με τη μητέρα, με τον πατέρα, με την εξουσία, με το θάνατο, με τον έρωτα… Απλώς ο Άμλετ χρησιμοποιεί τη γλώσσα του Σέξπιρ ως δικιά του γλώσσα, γιατί μόνο με μία τόσο πλούσια γλώσσα μπορεί να εκφράσει τόσο βαθιά συναισθήματα.
Το στίγμα της μέχρι τώρα δουλειάς που εγώ κάνω στο θέατρο είναι μία λέξη και αυτή η λέξη είναι ομάδα. Πάντα προσπαθώ να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μία παράσταση που να φέρει τις εμπειρίες, τα όνειρα και τα αισθήματα όλων, όπου ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει αφού δεν είναι απλώς εργαλείο, αλλά συνδημιουργός. Οι ιδέες των παιδιών είναι πάρα πολλές και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν το κλίμα είναι τόσο δημιουργικό, ώστε να μαθαίνω κι εγώ μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Η μουσική τονίζει ιδιαίτερα το μεταφυσικό στοιχείο της παράστασης, αλλά και το στοιχείο της έντασης που έχει ο Άμλετ. Τα κοστούμια είναι σύγχρονα με την αισθητική της Ηλένιας (σ.σ. Δουλαδίρη) που είναι εξαιρετική. Οι φωτισμοί και τα σκηνικά (σ.σ. Μανόλης Παντελιδάκης) στοχεύουν σε μία εμπειρία που οδηγεί το θεατή να βιώσει θεατρικά, αλλά και κινηματογραφικά, την απόλυτη εμπειρία του ήρωά μας και θεωρώ ότι το κοινό θα παρακολουθήσει μία δεμένη και πολύ καλή παράσταση.
Τα πράγματα ποτέ δεν έπαψαν να είναι δύσκολα και γίνονται πια ολοένα και δυσκολότερα από άποψη παραγωγής. Το εισιτήριο έχει μειωθεί, ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν ακριβές παραγωγές, όμως επειδή το δαιμόνιο μυαλό μας πρέπει να μην κοιμάται ποτέ και να βρίσκει τρόπους, καλούμαστε για ακόμα μια φορά να είμαστε ευρηματικοί και να καταφέρουμε η φτώχεια να μη γίνει εμπόδιο, αλλά εφαλτήριο για νέες ιδέες. Έχουν δυσκολέψει τα πράγματα, όμως υπάρχει κάτι πάρα πολύ παρήγορο. Ο κόσμος αγαπά το θέατρο, το δείχνει καθημερινά, και αυτό μας δίνει πολύ μεγάλο κουράγιο. Πάντα πίστευα, και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι το θέατρο είναι τέχνη που θα ζήσει αιώνια γιατί φέρνει τους ανθρώπους μαζί και είναι το κύτταρο της κοινωνίας μας. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς αυτό αποδεικνύεται».
Σκηνές από την προετοιμασία του «Άμλετ» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Διαβάστε όσα είδαμε στην πρόβα του «Άμλετ»

Ο Γιάννης Κακλέας μαζί με την Ευγενία Τοπαλίδου

Info: Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, 2104143310, www.dipethi.gr
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας. Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Ευγενία Δημητροπούλου, Θανάσης Δήμου, Ιερόνυμος Καλετσάνος, Στέργιος Κοντακιώτης Στέλιος Ξανθουδάκης, Χρήστος Σαπουντζής, Ιβάν Σβιτάιλο, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Τζεφ Μαράουι. [Κεντρική Σκηνή]
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Φωτεινή Μπαξεβάνη ζωντανεύει επί σκηνής τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη
Η ανατρεπτική ματιά του Θωμά Μοσχόπουλου σε ένα κλασικό έργο
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή πρωταγωνιστή του «Μεγάλου µας Τσίρκου»
Μυστικά, αποκαλύψεις και παρεξηγήσεις στα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας
Η μουσική παράσταση για την ελληνική μετανάστευση στη Νέα Υόρκη του Μεσοπολέμου κάνει πρεμιέρα στις 19 Μαρτίου
Ο Θοδωρής Οικονόμου και ο Γιάννης Καλαβριανός μάς επανασυστήνουν το έργο του 1891, με πρωτότυπη μουσική και ενορχήστρωση και καινούργιο κείμενο σε δεκαπεντασύλλαβο
Η νέα σκηνική ανάγνωση της κλασικής ταινίας της Φίνος Φιλμς ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ένα θέατρο που ταυτίστηκε με τη λυρική ιστορία της Αθήνας από το 1904 έως σήμερα
Η ηθοποιός του ρίσκου πρωταγωνιστεί στην «Ντάμα Πίκα» και μιλάει για το θέατρο, το σινεμά και τις στιγμές που την καθόρισαν
Από τον «Ριγολέτο» και την «Τόσκα» μέχρι τη «Χρυσή Εποχή» του Ρήγου, δείτε το πρόγραμμα
Ο Λευτέρης Γιοβανίδης διασκευάζει και σκηνοθετεί το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη
Η σκηνή του θεάτρου ως εικόνα ενός μέλλοντος που δεν είναι καταστροφικό
Ο Βαγγέλης Παπαδάκης και η Νάνα Παπαδάκη πρωταγωνιστούν στο πιο ασυνήθιστο και αποκαλυπτικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς
Τι αλλάζει στις πολιτιστικές μας συνήθειες και γιατί όλο και περισσότεροι Αθηναίοι επιλέγουν το θέατρο
Τρεις μπατζανάκηδες σε οδοιπορικό ελευθερίας
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης «Κέικ» στο Θέατρο Εμπορικόν
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια της παράστασης «Ταξίδι γύρω από τη χύτρα μου» στο θέατρο Αλκμήνη
Ο ηθοποιός πίσω από τον ρόλο του Αργύρη στο «Τρίτο Στεφάνι» μιλάει για τη ζωή και την πορεία του
Παρακολουθήσαμε μία από τις πρόβες της «πειραγμένης» κωμικής όπερας και μιλήσαμε με τη Σοφία Πάσχου
Μια βραδιά στο H.ug για την Z’ επιστολή του Πλάτωνα και την παράδοξη ιστορία της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.