Θεατρο - Οπερα

Μαρά/ Σαντ

 Ένα από τα πιο δυνατά του χαρτιά ρίχνει στο φετινό θεατρικό τοπίο το Εθνικό Θέατρο.

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2610-20829.jpg

 Ένα από τα πιο δυνατά του χαρτιά ρίχνει στο φετινό θεατρικό τοπίο το Εθνικό Θέατρο. Το 1963 ο Πέτερ Βάις γράφει το «Μαρά/Σαντ», η υπόθεση του οποίου θέλει τον Μαρκήσιο ντε Σαντ να σκηνοθετεί στο άσυλο του Σαραντόν, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση, την ιστορία της δολοφονίας του Ζαν Πολ Μαρά. Ηθοποιοί, οι ίδιοι οι τρόφιμοι του ασύλου. Σιγά σιγά τα όρια ανάμεσα στην παράσταση και την πραγματικότητα χάνονται, ενώ το έργο μετατρέπεται σε ένα αιχμηρό σχόλιο για τη φύση της επανάστασης και τη σύγκρουση της ατομικής ελευθερίας με το ιστορικό καθήκον.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης, η οποία ανεβαίνει για δεύτερη φορά στο Εθνικό Θέατρο, έκανε η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου  Έφη Θεοδώρου (με βασικό χαρακτηριστικό την ένταξη του έργου στο παρόν).

Τα λιτά σκηνικά ανέλαβε η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, τα video η Εύα Στεφανή, ενώ τα 14 (πολύ) σύγχρονα τραγούδια που ερμηνεύουν ζωντανά επί σκηνής έξι ηθοποιοί έγραψε ο Νίκος Πλάτανος.

Στο ρόλο του Ντε Σαντ ο Μηνάς Χατζησάββας, του Μαρά ο Κώστας Βασαρδάνης, ενώ τη δολοφόνο του, Σαρλότ Κορντέ, υποδύεται η Κόρα Καρβούνη.

Μαζί τους οι Πρόδρομος Τσινικόρης, Έλενα Τοπαλίδου, Μιχάλης Αφολαγιάν κ.ά. 

Ιnfo 15/1 - 28/3, Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 210 5288.100

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ