- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Σύστημα Αθήνα 2009
Από 27 έως 30/11 το «Σύστημα Αθήνα 2009», μια πλατφόρμα θεάτρου και χορού, επιδιώκει την επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Στην τρίτη διοργάνωσή του από το Ελληνικό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου & Χορού –η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας– παρουσιάζει σε διευθυντές πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού 13 από την περίοδο Απρίλιος 2008-Οκτώβριος 2009. Ζητούμενο; Η πρόσκλησή τους στα διεθνή φεστιβάλ. Στο παρελθόν μερικές πέτυχαν το στόχο τους. Τι γίνεται όμως φέτος;
Διονύσης Καββαθάς, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας και Αισθητικής των Μέσων στο Πάντειο παν/μιο: Βρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό σε μια νέα πολιτιστική κατάσταση, όπου το ερώτημα για το καθεστώς του θεατρικού και του χορευτικού έργου τίθεται επιτακτικά με όρους παγκοσμιοποίησης και άρα ομοιομορφίας. Ωστόσο, αυτοί οι ίδιοι όροι οδηγούν στη δημιουργία ενός αρχιπελάγους απεδαφικοποιημένων εικόνων, ήχων, σκηνικών και κινήσεων που αντιστέκονται στις επιβεβλημένες από τα μίντια σκηνοθεσίες του κόσμου και του εαυτού. Στην πολιτιστική Αθήνα, κορυφαίοι θεσμοί όπως το Φεστιβάλ Αθηνών αλλά και σχεδόν αφανείς κριτικές επιτροπές για την ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών όπως είναι ακόμη το «Σύστημα Αθήνα», οφείλουν να λειτουργούν ως τοποτηρητές του παγκόσμιου και του τοπικού, ως ανιχνευτές του στερεότυπου και του διαφορετικού. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο αφού και οι κριτές είναι μέρος των πολιτιστικών συστημάτων που παρατηρούν και έχουν υποβληθεί στην ίδια αισθητηριακή σχηματοποίηση όπως και οι δημιουργοί έργων τέχνης. Άρα, αυτό που απαιτείται απ’ όλους είναι η συνεχής απορρύθμιση των αισθήσεων και των παραστάσεων του νου, η διαρκής εγρήγορση για το απίθανο: τόσο έξω από εμάς όσο και μέσα μας.
Περικλής Μουστάκης, σκηνοθέτης στα «Παιχνίδια σφαγής», Θέατρο Άσκηση (συμμετέχει για 2η φορά): Έχω την αίσθηση ότι οι προσκεκλημένοι διαπιστώνουν αυτό που αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε όλοι, το ξύπνημα μιας καινούργιας θεατρικής πραγματικότητας μέσα από συνεχείς οσμώσεις που τείνουν να διαμορφώσουν ένα θέατρο ενταγμένο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή θεατρική προβληματική. Από τις παραστάσεις που συμμετέχουν έχω παρακολουθήσει μόνο μία με την οποία και αισθάνθηκα «συγγενής». Αναφέρομαι στους «Βίους Αγίων» του Μαρμαρινού, που υπέβαλλαν μια θεατρική ιερότητα παρασέρνοντας το θεατή σ’ ένα εξωκαθημερινό σύμπαν.
Οι φετινές συμμετοχές
Θέατρο: Scarmface (από τους Splish Splash), Silence (Vasistas), Rottweiler (ΝΑΜΑ), Βίοι (Ζωές) Αγίων (Theseum Ensemble), Ζορμπάς (Εθνικό Θέατρο), Λα Πουπέ (Σφενδόνη), Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου), Παιχνίδια σφαγής (Άσκηση).
Χορός: Αmen (Χ-ΙΤ), Das (Ist) Ein… (YELP dance co), LANG (AD-LIB), Δρόμοι (Ομάδα Χορού Ζωής Δημητρίου), Ο Υιός (ΟΚΤΑΝΑ).
Οι χορευτικές παραστάσεις στο Δίπυλον (Καλογήρου Σαμουήλ 2 & Διπύλου, 210 3227.991) με ελεύθερη είσοδο. Οι θεατρικές στο Badminton, στο Εθνικό κ.ά. Στις 29/11 συμπόσιο - ανοιχτή συζήτηση για το ελληνικό θέατρο, στο Υπουργείου Πολιτισμού 9.30-14.00.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκαλύψεις και μυστικά σε μια πολυκατοικία
Μιλήσαμε με τους δύο πρωταγωνιστές της παιδικής παράστασης «In motion» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μια συζήτηση για το έργο «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία», τις υπαρξιακές και κοινωνικές αφετηρίες που τροφοδοτούν το καλλιτεχνικό του όραμα, το θέατρο και την κοινωνία
Μιλήσαμε με τον στοχαστή της σύγχρονης σκηνής, με αφορμή την παράσταση «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία» στο Θέατρο ΦΙΑΤ
Στιγμές από την πορεία της μεγάλης ντίβας που έμειναν ανεξίτηλες στον χρόνο
Είδαμε την παράσταση στο Hood Art Space και μιλήσαμε με τους συντελεστές για την επαφή μας με το χαμένο συναίσθημα
Εκατό χιλιάδες ευρώ τώρα ή ένα εκατομμύριο σε δέκα χρόνια; Εσύ τι θα επέλεγες; Πόσο κοστίζουν οι αρχές μας; Μπορεί μια απλή ερώτηση να διαλύσει μια σχέση;
Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης «Τα άνθη του κακού» στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και μιλήσαμε στον συγγραφέα και σκηνοθέτη του έργου
Ζωντανός διάλογος στις 7 Δεκεμβρίου με τίτλο «Θέατρο Σήμερα» - Οι ώρες και οι ημέρες της παράστασης «Μνήμη | Λήθη»
Ένα έργο λόγου και εσωτερικής έντασης, μια υπαρξιακή μονομαχία για το τι αξίζει να κρατήσει έναν άνθρωπο στη ζωή
Η μεγάλη παραγωγή κάνει πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2026
Μία πτήση. Μία έκρηξη. Μία δίκη. Οι θεατές στον ρόλο των ενόρκων.
Το αλληγορικό παραμύθι του βραβευμένου Γιάννη Ξανθούλη είναι ένας ύμνος για την αγάπη, την ισότητα, την ελευθερία, τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Ένα αναλόγιο-μαραθώνιος για τα δικαστικά έξοδα επιζωσών έμφυλης βίας
Η νέα σατιρική κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα για την παράνοια της καθημερινότητας
Η Νικολέτα Βλαβιανού ερμηνεύει δυο μονολόγους επί σκηνής, το «Μια γυναίκα μόνη» του Ντάριο Φο και το «Η Μαμά-Φρικιό» της Φράνκα Ράμε
Μια παραβολή για τα γηρατειά, μια κωμωδία που εγείρει μια ολόκληρη σειρά προβληματισμών για τη συχνά σκληρή μοίρα των ηλικιωμένων στην κοινωνία μας
Μια μουσική κωμωδία για τα «κακώς κείμενα» του ελληνικού θεάτρου
Μια υβριδική αναμέτρηση με το πρώτο χειρόγραφο του Λιούις Κάρολ «Alice's adventures underground»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.