- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Οι δαίμονες
Το είδα και ξαναθυμήθηκα εκείνο το θέατρο που θα πας για το έργο και τους ηθοποιούς, χωρίς φωτογράφους στην είσοδο και δηλώσεις στα κανάλια
Πάνε χρόνια που βλέπω λιγότερες παραστάσεις από αυτές που θέλω να δω. Συνήθως τρέχω εκεί πριν το Πάσχα, να τους προλάβω πριν φύγουν Θεσσαλονίκη. Άλλους γιατί δεν θέλω να τους χάσω εγώ, όπως πέρυσι την εξαιρετική Πιττακή, τελευταία παράσταση στα Μαθήματα χορού, κι άλλους γιατί μου τηλεφωνούν ότι όπου να ’ναι η ανοιχτή πρόσκληση στο ταμείο θα κλείσει μαζί με το θέατρο… Φέτος, λόγω κρίσης, που παραπέμπει σε εποχές που είχαμε λιγότερα λεφτά και περισσότερη όρεξη για θέατρο, είπα –για λόγους νοσταλγίας;– να αρχίσω πιο νωρίς.
Μου είπαν, «πήγαινε να δεις τους Δαίμονες του Σουηδού, του Νορέν, στο Θέατρο του Ήλιου στη Φρυνίχου, παραδίπλα από το Τέχνης». Το είδα και ξαναθυμήθηκα εκείνο το θέατρο που θα πας για το έργο και τους ηθοποιούς, χωρίς φωτογράφους στην είσοδο και δηλώσεις στα κανάλια. Οι Δαίμονες είναι έργο ομαδικού θεατρικού σχήματος χωρις τηλεοπτικούς αστέρες – εκτός από το σκηνοθέτη, τον Δημήτρη Γιαμλόγλου, που σκηνοθετεί και στην τηλεόραση. Σχήμα όμως όχι πειραματικό. Κανονικό. Θέατρο αυθεντικό. Καθώς το έβλεπα θυμήθηκα το ξάφνιασμα της πρώτης φοράς που είδα τα Οργισμένα νιάτα του Όσμπορν –δεν ξέρω γιατί– και το σοκ του Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ – ξέρω γιατί. Όλο το έργο είναι δύο ζευγαρια στην ίδια πολυκατοικία και οι από κάτω κάνουν επίσκεψη στους από πάνω. Το έργο τελειώνει όταν κατασπαράσσονται όλοι με όλους. Είναι φανερό ότι εκτός από μένα, τη Βιρτζίνια Γουλφ την έχει δει και ο συγγραφέας, όπως πολύ φανερό είναι ότι δεν μεγάλωσε με τη Βουγιουκλάκη της Αλίκης στο Ναυτικό, αλλά με τον Μπέργκμαν του Πίσω από το σπασμένο καθρέφτη. Αυτό που δεν φαίνεται, αλλά ταιριάζει γάντι, είναι ότι στο βιογραφικό του συγγραφέα γράφει: «Σχιζοφρένεια και ηλεκτροσόκ από τα 20, αλκοολικος πατέρας, άρρωστη μητέρα». Κι όμως: 60 έργα, βραβεία, διεθνής καταξίωση. Η αθηναϊκή παράσταση, τολμώ να πω έξοχη. Ένας από τους πρωταγωνιστές, ο περισσότερο πρωταγωνιστής, ας πούμε, ο Πάνος Παπαγεωργόπουλος, μετέφρασε και διασκεύασε. Και αυτός και οι άλλοι τρεις (Ερατώ Πίσση, Φανή Παναγιωτίδου, Ορέστης Δικαίος) εξαιρετικοί. Τον Γιαμλόγλου που σκηνοθέτησε, απ’ αυτό που είδα εγώ, είναι βέβαιο ότι τον περιμένει καριέρα στο θέατρο. Ρώτησα κάτι που, συνήθως, περνάει απαρατήρητο. Ποιος είναι αυτός ο Γιάννης Πλαστήρας που γράφει τη μουσική; Μου είπαν: «Έλληνας συνθέτης με καταγωγή από τον παλιό πολιτικό, που ζει στο Παρίσι και η μουσική του βραβεύεται σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ». Αυτή η υπόγεια μουσική που άκουσα εγώ έβαζε λεζάντες στις σιωπές. Αν τα ψάξεις λίγο, τίποτα από όσα μοιάζουν τυχαία... δεν είναι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αστέριος Πελτέκης διασκευάζει το ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή για τη χρυσή εποχή των σκυλάδικων
Η ηθοποιός υποδύεται μαζί με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της παράστασης τη ζωή και το έργο της Ανί Ερνό στην παράσταση «Τα Χρόνια»
Είδαμε την παράσταση σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου και φτιάξαμε… συκώτι
Η γνωστή ηθοποιός παίζει στην παράσταση «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» στο θέατρο Ζίνα
Τελευταίες παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Το σπίτι στην Εθνική- Ένα ήσυχο μέρος» στο θέατρο Άλφα- Ληναίος Φωτίου
Ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται τον Χουάν στο «Τεστ», σε σκηνοθεσία Χρήστου Σούγαρη
Η γνωστή ηθοποιός μας μιλά για τον ρόλο της στην παράσταση της Χαράς Ρόμβη στο Από Μηχανής Θέατρο
Δυνατά κείμενα, μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαίες ερμηνείες
Μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή του «Festen» στο θέατρο Άλμα
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη με αφορμή τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» του Ερρίκου Ίψεν
Ο Δημήτρης Τάρλοου μεταφέρει την επιδαυρική παραγωγή σε εσωτερικό περιβάλλον, μεταφέροντάς μας «πιο μέσα» στο παλάτι, στους χώρους υποδοχής του.
Μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη με αφορμή το «Intra muros» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Κωμωδίες, ρομαντικές και ανθρώπινες ιστορίες, κλασικά έργα, μουσικές και παιδικές παραστάσεις στα θέατρα της Αθήνας
Μια σόλο τελετουργία της Χριστίνας Κυριαζίδη στο σταυροδρόμι του χορού, του θεάτρου και της ποίησης.
Η ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην «Ήμερη» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη
Με την παράσταση αυτή ολοκληρώνεται η τριλογία «Μια Σπουδή Πάνω στην Γυναικότητα» της Χριστίνας Κυριαζίδη
Είδαμε το νέο έργο της Συντεχνίας Γέλιου και μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη Βασίλη Κουκαλάνι
Μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό με αφορμή την παράσταση «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου
Το έργο του Tiago Rodrigues έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.