Θεατρο - Οπερα

«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη

31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
102738-204198.jpg

Στις πολύ δύσκολες και ιδιαίτερες στιγμές που βιώνουν όλοι οι Έλληνες το θέατρο είναι διέξοδος. Με αφετηρία αυτό το δεδομένο η Πρώτη Κρατική Σκηνή αποφάσισε να προσφέρει για τις δυο παραστάσεις της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου,

Τις «Εκκλησιάζουσες», μια πολιτική κωμωδία-σάτιρα από τις πιο χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη και σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου.

image

Μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η διαφθορά και οι ανισότητες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Έτσι οι Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, πηγαίνουν κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία. Επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζουν περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχτεί ουτοπική και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις. Ο ποιητής μέσα από τους χιουμοριστικούς διαλόγους και τα σπαρταριστά επεισόδια της πολιτικής αυτής κωμωδίας, εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.

image

Η τελευταία φορά που παρουσιάστηκαν οι «Εκκλησιάζουσες» από το Εθνικό Θέατρο ήταν το 1996 σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο Πραξαγόρα και τον Γιώργο Μοσχίδη Βλέπυρο.

Ταυτότητα παράστασης: Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης, Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Μπέζος, Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς, Μουσική - Στίχοι: Κωστής Μαραβέγιας, Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου, Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας, Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου, Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Νέος: Πάνος Βλάχος, Γριά Β': Μπάμπης Γαλιατσάτος, Βλέπυρος: Γιάννης Ζουγανέλης, Γριά Γ': Θανάσης Ισιδώρου, Ανδρας: Παναγιώτης Κατσώλης, Σχολιαστής: Κώστας Κοράκης, Γείτονας: Νίκος Μαγδαληνός, Χρέμης: Λαέρτης Μαλκότσης, Πραξαγόρα: Γιάννης Μπέζος, Νέα: Δανάη Σκιάδη, Γριά Α': Γιωργής Τσουρής, Χορός: Χριστέλλα Γκιζέλη, Δάφνη Δαυίδ, Άνδρη Θεοδότου, Δήμητρα Καρακωσταντή, Βαλερία Κουρούπη, Ιωάννα Λέκκα, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Ελένη Μπούκλη, Πολυξένη Μυλωνά, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Μαρίνα Σάττι, Ντένια Στασινοπούλου.

image

Αναλυτικά η περιοδεία:

● 15 Ιουλίου, Kηποθέατρο Δήμου Αλεξανδρούπολης

● 18 Ιουλίου, Κατερίνη, Αρχαίο Θέατρο Δίον

● 8 Αυγούστου, Πάτρα, Ρωμαϊκο Ωδείο

● 10 Αυγούστου, Ολυμπία

● 23 Αυγούστου, Νέα Μάκρη

● 28 Αυγούστου, Λάρισα

● 31 Αυγούστου, Θεσσαλονίκη

● 3 Σεπτεμβρίου, Ηρώδειο

● 7 Σεπτεμβρίου, Βριλήσσια

● 10 Σεπτεμβρίου, Βύρωνας

● 13 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα

● 19 Σεπτεμβρίου, Νέα Σμύρνη

● 21 Σεπτεμβρίου, Παπάγου

● 23 Σεπτεμβρίου, Ηλιούπολη

Info: 11.000 εισιτήρια στην ενιαία τιμή των 8€ (αφορούν στο άνω διάζωμα)Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις της Επιδαύρου πραγματοποιείται από το Ελληνικό Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσμαζόγλου 39). Πληροφορίες: Τμήμα Προβολής και Επικοινωνίας τηλ. 210.5288164 και 210.5288111

Φωτογράφος παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ