- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Release Athens: Sabaton, Savatage και Epica έριξαν ιδανικά την αυλαία για το 2026
Μία από τις καλύτερες metal βραδιές στην Πλατεία Νερού
Το τελευταίο συναυλιακό ραντεβού στην Πλατεία Νερού για το φετινό καλοκαίρι έμελλε να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά. Σε έναν χώρο που μέσω του Release Athens ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια τις πλέον δυνατές συγκινήσεις, θα γινόμασταν μάρτυρες μιας ακόμα εξαιρετικής συναυλίας, όπου οι κραταιοί Sabaton έδωσαν ένα από τα καλύτερα live τους στη χώρα μας, ενώ η επιστροφή των Savatage στην Αθήνα χαρακτηρίστηκε από τον πλέον μεγάλη συναισθηματική φόρτιση του κοινού. Οι Ολλανδοί εκπρόσωποι του συμφωνικού ήχου Epica - με την επιβλητική παρουσία της Simone Simons - άνοιξαν με επιτυχία τη χτεσινή βραδιά, με το κοινό να έχει ήδη μαζευτεί από νωρίς στις πρώτες σειρές για να απολαύσει όλα τα ονόματα του billing.
Γονείς με τα παιδιά τους, με τις συναυλίες να γίνονται μια νέα μορφή «γηπέδου» για τους πατεράδες, παρέες νεαρών που γαλουχήθηκαν στον metal ήχο μέσω της επιτυχίας των Sabaton, αλλά και εκείνοι οι 50+ που έτυχε να ζήσουν την κυκλοφορία ιστορικών άλμπουμ των Savatage ως άμεσοι αγοραστές τους. Τα μπλουζάκια μοιρασμένα ανάμεσα σε Sabaton και Savatage, με τις όποιες εξαιρέσεις φυσικά, ενώ το show των Epica χαρακτηρίζεται από τις αποθεωτικές αντιδράσεις μερίδας του κοινού που φαίνεται να έχει έρθει κυρίως για αυτούς. Την ίδια στιγμή, συναντάμε τον Pär Sundstrom των Sabaton, βιαστικό αλλά ευδιάθετο παρά τη ζέστη, έναν καιρό που φαίνεται πως έχει συνηθίσει κατά τη διαμονή του στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.
«Ήρθαμε χτες (σ.σ. 24/7) και περνάμε υπέροχα καθώς είχαμε ένα μεγάλο δείπνο με το crew και φίλους μας. Εκπλαγήκαμε από τον καιρό καθώς όλοι έφταναν στο εστιατόριο μούσκεμα, ωστόσο περάσαμε όμορφα και μάλιστα συνεχίσαμε σε ένα μπαρ όπου ένας φίλος μας είχε dj set.
»Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που δομούμε το setlist και αυτή τη στιγμή το τραγούδι που αγαπώ να παίζουμε είναι το "I, Emperor" από τον τελευταίο μας δίσκο "Legends". Όπως αντίστοιχα και το "Templars". Φυσικά και με το παλιότερο υλικό νιώθω εξίσου όμορφα, όπως π.χ με τραγούδια όπως το "Night Witches"».
Καθώς το set των Epica τελειώνει, η αναμονή για τους Savatage φτάνει στο κατακόρυφο. Πρόκειται έτσι κι αλλιώς για ένα από τα πλέον αγαπημένα γκρουπ του ελληνικού κοινού και κάθε συναυλία τους αποτελεί ορόσημο για τη μουσική κοινότητα της χώρας. Παρά το γεγονός πως είναι ένα συγκρότημα που ο ήχος του ταιριάζει καλύτερα σε νυχτερινές ακροάσεις, οι Savatage ανεβαίνουν στη σκηνή του Release Athens υπό το φως του ήλιου, δείχνοντας μας από την αρχή την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν. Μια συναυλία που θα βασιστεί πολύ λιγότερο στο πάθος και την ένταση, κυρίως δε στο συναίσθημα που μόνο η μουσική του γκρουπ από τη Φλόριντα προσφέρει. Τα αγαπημένα Jesus Saves, Sirens και Strange Wings, η έκπληξη των Lights Out και Miles Away, τραγούδια που υποδέχονται εγκάρδια από τον κόσμο, ενώ η εμφάνιση του Jon Oliva στο video wall ως προπομπό του Believe αποτελεί την κορύφωση της εμφάνισής τους, ίσως και της βραδιάς, με τον κόσμο να μην μπορεί και ίσως να μη θέλει να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Η τριάδα των κλασικών Gutter Ballet, Edge of Thorns και Hall of the Mountain King στο τέλος θα συμπληρωθεί από το Power of the Night προς τέρψιν των παλιότερων οπαδών του γκρουπ, με τους Savatage να φεύγουν μέσα σε αποθέωση. Την οποία και ελπίζουμε να επαναλάβουμε κάποια στιγμή στο μέλλον.
Κάπου εδώ λαμβάνει χώρα μια «αλλαγή φρουράς» με τον νεαρόκοσμο να συνωστίζεται στις πρώτες σειρές και τους μεγαλύτερους σε ηλικία να οπισθοχωρούν για να απολαύσουν το σόου των Sabaton. Και σε μια εποχή που αυτή η μουσική ψάχνει τους νέους της super ήρωες, γκρουπ όπως οι Σουηδοί , αλλά και οι συμπατριώτες τους Amon Amarth και Opeth, εξασφαλίζουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον και τη δημοφιλία του ήχου. Ο Joakim Brodén μας καλοσωρίζει στο μεγάλο πάρτυ των Sabaton και το Ghost Division προκαλεί φρενίτιδα στις πρώτες σειρές, σε συνδυασμό με ένα μοναδικό για τα δεδομένα του χώρου pyro show.
Έχοντας φανατικούς οπαδούς αλλά και κόσμο που δυσανασχετεί συχνά με την επιτυχία τους, οι Sabaton δίνουν πάντοτε έναν λόγο σε όλους ανεξαιρέτως να συμφωνήσουν για την ποιότητά τους ως συγκρότημα. Κι ο λόγος αυτός είναι οι ζωντανές εμφανίσεις τους. Με χωρωδία, εντυπωσιακά σκηνικά, ατελείωτη ενέργεια επί σκηνής αλλά και πειράγματα μεταξύ των μελών, οι Σουηδοί έκλεισαν το Release Athens για το 2026 με μία από τις καλύτερες συναυλίες τους στη χώρα μας, αν όχι την καλύτερη. Με τον κόσμο να τραγουδάει κάθε στίχο, με τα μέλη του γκρουπ χαμογελαστά να παίζουν συνεχώς με το κοινό, αλλά και με ένα πλούσιο set-list από παλιές και νέες επιτυχίες, οι Sabaton έδωσαν μια performance ανάλογη της φήμης και του status τους, στην πιο ώριμη ίσως φάση της καριέρας τους. Με τον Hannes von Dahl στα τύμπανα να δίνει το κάτι παραπάνω στην απόδοση του γκρουπ, αλλά και με το κιθαριστικό δίδυμο σε μεγάλα κέφια, το συγκρότημα ικανοποίησε στο έπακρο τον κόσμο που έδωσε το παρών στην Πλατεία Νερού, μέσα από παλιά και νέα αγαπημένα τραγούδια όπως τα Red Baron, Great War, Soldier of Heaven, Night Witches, Templars και Bismarck. Με το σόου να μην κάνει «κοιλιά» ούτε λεπτό, οι Sabaton άφησαν το καλύτερο για το τέλος με το εμπνευσμένο από την ελληνική ιστορία «Coat of Arms» να δικαιολογεί τη χρήση των όποιων καπνογόνων εμφανίστηκαν. Αποχωρώντας σε αποθέωση με το singalong του Swedish Pagans και το κλασικό To Hell and Back, οι Σουηδοί έγιναν για μια ακόμα φορά μάρτυρες της αγάπης του ελληνικού κοινού προς το πρόσωπό τους και προφανώς είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα τους δούμε ξανά από τα μέρη μας.
Συνολικά, η συναυλία άφησε μια ιδιαίτερα θετική εντύπωση, προσφέροντας μια εμπειρία που συνδύασε άρτια μουσική εκτέλεση, έντονο συναίσθημα και ουσιαστική επικοινωνία με το κοινό. Η ενέργεια των καλλιτεχνών, η ατμόσφαιρα και η ανταπόκριση των θεατών συνέβαλαν στη δημιουργία μιας βραδιάς που θα μείνει αξέχαστη. Ήταν μια εμφάνιση που απέδειξε τη δύναμη της ζωντανής μουσικής να ενώνει τους ανθρώπους και να δημιουργεί στιγμές που διαρκούν πέρα από το τέλος της τελευταίας νότας.
Αποχωρώντας από την Πλατεία Νερού με τις θετικότερες των εντυπώσεων, θυμηθήκαμε για άλλη μια φορά τους λόγους που το Release Athens έχει γίνει το must των καλοκαιριών μας. Συναντήσεις με φίλους, μεγάλα ονόματα, άκρως συναυλιακή ατμόσφαιρα και εμπειρία, όλα τα θετικά της ζωντανής μουσικής που επιμένει να ενώνει τον κόσμο και να τον κάνει να χαμογελά, μέσα σε μια καθημερινότητα που φροντίζει για το αντίθετο. Ραντεβού τη νέα χρονιά με περισσότερες συγκινήσεις και ονόματα εφάμιλλα αυτών που μας έκαναν και φέτος να δημιουργήσουμε τις ομορφότερες συναυλιακές αναμνήσεις. Θα είμαστε και πάλι εκεί.
Δειτε περισσοτερα
Μία από τις καλύτερες metal βραδιές στην Πλατεία Νερού
Τάσος Ανέστης, Κοσμάς Κουμιανός, Aποστόλης Καλλιακμάνης, Σοφοκλής Νικολής, Θοδωρής Τσεκούρας και Όλγα Καραγιάννη μοιράζονται φωτογραφίες του καλοκαιριού
Στην αυλή του Black Duck Athens, ο τραγουδοποιός έκλεισε τα Secret Garden Live Sessions με χιούμορ, ιστορίες και μελωδίες κάτω από τα φώτα των κινητών
Δύο ώρες με λιτές ενορχηστρώσεις, απρόσμενες διασκευές και προσωπικές ιστορίες στα Secret Garden Live Sessions της Athens Voice και του Voice Radio
Νέα τραγούδια, αγαπημένα κομμάτια και απρόσμενα mash-ups στη δεύτερη βραδιά των Secret Garden Live Sessions στο Black Duck Athens
Nefleli και Lefty εγκαινίασαν το μουσικό τετραήμερο με ένα εκρηκτικό καλοκαιρινό live στην Πλατεία Κλαυθμώνος