- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
H αστυνομία της Βιέννης ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στον τελικό της Eurovision
Πέντε εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό λόγω Ισραήλ
Αν και αποτελεί μια γιορτή της μουσικής, η Eurovision λαμβάνει χώρα σε ιδιαίτερα τεταμένες συνθήκες φέτος
Η αστυνομία της Βιέννης αναμένει πως οι διαμαρτυρίες κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision θα συμπεριλάβουν «αποκλεισμούς και απόπειρες πρόκλησης αναταραχής », όπως δήλωσε σήμερα, χαρακτηρίζοντας τον διαγωνισμό στην αυστριακή πρωτεύουσα ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ασφαλείας που έχει αντιμετωπίσει.
Αν και αποτελεί μια γιορτή της μουσικής, η Eurovision λαμβάνει χώρα σε ιδιαίτερα τεταμένες συνθήκες φέτος, καθώς πέντε εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα, μεταξύ αυτών το ισπανικό RTVE και το ιρλανδικό RTE, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό εξαιτίας του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος ξεκίνησε ως απάντηση στις επιθέσεις του Οκτωβρίου του 2023 στο Ισραήλ από τη Χαμάς. Ο πόλεμος στο Ιράν έχει τώρα οξύνει αυτήν την ένταση.
Διαδηλώσεις, κυρίως εναντίον, αλλά και υπέρ της συμμετοχής του Ισραήλ, έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί στις αρχές για την επόμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή να εκτιμάται σε τουλάχιστον 3.000 διαδηλωτές.
Οι κινητοποιήσεις πρέπει να δηλώνονται με προηγούμενη γνωστοποίηση 48 ωρών.
«Αναμένουμε πως στην πραγματικότητα θα υπάρξουν αποκλεισμοί και ενέργειες με στόχο να προκαλέσουν αναστάτωση, ιδίως ανήμερα του τελικού, είτε μέσω εξουσιοδοτημένων είτε μέσω μη εξουσιοδοτημένων συγκεντρώσεων», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ξένια Ζάουνερ, μια αξιωματικός της αστυνομίας, η οποία θα επιβλέπει την επιχείρηση ασφαλείας.
Οι διαδηλώσεις κατά της συμμετοχής του Ισραήλ αποτελούν χαρακτηριστικό των τελευταίων διοργανώσεων του διαγωνισμού. Την παραμονή του τελικού, την Παρασκευή 15 Μαΐου, είναι επίσης η επέτειος μνήμης της Νάκμπα, που σηματοδοτεί για τους Παλαιστίνιους την απώλεια των εδαφών τους μετά τον πόλεμο του 1948, κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Η Ζάουνερ είπε πως η συγκεκριμένη ημέρα έχει «τεράστια συναισθηματική σημασία για το φιλοπαλαιστινιακό κίνημα».
Η αστυνομία λαμβάνει μέτρα για ένα μεγάλο εύρος απειλών.
Οι πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα απαγορεύονται σε ακτίνα 1,5 χλμ από τους χώρους των εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων το κτίριο που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) θα συγκροτήσει μια ειδική ομάδα στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα με την οποία οι αυστριακές αρχές θα μπορούν να επικοινωνούν νυχθημερόν για την αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, ανέφερε η αστυνομία.
Την ώρα που το γενικό «επίπεδο τρομοκρατικού συναγερμού» στην Αυστρία βρίσκεται στη δεύτερη βαθμίδα για περισσότερα από δύο χρόνια, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη τρομοκρατική απειλή για τον διαγωνισμό, δήλωσε ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Βιέννης Ντιέτερ Κσέφαν.
Όσοι θα παραστούν στην εκδήλωση θα πρέπει να αναμένουν ελέγχους ασφαλείας ανάλογους με εκείνους που εφαρμόζονται στα διεθνή αεροδρόμια και μπορούν να μεταφέρουν μονάχα μικρές, διάφανες τσάντες στο εσωτερικό, ανέφερε η αστυνομία.
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας που παραπέμπουν σε αεροδρόμια, θα εφαρμοστούν επίσης σε μια μεγάλη περιοχή συγκέντρωσης θαυμαστών μπροστά από το δημαρχείο, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με περισσότερες από πέντε δεκαετίες ιστορίας, οι metal gods επιστρέφουν για μια ακόμα συναυλία στη χώρα μας
Mε αφορμή το Φεστιβάλ του Γκλάστονμπερι
Ο σκηνοθέτης Τζον Γουίλσον καταγράφει τις εμφανίσεις του τραγουδιστή στη Νέα Υόρκη
Ο θρυλικός τραγουδιστής δηλώνει σε εξαιρετική φόρμα και ετοιμάζεται για την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του
Ο συνθέτης μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει «σύγχρονο» στη μουσική και την τέχνη
Από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου 2026, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φιλοξενεί 18 συναυλίες με έργα σημαντικών δημιουργών, νέες αναθέσεις και πρώτες εκτελέσεις
Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία ενός μνημειώδους έργου του ελληνικού πολιτισμού
Ένα ταξίδι από τον έρωτα έως το χωρισμό, μέσα από τα τραγούδια του νέου του άλμπουμ αλλά και προηγούμενων τραγουδιών του και απρόσμενων διασκευών.
Το «High Noon» καταφθάνει με σημαντικές συνεργασίες και φόρο τιμής στον Κλεμ Μπερκ
Πριν από έναν χρόνο είχε χάσει τη σύζυγό του
Μια δυνατή δόση ντοπαμίνης από τον Grian Chatten και την παρέα του
Ο καλλιτέχνης μιλάει στην ATHENS VOICE για το «Someone Else» που μόλις κυκλοφόρησε από τη Veego Records
Έργο από κεραμικό και γυαλί τιμά τον «θρύλο του Σάλφορντ» και τη μουσική του κληρονομιά
Ο τίτλος του έβδομου άλμπουμ "ENCORE" δεν επιλέχθηκε τυχαία
Λίγο πριν από τη συναυλία στο Floyd, το συγκρότημα μιλάει για τη δεκαετία του 1990 και όσα τους κρατούν ακόμα μαζί
Οι καλλιτέχνες θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για τον 71ο Διαγωνισμό Τραγουδιού
Η σεζόν 2026- 2027 ξεκίνησε δυναμικά
Δεκατέσσερις φωνές δίνουν ραντεβού στις 18 Νοεμβρίου στο Telekom Center Athens για μια μεγάλη συναυλία με ξεχωριστό σκοπό και μιλούν για όσα τους ενώνουν
Θεσσαλονίκη και ντουνιά, ξύπνα: Οι M.A.t.E. κυκλοφόρησαν το απόλυτο άλμπουμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.