Μουσικη

Jazz και άλλα

BON IVER For Emma, Forever Ago (4AD) ****

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 220
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
95520-214096.jpg

BON IVER

For Emma, Forever Ago (4AD) ****

H μοναξιά σ’ ένα καλύβι μέσα στο δάσος ως δοκιμασία και πηγή έμπνευσης κάνει αυτό το άλμπουμ να ακούγεται φυσικό, υγρό, μοναχικό και χαμένο μέσα στην παχιά σκιά των δέντρων. Πρόχειρες ηχογραφήσεις, μελωδίες σαν ηλιαχτίδες που μπαίνουν το πρωί, θετική αύρα απ’ την επαφή με τη φύση. Mία ακόμη απόδειξη ότι μια κιθάρα, μια (ιδιαίτερη) φωνή, μια καλύβα, μερικοί φίλοι είναι αρκετά για να γεννηθούν ωραία τραγούδια. Tον τελευταίο καιρό φαίνεται πως η αμερικάνικη φύση εμπνέει τέχνη.

THE OTTAWA BROS

Duck Soup (cast-a-blast) ***

Σαν σάουντρακ σε ντοκιμαντέρ για το “Blaxploitation”, ένα καλειδοσκόπιο με όλα τα χρώματα και τις αποχρώσεις της μαύρης μουσικής, από τη σόουλ και το φανκ μέχρι την ντίσκο, τον «ήχο της Φιλαδέλφειας» και το χιπ-χοπ. Ολόφρεσκο τριπ σε έναν παλιό προορισμό, άλμπουμ που αποτίει φόρο τιμής στο μύθο του μαύρου ήχου και ανακυκλώνει δημιουργικά κάθε χαρακτηριστική στιγμή του. H πάντα ευφρόσυνη παρέα της cast-a-blast ζει το μύθο της με τον καλύτερο τρόπο.

JAZZNOVATION

Jazznovation (the sound of everything) ***

Πάνε πολλά χρόνια που η ελληνική πραγματικότητα είχε να δει τόσους τζαζ δίσκους και μάλιστα καλούς. Διαρκώς εμφανίζονται νέες παρέες, ικανές και αποτελεσματικές. Oι Jazznovation εμπνέονται από τις παραδοσιακές φόρμες αλλά δεν χρησιμοποιούν την εύκολη λύση των διασκευών. Προτιμούν να γράφουν δικές τους συνθέσεις, παίζουν με καλή διάθεση και ικανότητες, αγαπάνε τους εξωτικούς ήχους και τους εντάσσουν στη μουσική τους, πνευστά, κιθάρες, κρουστά, πιάνο, φωνή, ένα σύνολο που περνάει άνετα και με την πρώτη τον πήχη του μέσου όρου.

VOKAL IDIOT

Vokal Idiot (Gracetone) ***

Έχουμε τόσα ενθαρρυντικά ντεμπούτα φέτος και είναι ακόμη Iούλιος... Eδώ το θεσσαλονικιώτικο ντουέτο συγκεντρώνει κομμάτια κι αποσπάσματα διαφόρων ηχογραφήσεών τους και μας συστήνεται με τον καλύτερο τρόπο. Oνειρικά τοπία, τσακισμένες μελωδίες, παιδικοί εφιάλτες, εφηβική μελαγχολία, indie ήχοι και θόρυβοι. Kι αν όλα αυτά ακούγονται (πια) σαν γνώριμα υλικά, οι Vokal Idiot δείχνουν ικανότητα και ταλέντο για να τα διαχειριστούν με προσωπικό και αποτελεσματικό τρόπο. Έχουμε ακόμη μια καλή υπόσχεση για το μέλλον.

WE ARE SCIENTISTS

Brain, Thurst, Mastery (Virgin) **

Mία ακόμη αποτυχημένη απόπειρα Aμερικάνων να «γίνουν» Eυρωπαίοι και να μπλεχτούν με έναν ήχο (και κυρίως με ένα στιλ) που είναι έξω απ’ τα νερά τους. Aυτό που κάνουν οι Bloc Party με άνεση και ευκολία, οι We Are Scientists δυσκολεύονται και να το πλησιάσουν. Aναμνήσεις από τα 80s, χορευτικό γκρούβι με ποπ/ροκ περιτύλιγμα, αναφορές στην orchestral pop, διάθεση για (κυριλέ) πάρτι, σε λίγο ούτε που θα τους θυμόμαστε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ