- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διονύσης Σαββόπουλος: Γιατί όλοι νιώσαμε ότι χάσαμε κάτι δικό μας
Πώς ο Σαββόπουλος έγινε κοινός μας τόπος
Στο μεγάλο αφιέρωμα της ATHENS VOICE για τον Διονύση Σαββόπουλο
«Έτσι θα τον θυμάμαι». Αμέτρητες αναρτήσεις, με εκατοντάδες στίχους και χιλιάδες λέξεις πλημμύρισαν το διαδίκτυο μέσα σε μια μέρα. Ο καθένας και η καθεμία με τον τρόπο του/της θέλησε να μοιραστεί την όποια εμπειρία είχε ζήσει παρέα με τον τροβαδούρο που μας εγκατέλειψε. Σε τι να οφείλεται αυτή η ανάγκη τόσων και τόσων, όχι μόνο να υμνήσουν τον Διονύση Σαββόπουλο και το έργο του ή να του αποδώσουν την τιμή που του πρέπει; Κάτι άλλο βαθύτερο μοιάζει να κρύβεται από πίσω. Η ανάγκη ή η αγωνία να οικειοποιηθούμε αυτό το έργο: να βρεθούμε κι εμείς στον πυρήνα της δημιουργίας του. Σαν να είμαστε κι εμείς συμμέτοχοι και παρόντες, όσο η ιδέα γινόταν τραγούδι.
Όχι μονάχα ακροατές, αλλά συνδημιουργοί. Μαστορόπουλα στο χτίσιμο των αρχιτεκτονημάτων του. Είτε αυτά ήταν «χαμόσπιτα» όπως η «Ζωζώ», τέντες τσίρκου όπως «Οι Μάγοι» ή «μέγαρα» όπως η «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη» ή το «Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια».
Ίσως γιατί τα τραγούδια του δεν ζητούσαν απλώς να τα χειροκροτήσουμε – απαιτούσαν να τα πάρουμε απ’ το χέρι και να τα βγάλουμε βόλτα, να τα πάμε παρακάτω. Μια που έμοιαζαν σαν να ήταν γραμμένα για το –κάθε– σήμερα, σαν να τροφοδοτούνταν από τους χυμούς καταστάσεων, συνθηκών ή απλώς λέξεων από το χθες, αλλά ο τελικός τους προορισμός να ήταν ένα αύριο. Καλώντας μας σ’ αυτό το «αύριο» να πάρουμε μέρος κι εμείς, οι ακροατές τους, ως συνοδοιπόροι.
«Μην πετάξεις τίποτα, φτάσαμε στ’ ανείπωτα» μας λέει κάποια στιγμή, προτρέποντάς μας να βυθιστούμε στις δικές μας εμπειρίες, να ανακαλέσουμε τις δικές μας αναμνήσεις, ώστε το τραγούδι να εμπλουτιστεί από εμάς τους ίδιους. Ώστε αυτά τα «ανείπωτα» να έρθουν στην επιφάνεια, να ειπωθούν, να αποκτήσουν υπόσταση, και το τραγούδι να «μας πάρει μακριά, να μας πάει στα πέρα μέρη».
Δεν μας καλεί όμως έναν έναν να συμμετάσχουμε σ’ αυτή την τελετή της «συνδημιουργίας». Μας καλεί και ως ομάδες, ως κοινωνικά σύνολα, στα συναπαντήματα σε κοινούς δρόμους. Είτε σε κάποια πλατεία που «ήταν γεμάτη, με το νόημα που ’χει κάτι απ’ τις φωτιές», είτε σαν «κοπάδια, κοπάδια, κοπάδια στα υπουργεία», σαν «ζευγάρια που στροβιλίζονται πιο πέρα», ακόμα και σαν «κάτι πουλιά, μαύρα πουλιά, πουλιά πικρά, πουλιά της δυστυχίας». Κι έτσι ανυψώνει την ατομική ανάμνηση, τα προσωπικά συναισθήματα που ανακινεί το τραγούδι του, σε συλλογική μνήμη, σε κοινό βίωμα. Σ’ εκείνο το «εμείς» που πάντα ονειρευόταν και όπου πάντα μας καλούσε.
Τα τραγούδια του δεν ζητούσαν απλώς να τα χειροκροτήσουμε – απαιτούσαν να τα πάρουμε απ’ το χέρι και να τα βγάλουμε βόλτα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε εβδομάδα ανεβαίνουν περίπου 33.000 νέα βίντεο που χρησιμοποιούν τραγούδια τους
Ετοιμάζει νέο άλμπουμ, που θα ακουστεί πολύ, επιστρέφει για ένα διαφορετικό live στο Release Athens 2026 και μιλάει για όσα τον σημάδεψαν και όσα ο χρόνος έφερε
Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης μετά την ανακοίνωση των συναυλιών του Σεπτεμβρίου
Τριάντα χρόνια μετά κι ένα τραγούδι σώθηκε από έναν πολτό χαρτοπετσετών, μιλά για τη νύχτα, την ποίηση, τις γυναίκες-ηρωίδες, την αργοπορημένη ενηλικίωση και την εποχή της AI
Το κομμάτι είναι βασισμένο στη Τζέσι, την αγαπημένη καουμπόισσα από τη δεύτερη ταινία του franchise
Δύο από τα βασικά μέλη της Keinemusik στο μεγαλύτερο event ηλεκτρονικής μουσικής της πόλης
Μια επιμελητική πρόταση που φιλοδοξεί να συστήσει εκ νέου το πεδίο της σύγχρονης μουσικής
Η Ισλανδή σταρ παρουσιάζει νέα έργα και μια πρώτη ματιά στο άλμπουμ που θα βγει το 2027
Πότε και πού θα διεξαχθεί
Το αγαπημένο ροκ συγκρότημα θα εμφανιστεί στον Λόφο της Σάνης το Σάββατο 1 Αυγούστου
Από το πρώτο live με Beirut και PJ Harvey στην Πλατεία Νερού έως τη μετάβαση σε νέο, μεγαλύτερο χώρο από το 2027, το Release Athens γιορτάζει μια δεκαετία παρουσίας.
Το καινούργιο single του κυκλοφορεί με video clip, προαναγγέλλοντας το άλμπουμ του φθινοπώρου και τη μεγάλη συναυλία στο Release Athens 2026
Το νέο άλμπουμ σημείωσε επίδοση-ορόσημο για την ελληνική μουσική - Ο κορυφαίος ράπερ ετοιμάζει συναυλίες
Ο Καναδός ράπερ ξεπέρασε τον Μάικλ Τζάκσον στο Billboard μετά την κυκλοφορία τριών άλμπουμ ταυτόχρονα
Λίγο πριν τον ακούσουμε για πρώτη φορά live στην Αθήνα, στο Ρομάντσο, ακούστε όλα όσα είπε στον Voice 102,5
Μια διαχρονική παρουσία στη μουσική ζωή της Ελλάδας
Ο Μπομπ Ντίλαν, οι ένοχες μουσικές απολαύσεις και η γοητεία των αντιφάσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.