Μουσικη

Ο Morrissey βγάζει στο σφυρί τα δικαιώματά του στους Smiths

Ο τραγουδιστής δηλώνει «καμένος» από τους πρώην συνεργάτες του και πουλά όλα τα επιχειρηματικά του συμφέροντα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Morrissey πουλά τα δικαιώματά του στους Smiths, δηλώνοντας εξουθενωμένος από τις διαμάχες με τον Τζόνι Μαρ και τους πρώην συνεργάτες του.
© EPA/Matthias Balk

Ο Morrissey πουλά τα δικαιώματά του στους Smiths, δηλώνοντας εξουθενωμένος από τις διαμάχες με τον Τζόνι Μαρ και τους πρώην συνεργάτες του.

Ο Morrissey ανακοίνωσε ότι «δεν έχει άλλη επιλογή» από το να πουλήσει όλα τα επιχειρηματικά του συμφέροντα που σχετίζονται με τους Smiths, «σε κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή».

Η συμφωνία, που παρουσιάστηκε με σοβαρό τόνο στην ιστοσελίδα του Morrissey Solo σε ανάρτηση με τίτλο “A Soul for Sale”, περιλαμβάνει το όνομα και τα εικαστικά του συγκροτήματος, τα οποία δημιούργησε, καθώς και το μερίδιό του από τα δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσης, στιχουργικά και μουσικά έργα, συγχρονισμό, ηχογραφήσεις και δικαιώματα εκδόσεων.

Σε δήλωσή του, ο τραγουδιστής ανέφερε ότι είναι «καμένος από κάθε είδους σύνδεση» με τους πρώην συνεργάτες του, Τζόνι Μαρ, Μάικ Τζόις και τον εκλιπόντα Άντι Ρουρκ.

«Έχω βαρεθεί τις κακόβουλες σχέσεις», τόνισε. «Έχω πληρώσει με όλη μου τη ζωή το τίμημα για αυτά τα τραγούδια και αυτές τις εικόνες. Τώρα θέλω να ζήσω αποσυνδεδεμένος από εκείνους που μου εύχονται μόνο κακό και καταστροφή. Αυτή είναι η μόνη λύση. Τα τραγούδια είμαι εγώ – κανείς άλλος – αλλά συνοδεύονται από ατελείωτες επιχειρηματικές διαδικασίες που φέρνουν φόβο και κακία κάθε χρόνο. Πρέπει να προστατεύσω τον εαυτό μου, κυρίως την υγεία μου».

Ο Morrissey κάλεσε σοβαρούς επενδυτές να επικοινωνήσουν μέσω email.

Ο τραγουδιστής μοιράζεται το 50% των δικαιωμάτων των Smiths με τον Τζόνι Μαρ. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν το brand θα έχει αξία χωρίς την ενεργή συμμετοχή του Morrissey στην προώθησή του.

Ο Μάικ Τζόις πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει τα απομνημονεύματά του The Drums τον Νοέμβριο, ενώ ο Τζόνι Μαρ έχει απορρίψει στο παρελθόν «αστρονομικές» προτάσεις για επανένωση των Smiths, επικαλούμενος διαφορές αρχών και «λάθος κλίμα».

Το 2024, ο Μαρ διέψευσε τον ισχυρισμό του Morrissey ότι απέκτησε τα δικαιώματα στο εμπορικό σήμα των Smiths «χωρίς καμία διαβούλευση». Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο Μαρ κατοχύρωσε το όνομα για να το προστατεύσει, και ότι τελικά συμφωνήθηκε να ανήκει από κοινού και στους δύο. Μάλιστα, τον Ιανουάριο 2024, ο Μαρ υπέγραψε μεταβίβαση συνιδιοκτησίας στον Morrissey, κάτι που ακόμα εκκρεμεί να υπογράψει και ο τελευταίος.

Εν τω μεταξύ, ο Morrissey εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες με την κυκλοφορία του 14ου σόλο άλμπουμ του Bonfire of Teenagers, το οποίο παραμένει στο ράφι παρά το ότι έχει ολοκληρωθεί από το 2021. Έχει δηλώσει ότι το θεωρεί «το καλύτερο άλμπουμ της ζωής του», αλλά ισχυρίζεται πως «κάθε μεγάλη δισκογραφική στο Λονδίνο το αρνήθηκε, ενώ παραδέχτηκε ότι είναι αριστούργημα».

Το άλμπουμ, που περιλαμβάνει κομμάτια για την τρομοκρατική επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε το 2017 στο Μάντσεστερ, παραμένει αδημοσίευτο, εντείνοντας την απομόνωση και τα προβλήματα του καλλιτέχνη.

(Mε πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY