- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Rave μνήμες από μια Θεσσσαλονίκη που τα χόρεψε και τα έσπασε όπως έπρεπε και όταν έπρεπε! Το Brainstorm του Βέρου και της Μπουμπούς στο “Troll”, το εν πλω «Μπλε Πορτοκάλι» του Ηλία Λόγκο με τα μπασοκύματα να ξενυχτούν και να ταράζουν τον ύπνο των ψαριών του Θερμαϊκού, οι επικίνδυνες νύχτες στο “Acid” της Τούμπας και το περίφημο ντου, όπου αίφνης το πάτωμα έδειξε σαν ωκεανός από «κουμπιά» - δεν επεκτείνομαι. Το “Kinky Bambolina” στην Αλυσίδα της Παπαναστασίου, ο Βαλαβάνης και η Ξένια στο «Νανί Νανί», ω θεοί, πέρασαν αιώνες από την εποχή που η κλαμπ σκηνή της πόλης συντονίστηκε σε παρόμοιο χρόνο με το Μάντσεστερ και την Ίμπιζα, το “Ministry” και το “Fabric”, θυμάμαι κάποια Παρασκευοσάββατα που δεν ήξερες πού να πρωτοτραβηχτείς. Που ιδρώναμε και χορεύαμε, ένα σντρο φυσικά και για το Reworks, που το κρατάει πάντα αληθινό όπου και οπότε σκοράρει, πάρτι, αξία ανεκτίμητη! Τα έγραψα τα χιλιόμετρά μου, κι άλλο, κι άλλο, ο Oakenfold στη Warterland, η Kittin στο αεροδρόμιο, ο Pale Penguin στο “Elvis”, ο Economist στη “Rockarolla”, οι Stylistics στο “Art House” της Βογατσικού, ήταν δεκάδες οι ομάδες και οι «παίκτες» που δόμησαν την πόλη, και ας με συγχωρέσουν κάποιοι που τους ξέχασα, εν είδει αυτόματης γραφής τράβηξα μερικούς άσσους σπαθί από το dance αρχείο της πόλης.

Για να έρθουμε στο σήμερα! Που το κλάμπινγκ σχεδόν τελείωσε, μετρημένες στα δάχτυλα οι σέχτες και οι γκρούπες, λίγο η κρίση, λίγο τα beats που στο άγχος τους να γίνουν crossover έπαψαν να συνομιλούν με τις υποκουλτούρες, σιγή ασυρμάτου ή στην καλύτερη περίπτωση πάρτι με κλισεδαρισμένη feelgood κατάσταση. Εκτός από τους PonyLicks. Όλα κι όλα, το Splash Wars, που επιμελούνται και «χτυπάει» αυτό το Σάββατο στο Block 33, περικλείει όλη την κουλτούρα της Salonica Rave City. Ξυραφιασμένες dubstep και drum'n'bass λούπες, αλύπητο χτύπημα, fun και μια θεματική που με το έτσι θέλω θα σε κάνει να λάμψεις. Γιατί είναι το απόλυτο paint πάρτι της πόλης αυτή τη στιγμή, μάνικες, κουβάδες, μπαζούκας και πιστόλια που εκτοξεύουν χρωματικές βόμβες χαράς και φωσφοριζέ αναρχοεικαστικού κεφιού αναλαμβάνουν να συντονίσουν το «έθνος» υπό του one groove! Λες και όλα είναι φάση Τζάκσον Πόλοκ, ατάκτως εριμμένες μπογιές σε σώματα και δάπεδα, φοράς τα άσπρα σου και αφήνεσαι σε ένα λέρωμα μοναδικό, μετά μπορείς να πλαστικοποιήσεις το μπλουζάκι ή το τζιν σου και να το κρατήσεις memorabilia. Καλό; Ό,τι πρέπει! Χόρεψέ το, ζήσε το, γίνε η φλουο, παστέλ, φωσφοριζέ αλλαγή που ευαγγελίζονται οι ρήτορες, αλλά μόνο η νιότη μπορεί να την κάνει πραγματική σωματική και πνευματική αφήγηση και όχι αόριστες δοξολογίες. Και γιατί η μυθολογία της Rave City, ακόμα γράφεται στη Θεσσαλονίκη, ασχέτως αν κάποιοι συνταξιοδοτήθηκαν. Μην το πάρεις προσωπικά, για μένα μιλάω!
Φωτογραφίες Antony Black/PonyLicks
Σάββατο 21 Μαρτίου, Block 33, είσοδος 10 ευρώ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Μερικές φορές η απόδραση έχει κύματα. Μερικές φορές έχει διπλή κάσα. Στα Χανιά έχει και τα δύο.
Eπισκέπτες και ντόπιοι, διαφορετικές ηλικίες αλλά κοινή αγάπη για τον χορό και την καλή μουσική
Στα highlights η Ενάτη του Μπετόβεν που θα παρουσιαστεί ακριβώς την επέτειο του θανάτου του μεγάλου συνθέτη, αλλά και η εμφάνιση της ΚΟΑ στο εμβληματικό Concertgebouw στο Άμστερνταμ
Η Φωτεινή Ζιώγα γράφει για το Rock in Athens του 1985 και το FOMO του 2026
Ξεκαθαρίζει τι ήταν το λευκό αντικείμενο που έπεσε στο μικρόφωνό του
«Θεσσαλονίκη, δεν ξεχνάμε, ήσουν η πρώτη πόλη της Ευρώπης που μας κάλεσε να παίξουμε λάιβ»
Η συγγραφέας Θεοδώρα Ιωαννίδου μας μιλά για τη βραδιά του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένη στις γενοκτονίες Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων
Το πρώτο μουσικό βίντεο της K-pop που φτάνει σε αυτό το ορόσημο
Μια ματιά στην πορεία και το αποτύπωμα των Σουηδών metallers, λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Release Athens
Ένα ατμοσφαιρικό μείγμα πειραματικής παραγωγής και μυθικής αφήγησης
Το νέο τραγούδι «The Cicadas» με τη συμμετοχή του Γιάννη Πανταζή και του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου Ροδόπης
Έγραψαν ιστορία με το «Foreign Tongues»
Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του, η γενέτειρά του τον τιμά με ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων
Πότε θα ξεκινήσει το τουρ του εμβληματικού τραγουδοποιού
Κυκλοφορούν πρώιμες ηχογραφήσεις του θρυλικού καλλιτέχνη, με τη συμμετοχή του κιθαρίστα των Led Zeppelin
Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο «Bar» και μετά δημιούργησαν το συγκρότημα «Φίλοι για πάντα»
Φολκ, σόουλ, indie rock και τζαζ ήχοι για το πρώτο μισό της χρονιάς
Νέα εποχή για το θρυλικό συγκρότημα
Όλες οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης εστιάζουν στη θεματική «Ανατροπές»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.