Μουσικη

Οι Archive επανακυκλοφορούν τα κλασικά άλμπουμ τους σε πολυτελείς εκδόσεις

Ακούστε το ακυκλοφόρητο τραγούδι «Personal Army»

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Archive: Η μπάντα επανακυκλοφορεί τέσσερα άλμπουμ σε remastered εκδόσεις τον Σεπτέμβριο του 2024.
© Paul Spencer

Archive: Η μπάντα επανακυκλοφορεί τέσσερα άλμπουμ σε remastered εκδόσεις τον Σεπτέμβριο του 2024.

Χαράς ευαγγέλια για τους πολυπληθείς φίλους των Archive. Το δημοφιλές γκρουπ από το Λονδίνο πρόκειται να επανακυκλοφορήσει τέσσερα κλασικά albums από τον κατάλογο τους, σε νέες πολυτελείς εκδόσεις με πλούσιο ακυκλοφόρητο υλικό. Την ίδια στιγμή, οι Archive έσωσαν στη δημοσιότητα το single Personal Army”, ένα τραγούδι το οποίο συνετέθη κατά τη διάρκεια των sessions του “Noise” album το 2004, ωστόσο δεν βρήκε θέση στο τελικό track list του δίσκου, μένοντας ημιτελές για 20 ολόκληρα χρόνια. Το “Personal Army” ανασύρθηκε καθώς το συγκρότημα εργαζόταν πάνω στην επικείμενη επανακυκλοφορία του δίσκου, ενώ για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν εκ νέου με τον πρώην τραγουδιστή Craig Walker, ο οποίος και ηχογράφησε τα φωνητικά από τη Φλόριντα όπου και διαμένει τώρα.

Archive: Η πορεία του alt rock συγκροτήματος

O Craig Walker ήταν τραγουδιστής των Archive κατά την περίοδο 2002-2005. Είχε κάνει όνομα στα 90s ως frontman του indie συγκροτήματος Power of Dreams από το Δουβλίνο, ενώ μετά την αποχώρησή του από τους Archive ασχολήθηκε με το project Mineral”, αλλά και την προσωπική του καριέρα. Μιλώντας για την εκ νέου συνεργασία των Archive με τον Craig Walker, το ιδρυτικό μέλος του γκρουπ, Darius Keeler, είπε τα εξής: «Η ανακάλυψη των αυθεντικών μερών για το “Personal Army” που ηχογραφήσαμε τόσα χρόνια πριν, καθώς και η επικαιροποίησή τους με τα φωνητικά του Craig, ήταν ό,τι πιο κοντινό θα ζήσουμε ποτέ σε ταξίδι στο χρόνο, ήταν ένα σωστό “Back to the Future”! Ήταν υπέροχο που βρεθήκαμε ξανά μαζί του, η φωνή του δεν έχασε καθόλου τη δύναμη και το ακατέργαστο συναίσθημα που έβγαζε. Το να σκάβεις στα θησαυροφυλάκια σου μπορεί να μοιάζει με ασκήσεις νοσταλγίας καμιά φορά, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίον ολοκληρώσαμε το “Personal Army”, με τη συμμετοχή των σημερινών μελών των Archive, φανερώνει μια σύγχρονη προσέγγιση στο τραγούδι, το οποίο ταυτόχρονα παραμένει πιστό στην εποχή του Craig με την μπάντα. Ο Craig Walker θεωρείται δικαίως ένας θρύλος για τους Archive και σημαίνει πολλά το ότι μπορεί να επιστρέψει για ένα encore

Archive - Personal Army (Official Music Video)

Μέσα στην έκρηξη της alternative σκηνής, οι Archive ιδρύθηκαν το 1994 από τους Darius Keeler και Danny Griffiths. Με τη συμμετοχή της τραγουδίστριας Roya Arab, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο του album Londinium” το 1996, το οποίο ήταν ένα μίγμα από alternative rock και στοιχείων από γκρουπ όπως οι Massive Attack. Λόγω εσωτερικών διαφωνιών οι Archive διαλύθηκαν στα τέλη εκείνης της χρονιάς, ωστόσο επανενώθηκαν ένα χρόνο αργότερα με τη Suzanne Wooder πίσω από το μικρόφωνο. Το 1999 κυκλοφόρησαν το δεύτερο δίσκο τους “Take My Head” με πολύ πιο μελωδική κατεύθυνση από τον προκάτοχό του. Η επιτυχία για τους Archive ήρθε λίγα χρόνια αργότερα, με την κίνηση ματ της ένταξης του Craig Walker στο συγκρότημα, στη θέση του τραγουδιστή. Albums όπως τα “You All Look the Same to Me”, “Noise” και “Lights” που ακολούθησαν, εδραίωσαν τη φήμη του γκρουπ και τους βοήθησαν να αποκτήσουν φανατικούς θαυμαστές, σε χώρες όπως η Πολωνία, η Γαλλία και φυσικά η Ελλάδα. Μακριά από τον ήχο των πρώτων δίσκων και με επιρροές από γκρουπ όπως οι Mogwai, οι Archive έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς χάρη στην επιτυχία τραγουδιών όπως τα “F@ck U” και “Again”.

Μιλώντας στο πολωνικό περιοδικό Cantaramusic, ο Craig Walker θα πει χαρακτηριστικά: «Το “Again” έγινε πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα, θεωρείται κάτι σαν Εθνικός Ύμνος εκεί! Αν μπεις σε ένα οποιοδήποτε μπαρ στην Ελλάδα και ακούσεις ραδιόφωνο, μέσα σε λίγα λεπτά θα ακούσεις και το τραγούδι! Έχω ένα φίλο εκεί, ραδιοφωνικό παραγωγό, ο οποίος είχε τη δική του εκπομπή σε τοπικό σταθμό για πολλά χρόνια, όπου για τέσσερα από αυτά τελείωνε τις εκπομπές του με το “Again”!»

Η θητεία ωστόσο του Walker στο συγκρότημα έμελλε να λήξει πολύ σύντομα, καθώς αποχώρησε ώστε να ακολουθήσει solo καριέρα. Με τον Dave Pen να τον αντικαθιστά προσωρινά κατά την περιοδεία του “Noise”, οι Keeler και Griffiths συναντούν λίγο αργότερα τον τραγουδιστή Pollard Berrier, σε μια συναυλία των Archive στη Βιέννη. Η χημεία μεταξύ τους θα οδηγήσει σε μια νέα και πολύ επιτυχημένη περίοδο για το συγκρότημα, κατά την οποία θα κυκλοφορήσουν τα albums Lights” (2006), “Controlling Crowds I-III” (2009) και “Controlling Crowds IV” (2009). Η σύνθεση αυτή συνεχίζει μέχρι σήμερα, ενώ το τελευταίο 12ο συνολικά album του γκρουπ ήταν το “Call to Arms & Angels” του 2022. Η περιοδεία για τον εν λόγω δίσκο αναπροσαρμόστηκε λόγω χειρουργικής επέμβασης στην οποία υπεβλήθη ο Darius Keeler, για την αντιμετώπιση καρκίνου του παχέος εντέρου με τον οποίο είχε διαγνωστεί. Ευτυχώς η επέμβαση ήταν επιτυχής και η πρόγνωση για πλήρη ανάρρωση του Keeler ήταν εξαρχής ιδιαίτερα αισιόδοξη. Τον Ιούνιο του 2023, ο καλλιτέχνης απευθύνθηκε στους fans των Archive μέσω ενός ιδιαίτερα συγκινητικού μηνύματος:

GREAT NEWS ! A Special Message From Darius + Kino Show & Tour Update.

Όσον αφορά το παρόν, η επανακυκλοφορία του album Noise” θα περιέχει συνολικά 8 ακυκλοφόρητα τραγούδια, από την περίοδο που ο Craig Walker ήταν στο συγκρότημα, μαζί φυσικά με το “Personal Army”. Επιπλέον ακυκλοφόρητο υλικό θα βρίσκεται στις επανακυκλοφορίες των “Controlling Crowds (Parts I-III)” και “Controlling Crowds (Part IV)” albums, που κυκλοφόρησαν το Μάρτιο και τον Οκτώβριο του 2009 αντίστοιχα. Μαζί με τη remastered έκδοση του “You All Look the Same to Me” (2002), τα τέσσερα remastered albums αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 20 Σεπτεμβρίου 2024.

Οι τέσσερις κλασικοί δίσκοι των Archive θα αποδοθούν ζωντανά στις 14 και 15 Φεβρουαρίου του 2025, στη Zenith arena του Παρισιού, χωρητικότητας 6.000 θεατών. Πρόκειται δε να κυκλοφορήσει ένας περιορισμένος αριθμός ειδικών εισιτηρίων με έκπτωση, για τους fans οι οποίοι θέλουν να παραστούν και στις δύο εμφανίσεις των Archive στη γαλλική πρωτεύουσα. Μιλώντας για αυτές τις συναυλίες, ο Darius Keeler θα πει χαρακτηριστικά: «Θα είναι μια μοναδική εμπειρία για εμάς, το να παίξουμε και τα τέσσερα αυτά albums ζωντανά θα είναι ιδιαίτερη χαρά και ένα πανέμορφο ταξίδι. Έχουμε μεγαλώσει τόσο πολύ ως live συγκρότημα από τότε που ηχογραφήσαμε αυτά τα άλμπουμ, είναι μια ευκαιρία να ξαναδούμε τα τραγούδια που αγαπούν τόσοι πολλοί από τους fans μας και να τα παρουσιάσουμε ζωντανά με τρόπο που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πριν. Θα είναι πολύ ιδιαίτερες συναυλίες, σε έναν χώρο που αγαπάμε και σε μια πόλη που έχουμε στις καρδιές μας. Δεν μπορώ να περιμένω!»

Οι Archive επιστρέφουν στην Ελλάδα για δύο συναυλίες, την Παρασκευή 14 Ιουνίου, στην Αθήνα, στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού και το Σάββατο 15 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Λαζαριστών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ