Μουσικη

Πρώτη ακρόαση: Vampire Weekend - Only God Was Above Us

To indie συγκρότημα επιστρέφει μετά από πέντε χρόνια με ένα άλμπουμ - ωδή στη Νέα Υόρκη

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Vampire Weekend - Only God Was Above Us: Tο νέο τους άλμπουμ κυκλοφορεί στις 5 Απριλίου από την Panik Records/ Sony Music
© Michael Schmelling

Vampire Weekend - Only God Was Above Us: Tο νέο τους άλμπουμ κυκλοφορεί στις 5 Απριλίου από την Panik Records/ Sony Music

Οι Vampire Weekend υπήρξαν μία από τις πρώτες περιπτώσεις συγκροτημάτων που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των charts από τους music bloggers, οι οποίοι γοητεύτηκαν από το στιλ τους και την ικανότητά τους να ταιριάζουν το indie rock με pop μελωδίες παραμένοντας αταξινόμητοι. Με τρία συνεχόμενα Νο 1 άλμπουμ, οι Ezra Koenig, Chris Baio και Chris Tomson, οι Vampire Weekend επιστρέφουν μετά από πέντε χρόνια με το πέμπτο στούντιο άλμπουμ τους “Only God Was Above Us” στις 5 Απριλίου. 

Vampire Weekend: Το «Only God Was Above Us» είναι ένα άλμπουμ – ωδή στη Νέα Υόρκη

Ο τίτλος του δίσκου συνδέεται με το εξώφυλλο του άλμπουμ, το οποίο αποτελείται από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον Steven Siegel στο μετρό, στο Νιου Τζέρσεϊ, το 1988. Ένας άνδρας βρίσκεται σε ένα αναποδογυρισμένο βαγόνι ενός τρένου κι ένας διαβάζει την έκδοση της εφημερίδας New York Daily News της 1ης Μαΐου 1988, που περιγράφει λεπτομερώς στο πρωτοσέλιδό της την τρομακτική έκρηξη της πτήσης 243 της Aloha Airlines. Ο τίτλος πάρθηκε από τα λόγια ενός επιζώντος: “Only God Was Above Us”. Αυτές οι επιλογές εξωφύλλου και τίτλου συμβολίζουν την αντιμετώπιση της ανθρώπινης ευθραυστότητας, την πίστη στην ελπίδα μέσα από τις δυσκολίες.

Vampire Weekend - Only God Was Above Us: Tο νέο τους άλμπουμ κυκλοφορεί στις 5 Απριλίου από την Panik Records/ Sony Music

Η φθορά, η ασυμφωνία των γενεών, η επιλογή της αισιοδοξίας, το χάος της καθημερινότητας και η Νέα Υόρκη του 20ού αιώνα, είναι θεματικές που κυριαρχούν στο νέο άλμπουμ των Vampire Weekend. Οι πρώτες ιδέες προέκυψαν το 2019 όταν ο Ezra Koenig ξεκίνησε να γράφει τους στίχους. Και μετά ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις σε όλο τον κόσμο, από το Μανχάταν μέχρι το Λος Άντζελες, το Λονδίνο και το Τόκιο.

Άλλες φορές άμεσα κι άλλες πολύπλοκα, τα 10 νέα τραγούδια του άλμπουμ “Only God Was Above Us” βρίσκουν τους Vampire Weekend στις πλέον σκληρές και μελωδικές τους στιγμές. Έτσι μια κακοφωνία από κιθάρες, τύμπανα και σαξόφωνα μπορεί να σου θυμίσει τη σκληρότητα που παρατηρείς γύρω σου, την αποδιοργάνωση των ανθρώπων, τη θορυβώδη, ισοπεδωτική, πλευρά της ζωής. Κι ένα τρανσπόρτο να σε φέρει ακόμα πιο κοντά σε αυτό που ένιωθαν τα μέλη των Vampire Weekend όταν προετοίμαζαν το “Only God Was Above Us”.

Vampire Weekend – Classical (Official Video)

Με την παραγωγή του άλμπουμ να είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Ezra Koenig και του μακροχρόνιου συνεργάτη της μπάντας Ariel Rechtshaid, και τους Dave Fridmann και Emily Lazar να αναλαμβάνουν τη μίξη και το mastering αντίστοιχα, το ηχητικό αποτέλεσμα γεμίζει τα αυτιά σου, είτε φοράς ακουστικά είτε όχι.

Απαλλαγμένοι από το άγχος της αναγνώρισης, με την άνεση του συγκροτήματος που έχει εκατομμύρια ακολούθους πια, οι Vampire Weekend ακούγονται πιο απελευθερωμένοι από ποτέ. Με συνθέσεις που απαιτούν την προσοχή του ακροατή και δεν επιχειρούν να την εκβιάσουν για λίγα δευτερόλεπτα, το άλμπουμ “Only God Was Above Us” αποτελεί μια εξερεύνηση της μουσικής. Με το εναρκτήριο τραγούδι “Ice Cream Piano” να ξεκινά δυναμικά τον δίσκο, η μπάντα ελίσσεται κι εξελίσσεται, δημιουργώντας μια ωδή στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1980. Αφηρημένες δομές και jazz παιξίματα αντί για σφιχτά riffs στο “Classical”, μελίρρυτα φωνητικά στο “Prep School Gangsters”, in your face ρυθμική αγωγή στο “Gen X Cops”. Σε κάθε τραγούδι κάτι σε περιμένει, με το τέλος να κορυφώνεται χάρη σε ένα από τα πιο ώριμα τραγούδια που έγραψαν ποτέ οι Vampire Weekend, το σχεδόν οκτάλεπτης διάρκειας “Hope” που ηχεί ως μία αισιόδοξη νότα ελπίδας και βάζει υποψηφιότητα από τώρα στα «καλύτερα της χρονιάς».

Vampire Weekend - Gen-X Cops (Official Video)

Θα έχει ενδιαφέρον πώς θα υποδεχτεί το “Only God Was Above Us” το κοινό που αγκάλιασε το 2019 το “Father Of the Bride” καρφώνοντάς το στην κορυφή του Billboard 200. Για να γιορτάσουν την εβδομάδα κυκλοφορίας τους, οι Vampire Weekend θα εμφανιστούν στο Όστιν, στο Τέξας, στο Moody Amphitheater στις 8 Απριλίου κατά τη διάρκεια της ιστορικής ολικής έκλειψης. Η τελευταία φορά που η ολική έκλειψη διέσχισε τις ΗΠΑ ήταν το 2019 κι αυτό ίσως είναι σημαδιακό.

Vampire Weekend - Capricorn (Official Video)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ